1. Het probleem dat wij vooruitgang noemen.

Het probleem dat wij vooruitgang noemen.

Al sinds het begin van de wereld is de bevolking daarvan bezig geweest zich te ontwikkelen. Vooruitgang, noemen wij dat. Maar is vooruitgang altijd positief? En is evolutie nou echt zo’n feest?

aard

Laat ik het antwoord gelijk geven, NEE. Maar waarom niet ,grote heer? Voor dat antwoord moeten we terug naar de aard van de mens. Wat is ons doel? Eigenlijk precies hetzelfde als in DayZ, overleven.

Om te overleven als groepering heb je een aantal dingen nodig: voedsel, gezondheid (medicijnen), voortplanting en een beschermplek tegen ongedierte als wolven enz. nu moet ik toegeven dat we ,zeker met de gezondheid, flinke positiefe vooruitgang hebben geboekt in de richting van de utopie.

Maar waarom leeft niet iedereen dan supergezond? Omdat we verwend zijn geraakt. We hebben naast overleven ook geluk tot doel verheven. Opzich niet zo’n ramp, als er niet de houding was dat een doel elk middel heiligt. Ook leveren we in op het overleef gedeelte. Denk maar aan auto’s. men denkt gelukkiger te worden van een grote bak, maar vergald daarmee het overleef gedeelte van moeder aarde en uiteindelijk ook van ons.

Boeven

Naast het vergallen van onze planeet doen wij dat ook het liefst met het humeur van onze medeburgers. Net iets meer dan de helft van Nederland denkt voornamelijk aan zichzelf en aan zijn geld.vaak weten zij dat geld te verkrijgen door andere op te lichten. Dat ongedierte (ookwel graaiers of VVD’ers) is bang dat ander ongedierte het geld afpakt door wijze van andere illegale handelingen als diefstal en overvallen. Hierdoor staan er tegenwoordig overal camera’s en agenten en is het vertrouwen in elkaar ernstig gedaald. De gelukswaarde ligt volgens mij ook niet al te hoog.

internet

Door de almachtige vooruitgang is er nu ook de computer. Bedrijven speelde hier op in en regelden alles over het internet zodat je makkelijk vanuit je huis spulletjes kon kopen, want daar worden mensen gelukkig van. Vertrouwen is goed , controle is beter. Dat dachten de bedrijven ook en begonnen over gebruikersnamen, wachtwoorden, id’s, sophinummers en nog meer meuk .

Zelfs bij je eigen mobiel moet je eerst een code intikken voordat je je eigen mobiel kunt gebruiken. Wat is hier de gedachte achter? Dat als een boef je mobiel jat dat hij wél lekker zelf een sim kaart moet kopen? Het punt is dat er geen gedachte meer achter zit. We zijn maar wat aan het aankutten om het veiliger te maken. We verzinnen nieuwe dingen voor het nieuw zijn.

Snappen

Waarom maken we dingen zo dat niemand ze snapt? Waarom moet je eerst honderd lege vakjes invullen als je iets op internet koopt en vraagt er niemand naar of je het geld niet ergens anders voor nodig hebt? Waarom staan er onder elke brief kleine lettertjes? Voor eigen succes. Waarom denk je dat Hillen de sporters ontslaat? Om een rel te veroorzaken. Waarom denkt iedereen dat ambtenaren verwende overbetaalde luie flikkers zijn? Waarom mag je geen harddrugs maar wel mensen op grote schaal oplichten? Waarom kom je in de bak als er een vermoeden is van antisemitisme en mag je alles over de islam zeggen? Waar is mijn vrijheid om “mein kampf”te lezen? Waarom wordt er niet op de energie bronnen gelet? Ik ondervind weinig van het lang gezochte geluk eerlijk gezegd.

Conclusie

er is nog een hoop ruimte voor verbetering. Vooruitgang maakt meer stuk dan ons lief is en we zijn nog niet in de ideale situatie. Ik heb het nog niet eens gehad over Afrika, apple en meer dingen die geen geluk of overleving opleveren. Hoewel ik niet moet doen alsof alle gepasseerde dingen nieuw zijn, maar ik hoop toch mijn punt duidelijk te kunnen maken.

Dit artikel delen

Over de auteur