1. E3 - de persconferenties

E3 - de persconferenties

De grootste en meest magische beurs over games, de Electronic Entertainment Expo, is net voorbij. Vol van adrenaline pompende aderen, puntje van de stoel en een gierende hartslag… Helaas, dat zat er dit jaar weer niet in!

Microsoft en Sony verveelden ons ruim anderhalf uur met saaie praatjes. Weinig verrassingen en veel beweging (Kinect en Move), waarvan weinig in de juiste richting (naar nieuwe consoles en vooruitgang op gamegebied), vierden hoogtij. Maar bovenal is er weer een waar “Wij hebben extra content”-festijn aangebroken. Call of Duty gaat eerder vreemd met Microsoft en Ubisoft loopt hand in hand met Sony. Die behoorlijke middelvinger naar de consument vindt ook dit jaar zijn weg via het mooie Los Angeles naar de rest van de game-hongerige wereld.

Nintendo wist evenmin te overtuigen. Reggie vond niet de juiste toon, die Jap sprak nog steeds geen fatsoenlijk woordje Engels en tegen die nieuwe console zeggen wij zeker nog geen U. Van de Third-Party moeten zij het ook nog steeds niet hebben. Batman heeft zowaar een extra gadget en Shepard komt hopeloos te laat om ons van de – door de Maya’s voorspelde – ondergang te redden. Nintendo zelf neemt haar nieuwste kind nota bene nog niet eens serieus, met een keur aan “Wii Fit en Just Dance”-achtige games is het zeer de vraag of ze überhaupt wel weten wie er naar de beurs komt kijken. Alleen Ubisoft neemt verantwoordelijkheid, zij kotsen op het nieuwe platform een arsenaal aan games over ons heen.

Kotsen ga je ook als je kijkt naar die walgelijke presentatoren en misselijkmakend slechte vooraf ingestudeerde grappen van Ubisoft, maar gelukkig brachten zij ons serieuze en prachtige titels voor het komende jaar. Met Far Cry 3 en Assassin’s Creed 3 wist de ontwikkelaar ons te overtuigen, maar met Watch Dogs wist Ubisoft zelfs met dé – enige – verrassing van de beurs te komen. EA denkt het hardste applaus te hebben geboekt, maar zonder enige twijfel zijn de meeste hartaanvallen op Ubisoft’s curriculum bij te schrijven. Wisten zij een hoge bloeddruk, oorsuizen en natte dromen te veroorzaken met hun games, zo veroorzaakte de presentatrice, met weer een slechte grap, na elke trailer de nodige erectiestoornissen.

EA wist weliswaar goede presentatoren neer te zetten, echt verrassend waren zij echter niet. Arrogantie ten top, zo lijkt de juiste beschrijving. Hadden Microsoft en Sony niks met de consument, zo schoot EA met scherp op THQ en Activision. Battlefield liet het achterste van zijn tong zien en EA zou zichzelf wel even bewijzen met UFC. Veel sportgames en een aantal shooters, kortom ietwat dom vermaak met meer van hetzelfde, sierden de schermen. Ook hadden ze naar eigen zeggen nog drie tot vijf titels voor de nieuwe consoles, maar door niets te laten zien maakten ze ons blij met een – waarschijnlijk bij THQ gejatte – dode mus.

Daar waar het in Los Angeles zo warm is dat de mussen dood van het dak vielen, kregen wij het in dit koude kikkerlandje echt niet warmer van de persconferenties. Klaas Vaak had het druk, het hart juist niet en de ergernis was groot… Hopelijk is het volgend jaar beter!

Dit artikel delen

Over de auteur