1. Doom

Doom

Doom is weer helemaal terug met Doom 3 voor de PC. Hoog tijd dus om al die voorgaande Doom spellen eens goed onder de loep te nemen. Het begon allemaal in september 1992 toen John Carmack en John Romero aan hun Doom avontuur begonnen.

Doom – De hel gaat open

Het idee voor Doom ontstond in 1992, na het uitbrengen van Spear of Destiny. John Carmack kwam op de titel “Doom” toen hij de film “The Color of Money”, met de toen nog jonge Tom Cruise, had gezien. In deze film gaat Tom Cruise op een gegeven moment naar een poolbar, met zijn eigen gemaakte keu in een koffer, waarna iemand vraagt: “What do you have in there?”. Cruise antwoord met “Doom”. Na lang werken aan de Doom engine verscheen het spel uiteindelijk in december van 1993 voor de PC. Het spel, dat in eerste instantie een spel moest worden voor de Aliens film, zorgde voor een hele hype.

In Doom ben je een marinier die naar de planeet Mars gestuurd wordt. Hier bevindt zich de basis van de UAC, de Union Aerospace Corporation. Deze organisatie heeft verschillende faciliteiten op de Mars en zijn twee manen, Phobos en Deimos. Bij UAC zijn ze begonnen met enkele geheime experimenten. Eén van deze experimenten heeft te maken met het gebruik van zogenaamde gateways. Hiermee kunnen ze verschillende voorwerpen overbrengen van Mars naar Phobos en Deimos. Helaas blijken de gateways niet helemaal juist te functioneren. Verschillende testpersonen komen aan de andere kant van de gateways vaak in tweeën gedeeld aan. Om het nog erger te maken, is het contact met de medewerkers op Phobos verbroken. Jij als speler moet samen met enkele teamleden direct naar Phobos toe om te zien wat er aan de hand is. Daar aangekomen blijkt de hel te zijn losgebroken.

Deze eerste Doom stond garant voor drie episodes van ieder negen levels. Als speler kreeg je te maken met vele monsters die je om kon brengen met enkele heftige wapens. Vooral visueel was Doom voor die tijd een erg sterke titel. Omdat Doom een enorm succes werd duurde het niet lang tot het volgende Doom spel in de schappen lag. In 1995 verscheen de drie episodes plus een extra episode, “The Flesh Consumed”, onder de naam Ultimate Doom.

Doom II – Terug naar aarde

Doom II, het vervolg op Doom, verscheen in 1994. Het spel ging naar verluid meer dan 1.5 miljoen keer over de toonbank. Technisch gezien was dit tweede deel niet veel anders dan de eerste Doom. De levels zagen er daarentegen een stuk beter uit en waren met meer zorg ontworpen.

In Doom II ben je op weg naar de aarde. Je hebt de Mars basis gered van de ondergang door in je eentje de vele monsters en demonen te verslaan. Wanneer je geland bent op aarde krijg je de schrik van je leven. De stad staat in vuur en vlam en de mensen die er lopen lijken op zombies. Dit doet erg veel denken aan het gebeuren op Mars. De demonen blijken de hele aarde in haar bezit te hebben. Aan de speler de taak om voor eens en altijd af te rekenen met de vele monsters en demonen.

En zo begin je aan een geheel nieuw schietavontuur op aarde. Doom II bevat 30 nieuwe levels plus twee geheime levels. Doom II zou echter zeker niet het laatste spel uit de serie worden.

Final Doom en meer

In 1995 verscheen Final Doom voor de PC. Dit deel werd niet ontwikkeld door de eerdere ontwikkelaar ID Software, maar door TeamTNT. Dit pakket bevatte twee nieuwe scenario’s / episodes genaamd “Evolution” en “The Plutonia Experiment”. Final Doom werd vergezeld met nieuwe muziek en textures.

Maar er verscheen nog veel meer Doom! Wat dacht je van speciale versies voor de SNES, PlayStation, Nintendo 64, Jaguar, 3DO, 32X, Saturn en de GBA. Inderdaad, Doom verscheen in die tijd op bijna elk mogelijk platform. De meeste versies waren allemaal gebaseerd op de eerder verschenen PC versies, maar in sommige gevallen bevatte de spellen nieuwe levels die speciaal voor de desbetreffende console ontwikkeld waren. Neem bijvoorbeeld Doom 64 voor de Nintendo 64. Dit spel verscheen in 1997 en werd ontwikkeld door Midway Home Entertainment en bevatte 32 totaal nieuwe levels. De GBA versie daarentegen gebruikte 27 originele levels van de eerste drie episodes van Doom. Daarnaast werd het rode bloed veranderd naar groen bloed.

Doom 3 – De toekomst

En na enkele jaren afwezigheid op de PC is er nu een geheel nieuw deel verschenen, Doom 3. In de andere artikelen van vandaag kun je alles lezen over Doom 3.

Dit derde deel draait op een geheel nieuwe engine en ziet er zeer indrukwekkend uit. Zelfs op de wat mindere PC’s is Doom 3 prima te spelen. Doom 3 zal in een later stadium ook op de Xbox verschijnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik heb het alleen op de GBA gespeeld :).

 • fake-boy.

 • deel 1 en 2 hebben mij nooit geboeid… deel 3 ook niet echt.. xbox versie wel natuurlijk :)

 • ja waar slaat dat nou op, waarom de XBox versie wel…, lol?

  de XBox versie zuigt juist het meest, sorry hoor!! :P

 • wel een verschil tussen dat eerste doom plaatje en het laatste!:p

 • ja ik speelde vroeger doom1&2 op mijn oude 356dx 33mhz :P echt vet was dat met je zaak door monsters door zagen :D ik speel doom2 nog steeds op me GamePark32

 • Ik heb vroeger altijd genoten van de doom serie en hoop echt dat doom 3 werd net zo leuk wordt dan vroeger met de oudere delen :D

 • Ik heb doom 2 echt zoveel gespeeld. hopelijk is deze nog beter.

 • doom rocks^^

 • ik heb doom 3 en ik verzeker je het is een mooi spel en uitstekende game-play in het begin is het een beetje freaky maar als je het spel al wat langer speelt zal je de monsters al weten zitten toch op het makkelijkste als je echter al wat goed bent in fps zou je het al wat hoger zetten medium bev. maar voor de rest is het uitstekend gedaan , deze game heb je niet 1 2 3 uitgespeeld :P

 • ik persoonlijk ga dan toch voor half-life of ut maar ik vind doom ook berensterk

 • Doom3 is eigenlijk het eerste echte 3d doom vervolg

 • @Mitch0000:kazza is voor noods :P

 • waar ken ik doom 3 downloade, kazaa? Ik wil weten of dit spel echt zo vet is anders ga ik er echt geen geld voor neerlege want ik heb er mn twijfels over  Kazaa voor spellen :S Hahahahahahahaha. Maar om erachter te komen of je het wel wreed vind, kun je gewoon een paar reviews lezen. Misschien wordt je daar nog iets wijzer van. Trouwens, komt er nog een demo voor Doom 3 uit? Of is ie er al?  Als ik Doom 3 ga spelen, wordt het gelijk mijn eerste ervaring met de Doom serie. Zowel Doom 1 als 2 heb ik nooit gespeeld :) Ik zag trouwens gisteren Doom 1 geloof ik voor 15 euro bij de plaatselijke spellenboer staan :) misschien ga ik hem wel kopen als ie met boekje enzo is.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren