1. De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn (X360)

De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn (X360)

Het is een bekend fenomeen: er wordt een film uitgebracht met een groot budget, en daarop gebaseerd komt er een spel uit. De ontwikkelaars zitten vaak onder grote tijdsdruk aangezien het spel gelijktijdig met de film uit moet komen. Hierdoor zijn de spellen vaak weinig innoverend: er wordt vastgehouden aan de gebaande paden en het resultaat is een simpele platformer, een beperkte fighter of nog erger, een collectie minigames. Bij De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn is dit patroon ook zeker te herkennen, maar het spel blijkt verrassend leuk te zijn!

Het spel volgt het verhaal uit de gelijknamige film, die draait om de alom bekende karakters Kuifje en kapitein Haddock. Kuifje koopt op een rommelmarkt een modelschip, maar wordt al snel van dit voorwerp beroofd door een paar boeven. De jonge journalist ruikt onraad en gaat op onderzoek uit. Dit mondt al snel uit in een reis rond de wereld waarbij hij van het ene avontuur in het andere belandt, en onderweg kapitein Haddock ontmoet. Langzaamaan ontstaat een vriendschap tussen de twee terwijl ze hun jacht op de modelschepen voortzetten. Dit verhaal komt onverwacht goed uit de verf door de tussenfilmpjes die regelmatig door het beeld suizen en het verhaal duidelijk en met de nodige humor uit de doeken doen. Daarnaast is de Vlaamse voice-acting uitstekend te noemen. Tel daar dezelfde cartooneske stijl van de film bij op en je hebt een puike presentatie.

Maar goed, met alleen een leuke voorstelling ben je er nog niet. Zoals ik al zei in de inleiding, vaak is de gameplay in filmgames niet al te vernieuwend, en Kuifje is geen uitzondering op deze regel. Het grootste deel van het spel zal je Kuifje door tweedimensionale platformlevels moeten loodsen waarin niet zelden vijanden je de weg blokkeren. Deze zal je middels een knokpartijtje uit de weg moeten ruimen. Het is allemaal redelijk simpel: je rent en springt in het rond, haalt zo nu en dan een hendeltje over en deelt hier en daar een paar klappen uit. Echt ingewikkeld wordt het nooit, maar het heeft zo ook zijn charmes. Vooral de klassieke cartoongrappen, zoals in een tonnetje voorbij de wachters sluipen om ze vervolgens met het deksel op hun achterhoofd te slaan, vielen bij mij in goede aard.

Duizend bommen en granaten, Kuifje! Laat ze niet ontsnappen!

Af en toe wordt deze gameplay echter onderbroken om plaats te maken voor andere speelwijzes. Deze zijn redelijk divers van aard, maar ze spelen allemaal driedimensionaal. Je zult vluchten voor een auto vol boeven, zwaardgevechten houden met piraten, met een vliegtuig door een storm vliegen, spoorzoeken met de trouwe viervoeter Bobby en nog veel meer. Deze onderdelen zijn allemaal maar van korte duur en zijn wederom niet lastig, maar bieden een welkome afwisseling op de reguliere gameplay en zorgen ervoor dat het tempo erin blijft.

Om het singleplayeravontuur uit te spelen, ben je ongeveer zes uur bezig als je je niet haast. Er zijn ook collectables verstopt in de levels, maar deze zijn zo makkelijk te vinden dat het zoeken hiernaar de speeltijd niet veel zal verlengen. Gelukkig zijn er meer modi te spelen. Zo kun je verschillende minigames die je in de singleplayer hebt gespeeld, zoals het zwaardvechten en het rijden op een motorfiets, ook in multiplayer doen, en deze zijn ook compitabel met Kinect. Voor de kinderen is dit misschien nog wel leuk, maar de oudere gamer zal zich hiermee niet lang kunnen vermaken en zal overstappen naar de andere multiplayermode, de coöperatieve mode.

Hierbij speelt de een als Kuifje en de ander als kapitein Haddock (later zijn ook andere bekende karakters, zoals Biance Castafiore en Jansen en Janssen te unlocken). Ieder karakter heeft zijn eigen specialiteit, zo kan Haddock door stenen muren heenslaan en kan de operadiva met haar hoge stem glas doen breken. De levels bevatten allerlei collectables die alleen met een bepaald personage te behalen zijn, waardoor je ze meerdere keren moet spelen wil je de 100% score halen. Daarnaast kun je ook geld verdienen door vijanden uit te schakelen en schatten te vinden, waardoor er ook een licht competitief element tussen de twee spelers ontstaat.

De levels zijn niet uit de singleplayercampagne genomen, maar zijn speciaal voor deze mode ontworpen. Jammer genoeg zien de omgevingen er identiek uit aangezien ze allemaal op hetzelfde schip gesitueerd zijn. Een beetje afwisseling in de aankleding zou geen kwaad kunnen, want al snel krijg je genoeg van de metalen buizen en vijanden in duikerspakken. De mogelijkheid om met een vriend deze mode te spelen is wel vermakelijk, maar door de simpele gameplay alsnog niet heel onderhoudend. Na een paar levels heb je het eigenlijk wel gezien, en de kans is groot dat je dan een ander spel opstart.

Conclusie en beoordeling

En dit geldt eigenlijk voor het hele spel: het is wel leuk, maar niet wereldschokkend. Kuifje doet niets nieuws op het gebied van gameplay en is net iets te simpel om voor lange tijd te blijven boeien. De singleplayer weet dit echter te verbloemen door zijn veelzijdigheid en uitstekende presentatie. Deze mode is echter snel uitgespeeld en dan kan je je vermaken met de multiplayermodi, hoewel deze iets minder interessant zijn. Kuifje doet wat hij moet doen, niets meer en niets minder. Als game op zich is het wellicht niet heel opzienbarend, maar als filmgame is het verrassend goed geslaagd.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Uitstekende presentatie
 • Gameplay werkt naar behoren...
 • Gevarieerde singleplayer
 • Coöp mode...
 • Minpunten
 • ... maar is iets te simpel
 • Korte speelduur
 • ... maar deze weet niet lang te boeien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oeh… ik volg de demo's niet zo goed op PSN, maar die gaan we maar vanavond even downloaden.

 • Ooit zo'n race bij topgear gezien. Echt gaaf. Daar zou ik ook wel eens aan mee willen doen!

 • Staat er al ruim een week in Stefandepefan.

 • Wat cool. Je hoort wel vaker dat er racegames door coureurs gebruikt worden om een onbekende baan te leren kennen, zelfs op detailniveau, zoals rempunten.

 • Weet je wat nep is… 599 euro investeren in een ps3 die vervolgens geen cd's meer leest en ik hem mag opsturen voor €150,- reparatiekosten…  Detail: Ben hem dan ook nog is ruim 5 weken kwijt!  (gaat om een 60gb ps3, dus 1 van de eerdere versies  Ooh ivm topic… Top spel word gruwelijk!
 • Dat hij zich maar met het spel bezighoudt. De demo stelde niet veel voor, als je het mij vraagt.

 • @hokkahokka

  dat is jou probleem dus nu niet afkraken omdat jou PS3 kapot is.

  En zo gaat dat denk je dat je hem binnen een week terugkrijgt?  Btw vond de demo maar niks


 • @ Boydaamans  Dat het een x aantal weken duurt voordat hij gerepareerd is kijk ik ook niet heel raar van op. Echter, leg ik 100 euro meer neer heb ik de nieuwste PS3 versie, en mocht ik ooit verkopen is dat stukke interessanter voor de koper…  Kortom gaat dus om stukje principe kwestie dat je zo'n hoog bedrag extra moet betalen voor iets wat al veel geld heeft gekost!  En nee, word geen xbox fan or what so ever..
 • best knap van zo'n man.. demo best leuk sta nu 732 :)

 • Plaats dat ie zich nu eens bezig had gehouden in het uitbrengen van het spel

 • @Hokahoka: Ik heb de mijne nog gratis kunnen laten maken. Heb ook een 5 weken moeten wachten maar toen was daar plots de release vd slim en heb ik die gekocht. Weekje later was mijne fat ook weer terug maar is een ander exemplaar dan de jouwe. Wel volledig nieuwe buitenkant maar vanbinnen gerepareerd. Heb hem aan mijn kinderen gegeven en de slim is van mij. Slim is ook veel mooier vind ik.  Ontopic: Leuk voor die Yamauchi, hopelijk stonden er R3 banden op.

 • gaaf :P

 • Demo was echt niet te doen…. Echt slecht, naar mijn mening is prologue nog beter….

 • De demo is een uitgeklede versie van GT5. Een zware compressie op de graphics en alles erom heen, behalve de physics. Het is een physics demo en geen algemene demo. Deze demo is ook alleen gemaakt voor de GT Academy. Niets meer…niets minder!

 • als die nou eens een snelle tijd maak met de afversie van het spel.

  denk dat ie daar veel meer vrienden mee maakt.

 • Nou helaas, was vanmorgen bij GameMania waar ze wisten te vertellen dat de release weer uitgesteld is, en nu wel naar juni 2010… :-(

 • :') die domme controls van GT Academy voelde zo statisch aan dat ik gewoon na 5min zo geïrriteerd was en hem maar meteen weg hebt gepleurd

 • hij kan beter zorgen dat de release datum van Gt5 niet voor de 10e keer verder opschuifd.

 • Het was een geweldig gevoel om te merken dat Gran Turismo een positief effect heeft op het leren kennen van circuits en daarnaast de techniek van de rijders", aldus Yamauch

  Inderdaad op het leren.  Dus het echte snelheids gevoel

  zullen we denk ik ook in GT5 missen
 • Net een slim editie voor garantie opgestuurd en binnen anderhalve week een totaal nieuwe PS3 gehad, dus vijf weken is weer eens uit de grote duim gezogen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren