1. Call of Duty: Black Ops (PS3)

Call of Duty: Black Ops (PS3)

Call of Duty. Eén van de meest geliefde en tegelijkertijd ook één van de meest gehate franchises. Dit heeft natuurlijk geleid tot een ware internetoorlog tussen "de fanboys" van de twee grootste FPS-franchises ooit. Er zijn weinig recensies die gespaard zijn gebleven door deze mensen die zich gamers durven te noemen. Graag één minuut stilte voor deze gesneuvelde kritici...

Black Ops is ondertussen al het zevende deel uit de CoD-franchise en het derde deel dat is ontwikkeld door Treyarch. Deze ontwikkelaar laat terug van zich zien na het overweldigende succes van hun vorige CoD-game: World at War. Op de eerste dag ging Black Ops 5,6 miljoen keren over de toonbank, goed voor een slordige 360 miljoen dollar. Maar ook 5,6 miljoen verschillende meningen en dit getal is ondertussen al meer dan verdubbeld. Dit is één van die miljoenen meningen.

In de singleplayer wordt alles bekeken vanuit het standpunt van Alex Mason, een lid van de Black Ops. Hij word wakker in een verhoorkamer, vastgemaakt aan een stoel en genoeg materiaal aan hem vastgemaakt om een shocktherapie te beginnen. Twee, nog onbekende mannen stellen Mason vragen over een bepaalde reeks getallen. Het enige probleem is dat Mason geen flauw idee heeft wat deze betekenen. Via flashbacks worden Mason's opdrachten één voor één opgerakeld en het geheim rond de cijfercombinatie opgelost. Met een memorabele plottwist op het einde, is dit zeker één van de betere verhaallijnen dat de mensen van Treyarch én Infinity Ward ooit hebben kunnen verwezenlijken. Zoals we van de Cod-franchise gewoon zijn is de lengte van de singleplayer vaak teleurstellend kort. In Black Ops is het spijtig genoeg niet anders.

Create-a-Class

Op Prestige-levels 1, 3, 5, 7 en 9 krijg je de mogelijkheid om een nieuwe Create-a-Class uitrusting samen te stellen. Dan krijg je toegang tot alle reeds gekochte wapens om je persoonlijke wapenuitrusting samen te stellen.

"Hoe meer zielen, hoe meer vreugde!". Deze zegswijze is zeker van toepassing op de befaamde multiplayer van Black Ops. De multiplayer bevat verschillende modi: Team Deathmatch, Capture the Flag, Demolition, Headquarters, ... Meer dan genoeg modi om je online te amuseren. Welke modi je ook kiest, bij elke match verdien je XP en CoD-punten. De XP zorgt ervoor dat je een level omhoog gaat wanneer je de vereiste experience hebt verdiend. Je kan in level blijven stijgen tot level 50. Als je dit bereikt sta je voor een keuze. Op level 50 blijven en genoeg CoD-punten te verzamelen om dat ene nieuwe krachtige wapen te kopen of naar Prestige gaan. Dit houdt in dat je level terug naar één wordt gebracht, net als je wapens. Zoals de naam het zelf al zegt is dit om een reputatie op te bouwen. Het maximum te behalen Prestige is de vijftiende. Dit is allemaal wel een leuke ervaring maar de spawnplekken van je personage kunnen soms irriteren als je na luttele seconden in de rug wordt neergeschoten. Een ander minpuntje is de matchmaking. Het kwam te vaak voor dat de verbinding weg was en ik me genoodzaakt voelde om een andere match te zoeken, na veel punten niet gekregen te hebben.

Voor mensen die ook wel eens een gokje willen wagen en wedijveren met andere spelers, kan je de zogenaamde Wager Matches spelen. Bij deze matches gaat het zowel om vaardigheden als om puur geluk hebben. Hier kan je geen XP verdienen maar deze modi zijn volledig gebaseerd op het CoD-puntensysteem. De personen die zich in de top drie kunnen plaatsen van de wedstrijd verdienen een geldsom. Er zijn wel verschillende plekken waar de gokkers naartoe kunnen. Er zijn ook lobby's waar er voor groter bedrag wordt gespeeld dan in de andere. Vergeet niet dat je genoeg punten nodig hebt om je in deze lobby's binnen te kunnen kopen.

Er zijn wapens te kiezen uit 8 verschillende categorieën. De eerste onderverdeling zijn de Sub-Machineguns. Dit zijn in het algemeen zwakkere wapens maar aan de andere kant zijn ze veel lichter en kunnen veel sneller schieten dan de andere wapens. Dan zijn er de Assault Rifles. Dit zijn de wapens voor de gemiddelde soldaat. Vaak zijn dit matige tot sterke wapens met een gemiddeld gewicht. De Light Machineguns zijn dan de tegenpolen van de eerder genoemde Sub-Machine guns. Dit zijn zware wapens, die veel schade kunnen aanrichten aan de vijandelijke troepen. De Sniper Rifles zijn dan weer ander werk. Dit zijn sterke wapens die op grote afstanden zelfs meer schade kunnen aanrichten. Meestal is één welgemikte kogel al genoeg om een vijand naar het hiernamaals te sturen. Als laatste van de Primaries zijn er de Shotguns. Dit zijn krachtige en gemiddeld zware wapens die van dichtbij een ondenkbare schade kunnen aanrichten. Vanop een grote afstand is dit wapen, spijtig genoeg, niet vaak efficiënt.

Na deze 5 Primaries zijn er nog 3 Secondaries die je mee kan nemen naar het slagveld. De eerste van die soort zijn de handgeweren. Kleinere wapens die niet moeten onderdoen voor hun grotere soortgenoten. Zowel pistolen als revolvers zijn aanwezig in deze categorie. Dan zijn er ook nog de Launchers. Granaatwerpers elk met hun eigen grootte en aparte eigenschappen om het luchtgeschut van de vijand in enkele seconden uit te schakelen. Last but not least zijn er nog de Specials. Dit zijn twee krachtige maar moeilijk te hanteren wapens. Eén daarvan is een kruisboog met wat explosieven aan het pijlpunt geplakt, voor wat extra vuurwerk. Dan is er nog de Ballistic Knife. Een mes dat kan afgeschoten worden. Dit wapen hoeft maar één keer raak te zijn. Het zorgt voor een onmiddelijk overlijden.

Veiligheid

Probeer zo lang mogelijk de barricades op de ramen heel te houden. Niemand vind het leuk om met je rug tegen de muur te staan terwijl een groepje hongerige ondoden zich verheugt op de aankomende maaltijd.

Een mes in je knie zien belanden is niet het enige waarvoor je moet vrezen. De Nazi Zombies zijn terug en onze bekende helden gaan wederom de strijd aan. Dempsey, Nikolai, Takeo en Richtofen staan klaar om eindeloze groepen van Nazi Zombies te lijf te gaan. Eerst begin je in één enkele kamer met verschillende barricades die door de zombies tot splinters herleid worden als je er niets aan doet. Bij elke zombie die je dood krijg je een bepaald aantal punten waarmee je nieuwe plekken hebt om te verkennen op zoek naar andere wapens.

Na vele deuren geopend te hebben kom je in contact met de befaamde Pack-a-Punch machine. Hier kan je voor een hoge prijs je wapens als het ware "upgraden" wat handig is want elke ronde worden de zombies sterker en sterker. Overal verspreid in de map vind je perk machines waar je nieuwe eigenschappen voor je personage kan verschaffen. Speed Cola voor een snellere herlaadbeurt, Mule Kick voor een derde draagbaar wapen, Juggenaut om tegen een extra stootje te kunnen, ... Dit is niet het enige dat je her en der verspreid kan vinden. er zijn ook nog Mystery Boxes. Voor een vaste prijs krijg je een willekeurig wapen dat zich in deze doos bevind. Dit kan teleurstellend zijn ofwel met een vreugdekreet begroet worden als je de krachtige Ray Gun in je handen ziet verschijnen. De Zombie-modus neemt zich overduidelijk niet echt serieus, wat te merken is aan de interactie tussen de verschillende hilarische personages en de bizarre wapens (Een baby-geweer?!). In ieder geval, ik wens aan allen van jullie een gelukkige zombie-apocalyps!

Conclusie en beoordeling

Treyarch is er in geslaagd om wederom een goede CoD-game te maken terwijl ze Infinity Ward ver achter zich laten. De singleplayer bevat de meest intense momenten die je in deze franchise ooit bent tegen gekomen. De multiplayer is pure pret, maar domme spawnplekken kunnen je even uit de hele ervaring trekken. De Zombiemode is nu ook heel mooi uitgewerkt en de hilarische personages zijn onvergetelijk en dragen toe aan de hele ervaring van deze add-on. Deze game verdiend een 8 1/2.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Intense en verassende singleplayer
 • Amusante multiplayer
 • Create-a-Class
 • Zombie-mode
 • Variatie tussen wapens
 • Minpunten
 • Korte singleplayer
 • Ietwat verouderde graphics
 • Soms lag

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • ziet er netjes uit :) waar WoW heerst en als cataclysm uitkomt is iedereen deze game weer vergeten wel jammer maar helaas…

 • Ik haat maandelijkse betalin… ow wacht.  Denk dat dit best succesvol kan worden, iedereen die van nature bang is voor abonnementen of niet zeker wist of dit genre wel iets voor hen is, kan probleemloos kijken of dit ze ligt :-).

 • Als er iemand Silkroad speelt, ook een mmorpg stuur dan ff een pm of laat een berichtje achter op mijn profiel! Thanks!

 • Ik speel momenteel de beta en ik moet zeggen dat ik ook aardig onder de indruk ben (ik heb 4 jaar WoW gespeelt). Alleen de steden en omgevingen zijn vrij leeg maar dat word hopelijk opgelost zodra de game uit beta is.

 • ziet er wel nice uit, maar als je Blade & Soul hebt gezien ( http://www.youtube.com/watch?v=S0_sFZDxLRk ) is elke andere MMO overbodig :D

 • Blade & Soul lijkt een beetje dood Grim, al in geen tijden meer iets van gehoord, jammer… Zelf zit ik ook in de Allods Online beta (ja, ook die :P), zeer vermakelijk, zeker voor een F2P MMO!

 • blade & soul dood? :P - ten 1e het is van de makers van guild wars en aion dus die kun je best wel serieus nemen en ten 2de is er een paar weken geleden nog een interview geweest met de makers http://www.youtube.com/watch?v=cRtHAjbOLfA ;)

 • Iemand enig idee hoe ik aan een valid betakey kan komen?

 • Het ziet er wel leuk uit op de plaatjes, maar of de game ook zo goed is betwijfel ik.

 • Wil je een closed-beta key stuur een pm!;)

 • ziet er wel goed uit maar die gratis mmorpg beginnen meestal heel snel te vervelen.

 • Volgens mij kun je het gewoon downloaden en installeren. Ik heb geen key in hoeven voeren.

 • nieuwe starwars mmorpg gaan toch alles ownen! :P

 • Wacht even, dit spel kun je spelen bij Gpotato. Belooft al niet veel goed -.-;  Gpotato doet alles voor zijn oogappeltje, FlyFF en laat de rest van hun games gewoon stikken.  SCO, bam weg.

  USR, geweldige gratis online race game met wapens, over 2 jaar geen patches en ze laten niets van hun horen.

  Zelfde met Corum online.  Maar Flyff, hoeveel patches etc die wel niet krijgt.

  90% van de community speelt Flyff de andere 10% stopt spelen met de Gpotato games en gaan naar flyff. lol • REDACTIE TOCH!!!

  Runes of Magic Japans… Shame on You

  is Koreaans ;)

 • Ik heb zo'n onwijze hekel aan item donations. Het verknoeit volledig de balans.  Ook deze game zal geen uitzondering zijn. Dan kun je toch echt veel beter een official game als Aion of WoW spelen. Veel beter balans, meer toezicht, minder bots.

 • Ik houd het bij World of Warcraft.

 • Ik heb al een beta key maar de Installer is zo bugged als wat, heb het nog uberhaupt niet kunnen spelen!

 • ik zit nu in de Bèta… ben nog niet heel erg onder de indruk ;)  maar ben ook niet zo heel ver hè… slechts een half uurtje bezig

 • O.O WTF ik herinner me niet dat ik me heb ingeschreven (wss om wat rond te neuzen, doe ik wel meer) en nu ben ik geselecteerd voor de Béta. was dus niet de bedoeling *=_=

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren