1. YOFL: stripboekjes in de zomer

YOFL: stripboekjes in de zomer

Dus... het is bijna zomer. We merken er weinig van, maar het is dus weer bijna tijd om lui rond het huis rond te hangen. En dan heb je van die dagen er tussen zitten waarbij je denkt: ik wil iets doen, maar ik heb geen zin om veel energie daaraan te verspillen. Fuck gamen, lekker buiten hangen, maar om heel geconcentreerd een boek te lezen dat is voor sommigen ook drie keer niks. Dus, ga een stripboek lezen. Ja, een “comic” dus. Huh, dat is toch meer een bezigheid voor die gozers van the Big Bang Theory? Nee, eigenlijk niet. Na de vele comic-verfilmingen van de laatste jaren ben ik toch nieuwsgierig geworden en eerlijk is eerlijk, er zijn een aantal strakke verhalen te vinden in de werelden van DC Comics, Marvel, Image en anderen. Al ben ik meer een liefhebber geworden van Marvel, aangezien Batman de enige is die me kan bekoren bij DC. (Ondanks een aantal leuke Superman verhalen, al is het wel een boyscout.) Dus, heb je niks te doen deze zomer? Pak één van deze verhalen erbij:

Planet Hulk door Greg Pak

We kennen allemaal Hulk als het oersterke gamma monster met een beperkte woordenschat en een onetrack mind: in Planet Hulk zien we een totaal andere kant van “the strongest one there is”. Een superhelden clubje genaamd de Illuminati (onder andere Iron Man, Mr Fantastic, Black Bolt en Dr. Strange) besluiten even dat Hulk te gevaarlijk wordt om op aarde rond te lopen. Na een missie in de ruimte wordt de groene gigant via een shuttle nog verder het zonnestelsel ingeschoten, zodat hij vredig kan leven op een planeet zonder intelligent leven. Hulk is ronduit pissig en zorgt ervoor dat zijn shuttle terechtkomt op de planeet Sakaar, waar een tiran genaamd the Red King heerst. Hulk wordt als slaaf verhandeld en moet als gladiator voor zijn leven vechten. Wat zo bijzonder is aan dit verhaal is naast dat Hulk veel meer wordt uitgediept, andere personages ook uitgediept worden en belangrijker: de wereld van Sakaar is gevaarlijk en interessant. Tofste Hulk verhaal wat mij betreft.

Astonishing X-Men #1-24 + Giant Size X-Men #1 door Joss Whedon

Heb je the Avengers laatst gezien? Vind je het een toffe film? Regisseur Joss Whedon heeft naast films en series nog een leuke bezigheid: hij schrijft zo nu en dan graag comics. In 2004 begon hij met Astonishing X-Men, misschien wel één van de leukste X-Men verhalen ooit geschreven. Na een turbulente periode gaan Cyclops en diens nieuwe (en bitchy) vriendin Emma Frost verder met het Xavier Institute for Higher Learning. Bijgestaan door Beast, Wolverine en Kitty Pryde proberen ze een nieuwe lichting mutanten te leren hoe ze met hun speciale gaven moeten omgaan. In andere woorden, er is vooral ruimte voor chaos. Geneesmiddelen tegen mutaties, aliens, een teamlid dat terugkeert, robots en vooral een kibbelend team. Actie, avontuur, drama; Astonishing X-Men heeft het allemaal. Vooral de dialogen tussen Emma en Kitty zullen regelmatig een lach op je gezicht toveren. En natuurlijk de vooral goed getimede oneliners van Wolverine.

Old Man Logan door Mark Millar

In een alternatieve toekomst zien we een Amerika dat is overgenomen door superschurken. The Red Skull is zelfs de president van het land, terwijl andere superschurken onderling het land hebben verdeeld. In Sacramento, gelegen in Californie, zien we een man wonen met zijn familie op een boerderij. Hij heet Logan. Niemand praat er graag over, maar ooit was hij een lid van een superhelden team genaamd the X-Men. Maar die tijden zijn voorbij, hij probeert het nu als boer te redden. Hij kan echter niet aan het geld komen om zijn huur te betalen aan de “greenneck” hillbillies, de Hulk Gang. Hij krijgt echter een maand de tijd om aan het geld te komen, anders worden zijn vrouw en kids vermoord. Zijn oude vriend en ex-Avenger Hawkeye vraagt hem dan ook mee om samen naar de oostkust van Amerika te reizen. Om een pakketje af te leveren, waarvoor hij veel geld zal ontvangen. Logan stemt toe, niet wetende wat voor een bizarre tocht hem te wachten staat. In een ronduit geflipt verhaal zien we hoe de superschurken Amerika hebben overgenomen met schokkende onthullingen, bizarre twists en belangrijker: wie of wat heeft Wolverine gebroken? Een van de stoerste Wolverine verhalen.

Marvel Zombies 1 + 2 door Robert Kirkman

In de categorie “what-the-fuck-is-this-shit-maar-holy-shit-dit-is-stiekem-best-awesome” is er Marvel Zombies. Robert Kirkman, geestelijk vader van “The Walking Dead” werd door Marvel gevraagd of hij niet een mini-serie kon schrijven over een alternatieve dimensie geintroduceerd in een verhaallijn uit Ultimate Fantastic Four: dankzij een mysterieus virus veranderen alle helden en schurken in bloeddorstige zombies. Niet zomaar zombies, maar ze kunnen nog steeds denken, praten en behouden hun superkrachten. Precies, stront aan de knikker. Zeker wanneer Magneto de enige overlevende lijkt te zijn. Kan de “Master of Magnetism” gezombificeerde versies van Captain America, Spider-Man, Wolverine, Hulk, Thor en vele anderen van zich afslaan? Het is een vooral ranzig verhaal (en het is bij vlagen een parodie) die zich vooral concentreert op de zombies. Verwacht vooral gesprekken over eten en een aantal spectaculaire gevechten. Ja het klinkt debiel, maar daarom is het juist zo tof. “It’s slobbering time!”

Dit artikel delen

Over de auteur