1. Doom 3

Doom 3

Daar is hij dan, Doom 3, zogenaamd de beste shooter ooit volgens velen. Het is onderhand vier jaar geleden dat Id Software de eerste screenshots vrijgaf van Doom 3, wat hebben ze in die tussentijd allemaal met deze titel gedaan? Sander legde het spel onder de loep en keek of we hier inderdaad met een revolutie op het gebied van schietspellen te maken hebben of dat het gewoon een heleboel hype is.

Om meteen maar de vraag uit mijn opening te beantwoorden of Doom 3 daadwerkelijk de beste shooter is die ik ooit speelde, dan moet ik toch echt nee antwoorden. Meteen hier achter aan moet ik wel zeggen dat Doom 3 op een aantal vlakken uniek is en dit denk ik altijd zal blijven.

Visuele pracht

Bij Doom 3 is de meeste waarde gelegd bij de visuele presentatie. Doom 3 was vier jaar geleden schitterend en is dat nu nog steeds. Alle grafische hoogstandjes die je uit andere spellen kent zitten bij Doom 3 in één spel verwerkt. Alles is gebumpmapt, waardoor textures niet alleen glansen maar ook gigantisch veel detail weergeven en op het zelfde moment nog wel scherp blijven. Doom 3 speelt zich voor 98 procent binnen af, verwacht dus geen gigantische uitzichten over stukken land zoals in Far Cry. Binnenlocaties hebben twee voordelen, het eerste is dat het de systeemeisen ervan weerhoudt te hoog te worden, het tweede voordeel is dat er meer aandacht besteed kan worden aan simpele omgevingdetails. Elke kamer en gang is dan ook schitterend afgewerkt met kleine dingen zoals buizen, beeldschermen en meubels. Grafisch is deze engine een flinke stap vooruit op zijn tijd, andere spellen met deze engine zoals Quake 4 zullen daarom nog lange tijd met de concurrentie mee kunnen. Doom 3 is de mooiste shooter die ik ooit speelde, en dit zal de komende tijd ook nog wel zo blijven.

Doom is Doom, Doom blijft Doom

Een spel kan nog zo mooi zijn, als een speler zich er niet mee kan vermaken houdt het snel op. Ik wil zeker niet zeggen dat het spel niet leuk is om te spelen, maar het kan niet mee met de toppers waar Doom 3 zich graag mee vergelijkt. Over de jaren heen zijn spellen meer geworden dan wat bij elkaar geraapte content. Spellen als Halo, Shenmue en Zelda zijn echt kunst. Alles is zo goed uitgedacht en samengevoegd tot een echt meesterwerk waar nog jaren lang naar terug wordt gekeken. Doom 3 is duidelijk niet z’n titel, al brengt Id Software het wel op deze manier. Het verhaal is uiterst simpel. Op Mars wordt door een gestoorde gek een poort geopend naar de hel met als gevolg dat Mars overspoeld wordt met monsters. Aan de speler is de taak om deze poort te sluiten en alle monster een kopje kleiner te maken. De gameplay is net zo simpel als het verhaal. Je loopt, schiet, loopt weer verder en schiet weer. Het principe is niet veranderd vergeleken met het originele Doom. Velen zullen dit leuk vinden maar een spel van deze tijd moet meer te bieden hebben dan deze klassieke gameplay.

De sfeer is wel heel goed in Doom 3. Vaak hoor je de vijanden wel maar zie je ze niet doordat het overal donker is, dit levert veel spannende ervaringen op. Je hebt wel een zaklamp maar deze kan je niet gelijk met je wapen gebruiken waardoor je vaak aan het wisselen bent wat het spel net weer wat meer sensatie geeft. Maar na vijf keer in de rug te zijn aangevallen uit het donker is deze spanning ook wel een beetje weg en begint alles voorspelbaar te worden. Na twee a drie uur spelen heb je alles wel z’n beetje meegemaakt en zal je alles nog tien uur lang gaan herhalen tot het einde van het spel.

Vier spelers?

De multiplayer van Doom 3 is niks speciaals. Er is een handjevol mappen beschikbaar wat in drie verschillende speelmodi te spelen is met maximaal vier spelers. Ook deze ervaring is leuk, maar wederom ook niet vernieuwend.

Conclusie en beoordeling

Doom 3 is een leuke ervaring die elke gamer zeker één keer moet hebben meegemaakt, maar is niks revolutionairs als je het vergelijkt met andere topspellen die er zijn en gaan komen. De beelden maken gelukkig een hoop goed en geven ons een kijkje in de toekomst op dit gebied. Ik kijk nu al uit naar de vele titels die met deze schitterende engine gemaakt zullen worden, titels zoals Quake 4.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heel mooi
 • Het is Doom
 • Minpunten
 • Gaat vervelen
 • Multiplayer voor 4 man

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kris 20 uur, Sander 10-15 uur… hehehe :D

 • + Het is Doom  Dit slaat gewoon nergens op.

 • Ik zou zeggen de beste rede die je kan bedenken.

 • Dit slaat gewoon nergens op. Echt wel! Doom ruled. Alleen de naam verdient al 1 punt :)

 • mooi punt voor deze game denk ik .

 • deze screens tonen toch meer hoe ugly de monsters zijn:D

 • Zo, nu al een review geschreven, dat vind ik knap aangezien op de launchparty pas de eerste review exemplaren zijn uitgegeven! En die was 2 dagen terug…

 • Pers he…

 • Ja joh, dat hebben ze bij Roy nog niet in de vingers :). Ik krijg ook mijn meeste recensieexemplaren ruim vantevoren ;).

 • Hmmm volgens mij is dit een van de meest oprechte reviews….Ik vond al die negens al zo onwaarschijnlijk.

 • Jah, maar waarom denk je dat het niet officieel ondersteund is?

 • Zekers Doom verdient al 2 punten kom je op een 10 ;):D

 • Wel een goede game vind ik maar niks speciaals.

 • Ben het meer met Sander eens dan met Kris =]

 • Ik zou helemaal niet zeggen dat de Doom3 engine alles heeft dat in andere games te zien is. Ik mis toch wel enkele visuele effecten zoals het vervormingseffect van hitte of deftig water (FarCry). Doom3 gebruikt vooral zwaar veel bumpmapping en textures.

 • Ja joh, dat hebben ze bij Roy nog niet in de vingers :). Ik krijg ook mijn meeste recensieexemplaren ruim vantevoren ;).  Recensie exemplaar kwam dus pas met die launchparty…

 • recemsie exemplaar kan ook gedownload zijn 2/3 weken voor de launch-date :)

 • Notorious: Wij krijgen games vaak ruim van te voren :)

  En ik ben het meer met Sander eens dan met Kris. Van mij krijgt het spel niet meer dan een 7tje.

 • @nea: Ik ga wel akkoord met dat het idd tof is als je van Aliens houdt! Over die effecten, ik weet niet of je het wel over hetzelfde hebt als mij. De ramen weerkaatsen jezelf en zo wel ja. Maar aan vuur zie ik weinig speciaal eigenlijk. Niet zo dat shiften van de achtergrond en al zoals in FarCry. Watvoor videokaart heb je en op welk detail?

 • Net als Remco ben ik ook meer met Sander eens.  @darth balls: helemaal mee eens. Dat vond ik nou ook van het spel en vind het daardoor ook niet echt een negen waard. Tis imo niet revolutionair…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren