1. Dungeons And Dragons Online

Dungeons And Dragons Online

Het moest er ooit eens van komen, een MMORPG van de rijke fantasie-wereld die Dungeons & Dragons rijk is. Het kaartspel is al jaren in de omloop en wordt door vele duizenden, zo niet miljoenen fans dagelijks gespeeld.

Wat Dungeons & Dragons Online onderscheidt van andere online rpg’s is het feit dat het spel maar enkele honderden spelers herbergt. Waar servers normaliter bij een MMORPG wel enkele duizenden spelers ‘toelaten’, zullen er bij D&D; Online maar maximaal zo’n 300 spelers in de wereld van Eberron kunnen stappen.

Omdat de wereld compacter is, en er minder spelers in rond lopen, betekent dat al gauw dat je contact zult gaan zoeken met andere spelers. De spelers die zich graag afzonderen van anderen, krijgen het zwaar voor hun kiezen in D&D; Online. De vraag is echter of er wel voldoende te doen is in een compacte omgeving met ‘maar’ een paar honderd spelers. Gelukkig is er ondanks het ‘gebrek’ aan ruimte, wel voldoende te doen in de online wereld van Dungeons & Dragons. Er zijn dungeons waar monsters hun opwachting maken, maar ook in de wildernis zijn voldoende wezens om tegen te vechten. Verwacht echter geen random encounters, maar op de juiste plek geplaatste monsters, die je ‘toevallig’ tegen kunt komen.

Wat betreft het aantal dungeons hoeft ook niemand zich te vervelen. De ontwikkelaar heeft aangekondigd dat er zo’n 10 tot 15 kerkers aanwezig zullen zijn. Voor iedere groep die de verschillende dungeons betreedt staat hen een andere verassing op te wachten. Monsters op andere plaatsen of andere missiedoelen; er wordt voor gezorgd dat je niet tweemaal hetzelfde beleeft.

D&D; Online zal tevens de nadruk leggen op gevechten, die bijzonder intuïtief met de muis en toetsenbord kunnen worden uitgevoerd. Om gevechten aan te gaan, zul je een karakter nodig hebben, die je uit een grote verscheidenheid aan klassen kunt halen. Zo zijn er de barbaren, primitieve vechtersbazen met een voorkeur voor bruut geweld, of tovenaars, die met krachtige magie hun tegenstanders bestoken. Dan zijn er ook nog iets minder voor de hand liggende rogues en bards. De rogue houdt zich onder andere bezig met het onklaar maken van vallen en openen van deuren die normaliter gesloten zouden blijven. De bard gebruiken hun muzikale vermogen om andere spelers effectiever te laten bewegen op verschillende manieren.

Ook rassen spelen een belangrijke rol; vooralsnog zijn er in ieder geval mensen, elven, half-orcs en dwergen aangekondigd. Mogelijkerwijs komen daar nog verschillende andere rassen bij.

Fans van MMORPG en Dungeons & Dragons in het bijzonder hebben in ieder geval wat om naar uit te kijken. De studio die deze taak op zich heeft genomen, besteedt enorm veel zorg aan het spel dat het gevoel van Dungeons & Dragons uit moet gaan dragen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • iewl..man dit is geld verspilling

 • ik wil liever een hele grote wereld :\

 • 2 woorden : inderdaad geldverspelling

 • sorry hoor maar dit is typisch zo'n middeleeuws barbariosch spel tis gewoon BULLSHIT dus

 • Dungeons & dragons.. NICE!

 • lmao d&d suckt het is een zker geldverspilling bijna niemand zal het kopen

 • Het kaartspel is al jaren in de omloop en wordt door vele duizenden, zo niet miljoenen fans dagelijks gespeeld.  D&D is helemaal geen kaartspel :S

 • uhm d&d komt van de kaarten sukkel

 • Illreth, know your intel.

 • zoiets moet naar xbox komen :)

 • @ LiQuid]

 • Ik citeer: "Het kaartspel"

  het is toch geen kaartspel?

 • maar 300 spelers? per server dan toch :s?  Ik bedoel, anders hebben de die-hard D&D spelers binnen een dag alle plaatsen bezet. Maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling ^_^'.

 • laat ik het zo zeggen: dit is de 13de in 1 dozijn

  erg overbodig dus

 • Ik vind dit een goed vooruitzicht.

  DnD wordt veel gespeeld in de USA in nederland is het minder bekend. Door de kleiner user limiet op de servers zullen alleen echte Dnd Spelers dit spel spelen en dat maakt de online ervaring beter aangezien je een betere band met de mede spelers opbouwt en zo dus betere en leukere parties kan creeren.  Ik heb het goede andwoord nog niet gehoordt op wat DnD is.

  Inderdaad is dit geen "kaartspel" maar een rollenspel dat sinds begin jaren 70 wordt gespeeld je volgt het spel op met regels uit 3 boeken "players handbook" "dungeon master guide" en het "monster manual" met deze 3 boeken zal de Dungeon master een verhaal schrijven en dan zullen de spelers hier doorheen moeten lopen  Al met al is DnD dus perfect voor een MMORPG, en is de wereld zo uitgebreid dat ze regelmatig nieuwe quests en campains kunnen toevoegen.  Greetz Maverick8001


 • Ik weet niet of het bekend is, maar er kan al een tijdje ingeschreven worden voor de Selected Beta. Ik heb me twee of drie weken terug ingeschreven en kreeg gisterenavond een e-mail dat ik mag gaan testen.  Als je zelf ook graag in de beta wilt: maak ook een forum-account op ddo.com. In de FAQ staat dat de kans om gekozen te worden dan groter is. (Zelf heb ik nog geen forum-account, en ben wel gekozen.)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren