1. Het verhaal van Activision en de fictieve rechtszaak

Het verhaal van Activision en de fictieve rechtszaak

Zaak CoD BO2 13n

Zaak van barton - vrijetijds gamer - hierna vermeldt als “eiser”, tegen Activision - game uitgever - hierna “verweerder” genoemd.

De eis luidt als volgt: "Mensen van Activision, ga alstublieft Call of Duty games met een ziel verkopen. Kies nu eens voor de gamer in plaats van voor het grote geld!"

De klacht is gegrond geacht en wordt in behandeling genomen.

Mark Lamia, gemachtigd door verweerder, reageert als volgt:

Een nieuwe engine is niet nodig. Vergelijk een engine met een huis. Als je een huis gaat verbouwen dan lijkt het als nieuw. Toch is het voor een groot gedeelte nog het oude huis, de fundering is bijvoorbeeld onveranderd. Zo gaat het ook met onze engine, we verbouwen de engine maar heel veel goede aspecten uit de oude engine (denk over de fundering als metafoor) blijven behouden.

Eiser heeft hierop gerespondeerd:

Ik vergelijk de engine niet met een huis, maar met een bord kots. Je kunt het bord opfleuren zo veel je wilt, maar het blijft een vieze en smerige substantie. De bestandsdelen an sich zijn al smerig en een herschikking verandert daar absoluut niets aan. De kots was een noodzakelijk kwaad om de misselijkheid te verlichten, maar het kan nu na al die jaren wel eens worden weg gegooid.

De engine is trouwens lang niet het enige waar ik over klaag. Ik wil een game met een ziel; niet een ziel die aan de duivel is verkocht voor het geld, maar een echte ziel. Ik wil zien dat een ontwikkelaar liefde in een game heeft gestopt. Dit valt namelijk niet langer te behappen.

Ik wil graphics, ik wil diversiteit en ik wil voornamelijk iets nieuws! Stap af van dat verstarde pad, kom uit die steeds dieper gegraven loopgraaf. Kom tevoorschijn met al uw talent als ontwikkelaar en/of uitgever. U moet toch ook zien dat uw game ten onder gaat in rafelige textures en afgezaagde dialogen?! Sla de vuist op tafel en begin opnieuw!

Dit flikt u me nu al een aantal jaar op rij en u bent me kwijt. Keer op keer zag ik eenzelfde spel, afgemaakt onder gigantische tijdsdruk en met het hoofd ontwikkeld in plaats van met het hart. In uw aankondigingstrailer zien we een oude man met strepen op zijn gezicht in plaats van de bedoelde rimpels. Een man die zo star beweegt dat meneer Parkinson hem al een goed decennium moet hebben geteisterd. Dit kunt u ons toch niet meer verkopen?!

Ik zweer u, verzin iets nieuws en wij kopen het ook! Kom met een plan, sta achter uw game in plaats van u te verschuilen achter het geld. Sla open als een bloem, als een tulp, in plaats van al te staan verwelken voor er goed en wel een stengel is gevormd. Kom met een nieuwe engine; een nieuwe doorstart van Call of Duty.

Kom met een fantastische singleplayer in plaats van met een verplichte zes uur. Kom met een frisse wind in het zo succesvolle multiplayer gedeelte van uw game. Voeg voertuigen toe, maak de omgeving uitdagend.

Verzin wat in plaats van te teren op vorige titels. Ga weer voorop lopen in plaats van lijdzaam de verkoopaantallen toe te zien. Ja, die liggen hoog en u verdient er een mooie dikke boterham aan, maar tegen welke prijs? Luister naar de gamer in u!

Uitspraak in de zaak COD BO2 13n volgt 13 november aanstaande. Tot die tijd kunnen anderen zich hieronder met de discussie inmengen!

Dit artikel delen

Over de auteur