1. Total war Rome 2: opvolger van de legende

Total war Rome 2: opvolger van de legende

'Rome total war', er zijn maar weinig PC-gamers die nog nooit van deze titel gehoord hebben. Enfin, 'total war', dat moet voor iedereen een bekend label zijn. Een serie van games waarbij je de leider van je natie kan spelen en, wanneer nodig, als generaal kan inspringen om je eenheden tot de overwinning te leiden. Een geweldige reeks die veel gamers, waaronder ondergetekende, heeft meegesleurd in de oorlogssfeer van de Romeinse oudheid tot de tijd van Napoleon. En de familie krijgt er gelukkig een nieuw kindje bij: 'Total war: Rome 2' is officieel aangekondigd.

Ik zie enkele mensen al naar me kijken met een verontwaardigde blik. Is het werkelijk nodig om een artikel te wijden aan de bekendmaking van een nieuw spel? Een kort en duidelijk antwoord: ja. En dit is niet voor niets, 'Total war: Rome 2' word al jarenlang door fans van de franchise besproken en weet, slechts een korte tijd na zijn bekendmaking, al een enorme hoeveelheid mensen te boeien. In dit artikel probeer ik dan ook de populariteit voor een spel dat nog niet eens uit is te belichten, wat zover bekend is van het spel te vertellen en wat mijn verwachtingen zijn.

Opvolger van de legende

In 2004 kwam 'Rome: total war' uit. Het was niet het eerste deel in de franchise. Eerder al kwamen 'Medieval: total war' en 'Shogun: total war' uit. Toch was het onbetwist, tot nu toe, het populairste spel in de franchise. Zelfs Wikipedia durft openlijk te zeggen dat het wellicht een van de beste pc-games aller tijden was. De lezers die het spel hebben gespeeld zullen wel weten waarom. Ik adviseer hun om door te springen naar het kopje 'Rome opent zijn poorten'. Mochten er zich toch nog personen onder de lezers bevinden die het spel nog nooit gespeeld hebben, hier een korte samenvatting met de uitleg waarom het zo'n geweldig spel was.

'Rome: total war' speelt zich, zoals de naam al doet vermoeden, af in de tijd dat de stad Rome zichzelf ging expanderen en uiteindelijk het Romeinse rijk ontstond. Een rijk dat nog eeuwen kon voortbestaan in vrede maar, zoals elk wereldrijk, uiteindelijk ten val kwam. In 'Rome: total war' is het net zoals in elke total war game mogelijk om zowel een campagne spel als een battle te spelen. In de campagne is aan jou de keuze welke factie je wilt bespelen: trek je ten strijde met de Romeinse legioenen of bespeel je toch liever Carthage, Gallië of een andere vijand van Rome om de expansie van het rijk een halt toe te roepen? Het leuke hiervan is dat Rome niet echt meer de hoofdrol neemt. Natuurlijk, in welke sessie je ook speelt, de Romeinen zullen altijd machtig blijven en staan erom bekend dat ze moeilijk te verslaan zijn. Toch is het spelen met die andere facties erg leuk en is het uiteindelijk mogelijk om de oorlog naar het Romeinse territorium te verplaatsen.

De Romeinen staan echter niet gezamenlijk in één almachtige natie. Het is opgedeeld in vier verschillende facties waarvan de laatste drie uiteindelijk zullen strijden om de macht van het rijk. Het Romeinse rijk stond erom bekend dat de machtige nog meer macht wilden en de rijkere nog meer rijkdom wilden vergaren. En ach, zoveel is dat ten opzichte van onze huidige samenleving niet veel veranderd. In 'Rome: total war' strijden de leiders van de Romeinse facties om de macht in Rome. De drie facties (het huis van Julii, Brutii en Scipii) hebben allen als doel zoveel mogelijk populariteit te vergaren door het vervullen van opdrachten van de Senaat en het rijk te expanderen. Als een speler genoeg populariteit heeft zal hem dit worden verteld. Vanaf dit punt word het de speler mogelijk gemaakt om Rome ook daadwerkelijk over te nemen: waar de Romeinse facties eerder nog in verband stonden met elkaar is de speler nu geneigd om de aanval te openen op de andere Romeinse facties waarna de speler behalve het door hem veroverde deel ook het andere gedeelte van het rijk kan overnemen en zo als enige echte keizer kan functioneren. Uiteindelijk een strijd die draait om list en bedrog, iets wat dagelijks voorkwam binnen de hoge kringen van het Romeinse rijk.

Als je nog niet genoeg hebt aan deze geweldige campagne, kan je er ook voor kiezen om de zogenaamde battles te spelen. Dit zijn veldslagen waarbij je in de huid kruipt van een generaal, je leger kiest en ten strijde trekt tegen het vijandelijke leger. Een bekende mogelijkheid binnen de 'Total: war' franchise. Zeker de bekende muziek door meester componist Jeff van Dijck maken de battles stuk voor stuk prachtige taferelen. Hiernaast bied 'Rome: total war' ook nog enkele uitbreidingen waarbij je o.a. de macht kan nemen over het Griekse rijk onder Alexander de Grote maar ook de invallen van barbaarse stammen in het Romeinse rijk kan proberen tegen te houden. Als laatste zijn er genoeg mods te downloaden die je spelbeleving mooier maken, bevoordelen of leuker maken.

Al deze punten samen, de geweldige gameplay en prachtige sfeer, maken het een geweldig spel. Wat zeg ik, wellicht een van de beste games aller tijden.

Rome opent zijn poorten

Al jarenlang word er gespeculeerd rondom een vervolg op het succesvolle 'Rome: total war'. Een speculatie waar enkele dagen geleden een einde aan kwam: de eerste afbeeldingen verschenen waarna een trailer ook niet lang meer uitbleef.. Laten we deze trailer dus als eerste eens bespreken.

Duidelijk word al meteen dat we hier met het Romeinse rijk te maken hebben: de uitrusting van de Romeinse soldaten en de kolossale gebouwen spreken boekdelen. De trailer is opgedeeld in drie gebeurtenissen. Als de eerste teksten zijn verdwenen zien we twee sandalen die een trap oplopen, een soldaat die duidelijk verwond is en een intieme scene tussen een man en een mooie dame. De soldaat die komt aangestrompeld word opgewacht door enkele andere Romeinse soldaten. De omgeving is verwoest, in brand gestoken en de muziek klinkt treurig. We springen naar de tweede gebeurtenis: de man met de sandalen blijkt een Senator te zijn die op het eerste gezicht vriendelijk word onthaald door een andere Senator. De trailer begint echter al snel zijn tweede gezicht te laten zien. In de eerste scene word de aanstrompelende soldaat door de soldaten ruw meegenomen en voor de voeten van een commandant gegooid. Bij de tweede scene word de Senator, die zijn hand als respect naar de tweede Senator heeft uitgestoken, achterdochtig. Dit blijkt geheel terecht te zijn als de desbetreffende persoon door de aankomende soldaten in de boeien word geslagen. De derde scene veranderd van een intieme vrijpartij in een bloedbad als de dame uit der haar een dolk weet te halen en deze in de borstkas van de heer steekt. In de eerste scene zien we de Romeinse soldaat waarbij zijn keel word doorgesneden. Met het zicht op twee lijken en de arrestatie van een Senator zien we nog de tekst 'How far will you go for Rome?' waarmee het doek valt voor deze eerste trailer.

Toen ik de trailer voor de eerste keer zag kwam, naast de geweldige lading enthousiasme, tevens het woord 'verraad' bij me op. In de drie scenes die de trailer toont speelt telkens verraad een grote rol. De Senator die eerst vriendelijk word begroet maar word gearresteerd, de soldaat die naar zijn medesoldaten loopt om uiteindelijk de keel te worden doorgesneden en als laatste de dame die na de vrijpartij met de heer hem uiteindelijk een dolk in het hart steekt. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd speelde macht en populariteit in het Romeinse rijk een grote rol, waardoor verraad tevens een bekend begrip binnen de Romeinse volksmond was. Dit in combinatie met de slottekst 'How far will you go for Rome?' (vertaald: hoe ver wil je gaan voor Rome?) maakt duidelijk dat de makers van het spel persoonlijke kwesties een grote rol willen laten spelen.

We gaan verder naar de eerste screenshots. Tot dusver zijn twee screenshots bekend gemaakt die volgens bronnen in-game zouden zijn. Inmiddels is dit door de makers al bevestigd.

De screenshots tonen twee steden die te lijden hebben onder een belegering. Terwijl de ene stad te maken krijgt met een vijandelijke vloot is op de tweede screenshot te zien dat de strijd zich al in het centrum van de stad afspeelt. De twee steden, geen flauw idee of het dezelfde stad is, hebben duidelijk invloeden van de oud Romeinse/Griekse bouwstijl. Het is lastig te beoordelen om welke stad het gaat. De vuurtoren op de eerste screenshot heeft wel iets weg van die in Alexandrië terwijl de grote tempel helemaal op het topje van de stad sprekend lijkt op een Griekse polis. Het is echter moeilijk te zeggen en het kan natuurlijk ook dat het plaatje een samenvoeging van enkele steden is.

Behalve de mooie graphics en mooie stijl die sterk doet denken aan de oud Romeinse tijd vallen ook de schepen op. Duidelijk is dat we, iets wat zijn voorganger erg miste, dit deel de leiding kunnen gaan nemen over de vloot. Beter zelfs nog, als we de berichtgeving van gamespot mogen geloven, zou het mogelijk worden om zowel je vloot als landeenheden ter strijd te roepen in hetzelfde gevecht. Zo word het mogelijk om een stad aan zee van verschillende kanten aan te vallen en hier komt een tactisch inzicht bij kijken.

Er is voor de rest nog veel meer bekend over het spel. Zo zal het spel tevens speelbaar zijn op een lagere graphic card en is het inzoomen tevens een belangrijk punt voor de makers. Het moet mogelijk worden om door helemaal in te zoomen de gedachte van de gezichten van je soldaten te kunnen aflezen maar bij het uitzoomen een prachtig overzicht over het slagveld te hebben.

Het Orakel

De oude Grieken maakten gebruik van het orakel. In dit bouwwerk eerde men de goden en kreeg men advies over wat de toekomst brengen zou. Het is moeilijk te zeggen wat het orakel over de toekomst van 'Total war: Rome 2' zal zeggen. Alles wat officieel bekend word gemaakt valt te betwisten en dus kunnen we ons alleen maar uitspreken over onze verwachtingen. En mijn verwachtingen zijn, net als bij de rest van de fans van de franchise, hoog. We willen een vervolg op een legendarisch spel. Ik verwacht zelf dan ook een spel met diezelfde elementen als het eerste. De prachtige Romeinse sfeer, de geweldige veldslagen en campagne en natuurlijk niet te vergeten de geweldige muziek die de Romeinse stijl bevorderd. Natuurlijk moet het spel tevens uitgebreider. Ik wil als admiraal met de vloot de Mediterraanse kusten onveilig maken, iets wat in het vorige deel nog onmogelijk was. Ik wil enorme legers kunnen besturen tijdens dezelfde veldslag, waar je in het vorige deel slechts een handjevol eenheden het gevecht in kon sturen. Ik wil dat steden als Rome gespecialiseerd word, niet al deze steden hetzelfde op basis van de grootte van de stad. Enkele eisen, welke tevens mijn grootste verwachtingen zijn.

We weten binnen korte tijd al veel over wat 'Total war: Rome 2' ons gaat brengen. We hebben ons zicht kunnen werpen op de eerste beelden en zijn ook al veel over de verwachte gameplay te weten gekomen. Toch blijven het verwachtingen en zal het uiteindelijke resultaat zo hier en daar verschillen. Mijn verwachtingen van het spel zijn hoog. Niet zo gek. Het vorige deel 'Rome: total war' was een van de beste spellen aller tijden. Maar weinig producenten weten op een legendarisch spel een net zo legendarisch vervolg te maken, laat staan dat ze er überhaupt aan beginnen. Toch ben ik optimistisch. The Creative Assemblies heeft met de aankondiging van 'Total war: Rome 2' de poorten van het oude Rome weer geopend en zal niet terugdeinzen om ons elk hoekje van deze prachtige stad te laten bewonderen.

Dit artikel delen

Over de auteur