1. 5 redenen waarom Assassin's Creed 3 fantastisch wordt

5 redenen waarom Assassin's Creed 3 fantastisch wordt

Geweldig. Fantastisch. Grandioos. Game of the Year. Allemaal termen die mijn hoofd inschieten als ik aan Assassin’s Creed 3 denk. Waarom? Hieronder de 5 belangrijkste redenen.

AnvilNext

Volgens Nintendo-topman Reggie Fils-Aime zijn wij “onverzadigbaar” en willen wij “altijd meer”. Met andere woorden: we zeuren. We zeuren over bijna alle games, en vaak terecht. We zeuren over vernieuwing. En we zeuren geregeld over een nieuwe engine, datgene waarvan haast niemand (inclusief ikzelf) precies weet wat het is. We zeuren ook over uitgevers en ontwikkelaars: ze luisteren immers nooit naar ons. Maar dit keer moeten we toch even onze mond houden, want Ubisoft heeft naar ons geluisterd. Menig recensie vond de Anvil-engine -in gebruik sinds Assassin’s Creed 2- toch wel wat verouderd ogen in Revelations, dus krijgen we wat we willen: een nieuwe engine. En wat voor een! De nieuwe AnvilNext-engine (welke inspiratieloze pief heeft die naam bedacht?) is tot zeer veel in staat. Nu is “zeer veel” nogal een vaag begrip, dus hier wat concrete voorbeelden: sterk verbeterde graphics, verbeterde AI, een weersysteem, een dynamische wereld die veranderd in de tijd en de mogelijkheid om maar liefst 1000 personen tegelijkertijd weer te geven, iets wat tot nu toe onmogelijk was.

Geweldige periode

De Assassin’s Creed-serie is onder meer zo populair door de plaatsen waar het zich afspeelt. Het Heilige Land ten tijde van de kruistochten was een fenomenale setting en datzelfde gold voor het Italië en Turkije uit de Renaissance, maar ook het decor voor dit derde deel mag er wezen! Het Amerika van de tweede helft van de achttiende eeuw is een buitengewoon interessante tijd. Het is de tijd van de Amerikaanse Revolutie, een zeer belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. Het is de tijd van indianen, kolonisten en slavernij. De tijd van grote veldslagen en essentiële ontwikkelingen. Kortom: een periode waar onze nieuwe hoofdpersoon zeker goed in zal passen.

Desmond als held

Ja, ik weet dat dit nogal tegenstrijdig klinkt. Desmond als held, dat kan toch helemaal niet? Desmond is toch de onbenul, de sukkel, de nietsnut, het meest oninleefbare personage ooit? Dat is inderdaad waar, maar met Revelations heeft Ubisoft toch een goede stap gezet in de juiste richting. De first-person-missies lieten je eindelijk eens ècht kennis maken met de hoofdpersoon van de serie, en het bleek dat Mister Miles toch wel wat interessanter was dan gedacht. Het lijkt logisch dat deze lijn wordt doorgetrokken en dat Desmond zich zal ontpoppen tot een prima gamefiguur. En dat niet alleen: hij gaat de wereld redden! Als dat zijn awesomeness niet gaat verhogen, weet ik het ook niet meer.

Vernieuwde, maar vertrouwde gameplay

De titel zegt meer dan genoeg. Dit is wat we willen en wat Assassin’s Creed 3 ons zal gaan geven. De game bouwt voort op de traditionele gameplay-elementen -vechten, moorden, free-runnen en (hopelijk veel) stealth-, maar weet tegelijkertijd een aantal interessante vernieuwingen toe te voegen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan tree-running (het rennen door de bomen, wat er echt ongelooflijk gaaf uitziet), maar ook aan het nieuwe dubbelhandige vechtsysteem en de mogelijkheid om op dieren te kunnen jagen. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer vernieuwingen te noem, maar de meeste zullen we waarschijnlijk pas op 31 oktober ontdekken. 31 oktober… nog meer dan 4 maanden…

Enorme en mooie spelwereld

De open wereld is altijd al een belangrijk en sterk onderdeel geweest in de serie, maar Assassin’s Creed 3 lijkt zijn voorgangers ook op dit punt te gaan overtreffen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Er is natuurlijk de Frontier, een enorm (anderhalf keer zo groot als Rome in Brotherhood) gebied en bovendien zeer veelzijdig: bossen, rotsen, beekjes en kleine nederzettingen sieren deze omgeving. Toch krijgen we meer. Ubisoft geeft ons ook nog even twee prachtige steden, New York en Bosten, beiden vergelijkbaar met de grote van Rome. Deze game biedt ons dus de grootste spelwereld uit de serie, maar behoudt tegelijk het hoge niveau.

Daarom dus. Daarom kijk ik uit naar deze game. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te verzinnen waarom Assassin’s Creed 3 geweldig wordt (zoals de gisteren aangekondigde horde-achtige co-op-modus), dus laat in de reacties weten of en waarom jij uitkijkt naar dit spel.

Dit artikel delen

Over de auteur