1. Nostalgia Rush: Dragon's Lair

Nostalgia Rush: Dragon's Lair

Ken je die tijd nog, 1983, toen alles 8-bit was? Arcadehallen vol met ouwe klassiekers als Pac-man, Donkey Kong en Space Invaders. Allemaal bekende klassiekers die retrogamers niet vergeten. Maar er stond ook een bijzondere arcadegame in de hallen. De game is niet 8-bit, je bestuurd het personage niet en is gemaakt door een toenmalige medewerker van Disney.

Jazeker, ik praat over Dragon’s Lair. Een van de eerste interactieve cartoons met Dirk the Daring in de hoofdrol als slachtoffer van jouw foute keuzes in de game held die de prinses moet redden en de draak verslaan in een kasteel vol met vallen en onderkruipsels. De gehele gameplay is gebaseerd op quick time events. In zowat elke scene moet je op tijd de juiste knop(pen) indrukken. Doe je dat niet… ga dan maar lekker genieten van jouw falen met een van de vele game over scenes, Waar de humor niet achterblijft.

Populariteit en roem kreeg Dragon’s Lair zeker. En een vervolg kon zeker niet missen. Later maakte 3DO een interactieve cartoon die door Video Game Vault wordt beschouwd als een van de meest bizarre games van allemaal: Brain Dead 13. En die is ook het spelen waard en niet mij de schuld geven als jij dood ligt van het lachen.

En dit jaar is Dragon’s Lair terug op XBLA voor het jubileum rond 19 juni. Nu zal je verwachten dat reviewers positieve reviews geven, dan heb ik slecht nieuws voor je. Ze stampen de game de grond in en klagen over quick time events en gedateerde graphics. Liefhebbers zullen een what the fuck gedachte krijgen, want hoe kan in booby’s naam een geanimeerde game gedateerd zijn? En ze weten toch dat ze quick time events kunnen verwachten? Waarschijnlijk hebben ze nog nooit logica gekend.

Over die XBLA versie; je kunt de game voor een tientje downloaden. Maar niet schrikken als je de Kinectfail logo op de digitale voorkant ziet, de game is ook met de gewone controller speelbaar. En heb ik het je nog verteld dat sommige foute keuzes beloond worden met achievements?

Dit artikel delen

Over de auteur