1. Max Payne 3 (PS3)

Max Payne 3 (PS3)

Het ene merk is nu eenmaal beter dan het andere. Mensen verkiezen bijvoorbeeld Coca-Cola boven een veel goedkopere versie van de Action. Ook al betaal je meer, de kwaliteit is altijd zoals je gewend bent: fantastisch. Zo zijn er ook gamestudio’s waarbij alles wat ze aanraken in goud verandert. Rockstar is één van de helaas zeldzame goede voorbeelden. Want als Rockstar een game maakt, heb je altijd het vertrouwen dat het een bijzondere titel gaat worden. Ook als je weet dat Rockstar een gerespecteerde gameserie als Max Payne over neemt, weet je dat dit niets anders dan een succesverhaal kan worden.

''Sao Paulo is like Bagdad with G-strings''

Dat het Max niet zo mee zit, weten we al van de vorige delen. Na alle ellende die hij heeft meegemaakt, heeft hij een pauze genomen en is hij van verveling aan de bar gaan hangen en verslaafd geraakt aan pijnstillers. Het resultaat hiervan is een oudere, dikkere en een vooral nog meer geïrriteerde Max Payne, voor wie een volgende helse rit niet lang meer kan duren. Samen met zijn oude maatje Passos trek hij z’n Hawaiishirt aan en krijgt hij een baan aan als bodyguard voor de rijke familie van Rodrico Branco in het prachtige Sao Paulo. Natuurlijk gaat dit al snel de verkeerde kant op en moet je de vrouw van Branco, die wordt ontvoerd, heelhuids terug zien te brengen.

Hier begint een actievol en intrigerend verhaal, dat van hoogstaand niveau is. Max komt er al snel achter dat er meer aan de hand is dan hij gezien heeft, en zijn humeur wordt er hierdoor niet beter op. Het verhaal wordt verteld in de bekende Film-Noir stijl, die er veel weg heeft van een interactief stripboek. Wat ook erg gaaf is gedaan, zijn de gedachten van Max zelf. Steeds als er iets drastisch in het verhaal gebeurt, sijpelen er allerlei interessante gedachtes door Max z’n hoofd, die je aan het denken houden en soms doen glimlachen vanwege de sarcastische uitspraken. Ook de rauwe stem van Max en de goede stemmen van de meestal typische personages voegen echt iets toe aan het verhaal.

Gelukkig is Max Payne 3 geen film, maar een verschrikkelijk harde actiegame. De gameplay, die gebruik maakt van het concept uit de eerste twee delen, heeft een flinke boost gekregen door Rockstar’s euphoria engine en voegt een aantal toffe aspecten toe. Bullet time (slow motion) is weer terug, en beter dan ooit. De keuze om kogels als aparte objecten te behandelen in de game, uit zich in het actief kunnen ontwijken van kogels en deze al springend af te kunnen vuren. Wat hierbij erg goed helpt is de soepele besturing. Je kunt met Max namelijk springen, rollen en vooral heel soepel overal om je heen richten, zodat je extra snel in de rondte kunt schieten met twee machinepistolen of één van de andere vele wapens.

Wist je dat er amper laadtijden zitten in Max Payne 3? Nadat je door het trage menu bent, start de game op en hoef je niet meer te wachten. Dit houdt het tempo in de game.

Tijdens de game zul je vaak van Bullet time gebruik moeten maken, want moeilijkheidsgraad ligt redelijk hoog. Aan de vijanden is goed te zien dat er veel tijd is besteed aan de kunstmatige intelligentie, omdat ze je constant opjagen en je soms niet weet waar je moet schieten. Gelukkig kun je zoals alle moderne third-person shooters dekking zoeken achter veel objecten, wat soms een hele opluchting is. Als je dan toch doodgaat, kun je jezelf al naar de grond stortende nog redden met nog één goedgeplaatst schot.

Ook voegt de engine prachtige animaties aan de game toe. De natuurlijke bewegingen van Max en de impact van kogels in vijanden zijn nog nooit zo goed geweest in een game. Schedels splijten open, magazijnen blijven liggen en na een tijdje vrolijk rond schieten verandert de omgeving in bloedbad vol met scherven en glas. Vooral de interactie met de omgevingen is goed uitgewerkt. Vijanden rollen bijvoorbeeld realistisch van een trap af als ze worden geraakt en Max maakt echt een flinke klap als hij neerkomt van een wanhopige duik.

Een multiplayer is ook aanwezig in Max Payne 3. Ik moet voorop stellen dat Rockstar prachtig werk heeft afgeleverd als het om het verwerken van de bullettime gaat. Net als in de singleplayer vul je door middel van het maken van kills je meter op en kun je het activeren wanneer je wilt. Op het moment dat je bullettime activeert, heeft het invloed op iedereen in je gezichtsveld, waardoor het heel natuurlijk aanvoelt. Inhoudelijk is de multiplayer goed, maar niet fantastisch. Je kunt je personage customizen met verschillende wapens, beschermende kleding en specialiteiten. De modi variëren van Team Deathmatch tot Capture The Flag-varianten, maar zijn wel erg geschikt voor een game als Max Payne en de mooie maps die gebaseerd zijn op de singleplayer maken het toch wel leuk om te spelen.

Helaas zit er wel een klein minpuntje aan Max Payne 3. Soms is de variatie in de game namelijk ver te zoeken, omdat je eigenlijk niets anders doet dan schieten. Dit hoeft niet erg te zijn, mits je eentonige gameplay niet snel zat bent. Ook de final kill, waarbij je de laatste vijand in bullettime doorzeeft met kogels, en de vele wapens zijn elementen die de game minder laten aanvoelen als één grote shootout. Ook de exotische locaties waar de game je naartoe brengt, veelal in Brazilië gelegen, hebben ervoor gezorgd dat ik deze tien uur durende actiegame een fantastische ervaring vond.

Conclusie en beoordeling

Max Payne 3 is voor mij de actiegame waar ik op heb gewacht. Het verhaal wordt goed verteld door de vette stijl en de mooie cutscenes, en door de perfectie van bullettime en de goede controls speelt de game heerlijk weg. Ook ziet alles er prachtig uit en bewegen Max en zijn vijanden super realistisch. Daarbovenop komen nog gruwelijk gevaarlijke vijanden en een aardige multiplayer. Al deze aspecten bij elkaar maken Max Payne 3 een bijzondere ervaring kunnen we wel zeggen dat het de Max Payne-serie de terugkeer heeft gekregen die het al jaren verdiende.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Mooi verhaal met brute actie
 • Bullet time werkt fantastisch
 • Soepele besturing
 • Realistische physics
 • Aardige muliplayer
 • Minpunten
 • Soms te weinig variatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De nummer één is natuurlijk Halo 3, no doubt.  /me gaat morgen deze lijst wel lezen :P  EDIT:

  Als ik het goed begrijp vinden jullie Mario Kart DS de beste Mario Kart van het afgelopen decennium? Dan gaat mijn vote toch uit naar Double Dash… • Leuk idee! Tot nu toe ben ik het eens met de lijst. Wel altijd laat deze "top's".

 • Halo 3 nummer één? Waar is je smiley?

  Anyway, ben benieuwd hoe de lijst er verder uitziet.

 • laat? vroeg zal je bedoelen  mario kart voor ds had wel wat hoger in de lijst mogen staan.

  Verder kijk ik uit naar de top 10 :P

 • Nummer een is COD4. Revolutionair en perfect.

 • Gaan deze ook dagelijks verschijnen of zit er nu een langere termijn tussen?  Heel leuk gedaan BTW ;)

 • ToS staat wel een beetje laag, verder wel benieuwd wat er verderop in de lijst staat :D

 • @Ldawg, Halo 3 staat er waarschijnlijk niet eens in, was zeker niet de beste uit de serie… Halo als serie was nou ook niet extreem revolutionair op een tijdlijn van 10 jaar  Lijkt me persoonlijk extreem moeilijk deze lijst samen te stellen, vooral omdat iedereen een andere smaak heeft zullen denk ik maar weinig mensen het eens zijn met de nummer 1 of zelfs met de hele top 10, het zal dan waarschijnlijk ook een Call of Duty of GTA worden  Games waarvan ik vind dat ze hoog mogen scoren met een grote invloed op de gameindustrie: The Elder Scrolls, Metal Gear Solid, Battlefield, World of Warcraft, God of War, Mario, Call of Duty en GTA, ook al vind ik daar persoonlijk niet veel aan


 • De nummer één is uiteraard Super Mario Galaxy de hoogstgewaardeerde game van de afgelopen 10 jaar.

 • vergeet uncharted 2 niet ;)

 • Tales is awesome!  Resident Evil 4 better be in the top 10… same goes for Metroid Prime.

 • VICE CITY mag natuurlijk niet ontbreken in de top 5 .. wat heb ik daar een lol aan gehad .. de regen op je scherm met lekkere 80's muziek tijdens de missies …

  Knights of the old republic .. ik hoop dat ie niet vergeten word

 • Warcraft 3 for the win! Zal wel weer een andere game worden, de liefde voor pc games is zowat onbestaande op IG. Zo'n top 100 kan natuurlijk nooit helemaal perfect zijn, benieuwd wat er van gemaakt wordt. Hopelijk wordt Guild Wars niet over het hoofd gezien. Dead Rising hoort er niet in thuis maar soit ik ben toch nooit content over die lijstjes.

 • Tales of Symphonia moet zo vroeg nog niet in de lijst staan… :P

 • Ben blij dat Tales of Symphonia erin staat, maar hij had wel hoger gemogen.

  Vet item trouwens, ben benieuwd naar de volgende 10. :)

 • De beste game blijft The Legend of Zelda Ocarina of Time

 • burnout 3 moet zeker wel in de top 10, wat een topgame was dat… natuurlijk ook MW2 en halo 3. misschien FIFA 10 ook wel. we zullen het zien…..

 • Bioshock, Half Life 2, GTA IV, Halo 2, Oblivion… zijn denk ik de games die IG hoog in de lijst gaat plaatsen.

 • fallout 3, oblivion, gta vice city, age of empires, age of mythology, pokemon red/blue, call of duty mw, gran turismo, counter strike, halo, gears of war, god of war en ga maar door

 • @Rockxas

  Indeed my friend, indeed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren