1. Kijk ons eens goed zijn!

Kijk ons eens goed zijn!

“Exclusieve AC3-content voor PS3-gebruikers.” Onderhand begin ik me er toch wel aan te ergeren, al dat exclusieve gedoe. En natuurlijk weet ook ik dat het hier waarschijnlijk gaat om een missie waarbij je met Conner een (uiteraard exclusieve) hondendrol voor een verzamelaar moet zoeken, maar het gaat gewoon om het idee. Het is het vervelende “Kijk ons eens goed zijn!”-spelletje van Microsoft en Sony waar ik ondertussen scheitziek van word. Houd er toch eens mee op!

En in dit voorbeeld gaat het nog maar om iets heel kleins, maar als je een maand moet wachten op multiplayer-maps verandert dat de zaak nogal. Dan wordt het namelijk gewoonweg irritant. Vooral omdat ik me afvraag welke gamer hier nou blij van wordt. Op een verdwaalde fanboy na (hoi Ldawg, leuk dat je mijn stukje leest) haalt er niemand ook maar enige voldoening uit het feit dat je eerder aan de slag kunt met nieuwe content dan je buurman. Door al dit gedoe wordt er helemaal niemand bevoordeeld, er worden enkel gamers benadeeld. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Toch weet ik niet wie ik meer verafschuw: die verdwaalde CEO van Playstation of Microsoft, of die geld-geile manager van Ubisoft, EA, wie dan ook. Ik bedoel het volgende: als ontwikkelaar maak je een product. Dit product wordt gekocht door de gamers, die dus jouw klanten zijn. Die ga je toch niet benadelen? Toch ook niet als er een flinke som geld wordt neergelegd? Want dat mogen we niet vergeten: Microsoft en Playstation zijn op het exclusive-content-idee gekomen, maar de ontwikkelaaars en uitgevers doen er zonder blikken of blozen aan mee. Dat is minstens net zo erg.

En wat denken Microsoft en Sony hier mee te bereiken? Uiteindelijk zullen ze toch nooit álle deals voor zichzelf kunnen binnenhalen, dus worden ‘hun’ gamers uiteindelijk altijd benadeeld. De content bestaat namelijk gewoon. Als het exclusive-principe niet bestond zou iedereen dus toegang hebben tot die content, maar door deze idiote spelletjes worden de klanten van Microsoft en Sony om en om benadeeld. “Kijk ons een goed zijn!”

Het is natuurlijk ook gewoon een mislukte poging om de harten (en daarmee het geld) van de gamers te veroveren. Maar om dat te bereiken, moeten ze juist het tegenovergestelde doen. Ja, toch? Dat is toch wat we willen? Volgens mij liggen we pas echt aan Microsofts of Sony’s voeten als één van beiden (we moeten het natuurlijk wel exclusief houden…) zegt: “Vanaf vandaag: geen exclusieve games, geen exclusieve content. Gewoon alles, voor iedereen. Jump in.believe.” Op die glorieuze dag komt de gamer op de eerste plaats te staan en zal ik dit alles met liefde vergeten. Het is onwaarschijnlijk, maar als het gebeurt, mogen ze uit volle borst schreeuwen: “Kijk ons eens goed zijn!”

Dit artikel delen

Over de auteur