1. Doom 3

Doom 3

Dé PC-hit van deze zomer is eindelijk gearriveerd. Toch hangt er de laatste weken een negatieve sfeer rond dit spel. Ik hoor veel mensen zeggen dat Doom 3 eigenlijk niet zo bijzonder is en onderdoet voor verschillende andere toekomstige schietspellen. Met die kortzichtige gedachten ben ik het niet eens.

Technologisch hoogstandje

Het is makkelijk te zeggen dat Doom 3 vooral leeft van de uiterlijke pracht en praal en daarnaast een saai schietspel is waarin je eigenlijk steeds hetzelfde doet. Voordat je een oordeel over een spel velt, moet je echter weten wat de intentie van de makers was. In het geval van bijvoorbeeld Far Cry of Half-Life 2 is dat het ontwikkelen van een innovatief en baanbrekend schietspel met een sterke kunstmatige intelligentie en afwisseling in de omgevingen. Dit gaat niet op voor Doom 3. John Carmack, de geestelijke vader van Doom, had als ultiem doel het eerste deel om te zetten naar een technologisch hoogstandje. Kortom: Doom 3 moest worden wat Doom had moeten zijn als de techniek in die tijd toereikend was.

Dat is gelukt. Doom 3 opent als een science fiction film die langzamerhand veranderd in een horrorfilm. Als jonge marinier betreed je een realistische basis op Mars waar elk detail lijkt te kloppen. Werknemers werken op computers die allemaal een ander beeld vertonen en het propagandafilmpje van United Aerospace Corporation is niet een zichzelf herhalend filmpje, maar heeft duidelijk een boodschap. De beklemmende sfeer introduceert zich op dat moment. Verscheidene werknemers laten zich negatief uit over bepaalde beslissingen en sommigen zijn depressief en willen zo snel mogelijk de basis verlaten. Kort daarna gaat er uiteraard iets mis en is het clichéverhaal compleet. De poort naar de hel opent zich en jij bent als één van de weinige overlevenden overgebleven om die poort te sluiten en te ontsnappen uit de basis. Hoewel je tussendoor diverse submissies zult uitvoeren, blijft dit doelstelling nummer één.

Claustrofobische trekjes

Doom 3 speelt zich voor het grootste gedeelte binnen af en laat de speler door nauwe gangetjes lopen die door de ramp vaak voor een deel vernietigd zijn. Het bloed aan de muur, de knipperende Tl-buizen en de zoemende, kapotte computermonitoren zorgen ervoor dat het spel verschrikkelijk veel sfeer uitademt. Hierdoor laat ID Software wederom zien dat ze gewoon enorm veel ervaring in huis hebben. Het ontwerp van de spelwereld mag bijvoorbeeld niet baanbrekend zijn, maar het is wel effectief. Bovendien zijn de locaties van munitie, nieuwe wapens, armor en gezondheid erg logisch voor een fervente speler van schietspellen.

Dat lokaliseren is niet alleen belangrijk voor de verschillende voorwerpen, maar ook voor de vijanden. Deze vijanden zijn voorzien van een erg gebrekkige kunstmatige intelligentie en kennen eigenlijk maar één doel: jou vernietigen. Dit doen ze niet door in groepjes samen te werken, je in de rug aan te vallen of door dekking te zoeken. Nee, de vijanden in Doom 3 nemen altijd de kortste weg naar jou toe. Dat zou je ook verwachten van een stel hersenloze zombies (zie Resident Evil), maar niet van gemuteerde mariniers die van lange afstand kunnen aanvallen. Hoewel zij je van afstand kunnen vellen, rennen ze alsnog naar je toe om vervolgens voortijdig het loodje te leggen. Toch hebben de makers ervoor gezorgd dat Doom 3 op sommige stukken knap lastig wordt. Dit komt niet doordat de vijanden zo sterk zijn, maar door de fantastische positionering van die vijanden. Hierdoor kunnen ze je vaak verrassen. Als speler wil je geen schaduw overslaan met je zaklantaarn en dat geeft een beklemmend gevoel.

Licht of slecht zicht

Het zaklampsysteem is overigens een goede vondst. Hoewel waarschijnlijk elke simpele ziel een handgeweer tegelijk kan gebruiken met een zaklamp, is dit in Doom 3 niet mogelijk. Nou kunnen we zeiken dat dit niet realistisch is, maar bekijk het eens van de positieve kant. Door dit systeem is het spel namelijk stukken angstaanjagender geworden. Het is niet leuk om met een zaklamp rond te lopen en vervolgens aangevallen te worden door een vijand. Het wisselen tussen deze twee accessoires moet dan namelijk overdreven snel gebeuren en dat is niet goed voor je hart.

Een bijzondere vermelding gaat uit naar het geluid. Sluit een Dolby 5.1 setje aan, of gebruik een hoofdtelefoon, en je zult je oren niet geloven. De krakende voegen van het vernielde gebouw, piepende deuren, zoemende Tl-buizen en monitoren en mompelende wezens zorgen ervoor dat het bijna nooit stil is in Doom 3. En áls het dan helemaal stil is, loopt van spanning het zweet over je rug, zo richting je bilnaad.

Conclusie en beoordeling

Natuurlijk, Doom 3 is zo lineair als de pest, het mist afwisseling, de monsters zijn dom en ogen bovendien vaak angstaanjagender dan ze werkelijk zijn (zie het monster Pinky dat we kennen uit vroeg beeldmateriaal). Maar dat alles wordt weggevaagd als je kijkt naar wat de makers wél hebben bewerkstelligd. Doom 3 is namelijk een spektakelstuk dat je meerdere malen op het puntje van je stoel plaatst en eigenlijk nooit saai wordt door allerlei slimmigheidjes van de makers. Dit terwijl de spelstructuur inderdaad vrij repetitief is. Bekijk Doom 3 niet als Half-Life 2, Far Cry of wat voor spel dan ook. Dat zijn namelijk culinaire hoogstandjes. Doom 3 is een met zorg bereide bak oesters. Je moet er van houden, maar als je dat doet dan is dit dé ervaring van deze zomer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Oogt mooi
 • Geweldige sfeer
 • Minpunten
 • Lineair

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ha, 20 uur, geeft maar aan hoe slecht Kris als PC gamer is :P

 • Hmmm nice review

  Ben et wel redelijk eens met et cijfer

 • topppie zo'n hoog cijfer.

 • Het zal best een leuk spel zijn, maar volgensmij deden ze er veel te goed over, als ze niet zoveel van het spel hadden verwacht dan zou het spel veel beter zijn geweest, Wat is een Singleplayer van 4-man nou voor iets? En die 20-uur is toch ook bar weinig?  Als ze het gewoon hadden bekeken net als elk ander spel dan zou het niet zo tegenvallen. (op de graphics na dan)

 • 2 recensies over deze game :)

  hm, ik vind een 8 denk ik beter voor deze game, ik ga hem binnekort wel kopen.

 • Doom3 is behoorlijk vet, maar veel meer dan mooie graphics heeft het niet te bieden

 • 20 uur, is juist helemaal niet slecht. Ik rush games nooit en haal er alles uit wat erin zit :P Met een mod kan je trouwens tm 32 spelers op i-net.

  maar dan nog, eerlijk gezegr is dit echt een game voor als je nog geld teveel hebt

 • 9 is imo iets te hoog, een 8 is beter denk ik. Buiten de graphics is er werkelijk niks interessants of vernieuwend aan deze titel. En de mp een 8 is lachwekkend, want die stelt dus echt geen zak voor.

 • ik heb het gespeeld en een 9 ben ik het mee eens…

 • Tja ik ga het spel niet halen…  *Kijkt naar zijn armoedige Geforce MX 420… en verkoopt hem een knal…*

 • leuk spellekke, lekker knallen weet iemand wanneer die voor de xbox komt?

 • Naar mijn mening is het te makkelijk om te zeggen dat je ervan uit moet gaan wat de makers neer hebben willen zetten.

  Het is een first person shooter die momenteel een dikke 9 scoort omdat het er gewoon er goed uit ziet maar verder niets nieuws doet. id Software had naar mijn mening best wat meer mogen doen dan men nu heeft gedaan.

 • Goeie review Kris. Doom 3 doet inderdaad weinig vernieuwends, maar wat het doet, dat doet het goed. Daarbij kan je beter een bestaande formule goed uitwerken dan iets 'nieuws' proberen wat jammerlijk mislukt. Originaliteit op zich is nog geen pluspunt. Dit bewijst trouwens ook dat je nooit een heel spel kan samenvatten in één cijfer.

 • Dit is natuurlijk hellemaal geen vergelijking met dit spel maja ik vermeld het toch ff:  Call of Duty had nog WEINNIGER Speluren dan dit spel dus ik vindt 20u niet slecht!! en die zeggen licht alleen aan de grapics,.. lul niet je moet er van houden of niet!? ooit DOOM gespeelt??????

 • Dit is natuurlijk hellemaal geen vergelijking met dit spel maja ik vermeld het toch ff:  Call of Duty had nog WEINNIGER Speluren dan dit spel dus ik vindt 20u niet slecht!! en die zeggen licht alleen aan de grapics,.. lul niet je moet er van houden of niet!? ooit DOOM gespeelt?????? Je moet er wel aan denken dat Call of Duty een veel betere multiplayer heeft.

 • Ik zelf had de game een 8.5 gegeven. Moet zeggen dat het wel een goede game is maar niks speciaals verders.

 • het is een goed spel,ik heb het spel het gaat wel achter een tijdje voorspelbaar worden vind ik en nog erger is dat de multiplayer maar met 4 man is!:(

 • ze hebben de nieuwste wapens de nieuwste technologie maar zijn te dom om een lampje aan een geweer te bevestigen :S

 • Id-software maken soms precies meer games om hun 3D-engines te verkopen want die zijn altijd heel spectaculair terwijl de gameplay simpel is.

 • hmm ik hou toch meer van realistische shooters…..moeilijk moeilijk moeilijk :)  is d'r ook een demo ? (vast wel)….'es kijken hoe ie loopt !

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren