1. Portal 2 (X360)

Portal 2 (X360)

Stel je voor hoe veel gemakkelijker je leven zou zijn met een geweer waar je portalen mee zou kunnen schieten! Stel je ligt op de bank en je wilt de afstandsbediening pakken wat natuurlijk zeer irritant zou zijn. Schiet gewoon een portaal onder de afstandsbediening en een boven je op het plafond. En probleem opgelost! Nou, is het echte leven niet zo simpel en zal je moeten opstaan, maar in de game Portal 2 kun je jou fantasie tot leven brengen.

Het hele idee achter dit spel is door levels heen te komen, met hulp van het eerder vernoemde geweer, waar je portalen mee kan schieten. Portalen zijn doorgangen stel het voor als een deur waar je dus zelf de ingang en uitgang moet maken.

In 2007 kwam Valve met The Orange Box. Deze verzameling bevatte de games Half-Life 2, Half-Life 2 episode 1/2, en Team Fortress 2. Nu denken jullie misschien: ‘Wat heeft dit er dan weer mee te maken?’ Nou, bij diezelfde verzameling werd ook de onbekende game Portal uitgebracht. Deze pakte bij het publiek zeer goed uit! Daarom heeft Valve besloten om een vervolg te maken, waar ik erg blij mee was, na de ervaring met de vorige game.

Portal 2 was het meest verkochte spel in de eerste week in de verenigde staten toen die uit was gekomen, tegenwoordig is het alweer overtroffen. Ook heeft het spel vele prijzen in de wacht gesleept. Bijvoorbeeld 'ulitimate game of the year' bij de golden joysticks awards.

Jij speelt in de game als het personage genaamd ‘Chell’. Deze wordt wakker gemaakt door een grappig robotje genaamd ‘Wheatley’. Heel kort daarna kom je er nog achter dat je nog blijkt vast te zitten in de ‘aperture science center’. Dit is een gebouw waar er proeven worden gedaan met levende wezens. In het begin van de game bemachtig je een portal gun, waarmee je portalen kan schieten. Hiermee zal je puzzels moeten oplossen die hoe verder je komt steeds lastiger worden. Samen met Wheatley ga je door een aantal testkamers spelen. En niet zo heel lang daarna kom je GLaDOS weer tegen. Dit was de slechterik uit Portal 1. Wat er hierna gebeurt, en hoe Portal 1 eindigde met GLaDOS ga ik hier niet vermelden in verband met spoilers. Zelf vond ik het verhaal een van de hoogtepunten van de game, en is het zeker waard om er een blik op te werpen. Je zult met het verhaal zo’n 10 á 12 uur bezig zijn. Maar daarna heb je ook nog de coöpmodus waar ik nou wat over wil over gaan vertellen.

Je begint weer op dezelfde plek van portal 1 alleen is het deze keer verwoest en kapot. Dit zorgt voor een heel leuk stijltje in het spel. Ook zijn de graphics van de game zeer goed door het gebruik van een geavanceerde versie van de 'souce game engine'.

De coöpmodus is een van de grootste veranderingen tussen deel één en deel twee. Dit is zeker een goede verandering, want wie heeft er nou geen zin om samen met zijn vriend een aantal heerlijke breinbrekers te doen. Ik in ieder geval wel. Je hebt de optie om dit met een gedeeld scherm te doen. Ook kan je dit online doen met je vriend of met een vreemdeling. Zelf raad ik je sterk af om dit met een vreemde te doen, aangezien je veel wilt overleggen over de moeilijke puzzels. Verder kan zo iemand tussen de game weggaan, en moet je weer opnieuw beginnen. Met gratis dlc zijn er extra coöpmissies bijgevoegd, wat ik zeer attent vond van Valve. Ik denk dat je met de coöp ongeveer 8 á 10 uurtjes zoet bent.

Een andere toevoeging is de commentary modus, bij deze modus speel je gewoon het hoofdverhaal door, of de coöpmissies. Maar het verschil is nou dat je bij de missies praatwolkjes ziet, als je er nou bij gaat staan komt er een tekst in te staan. In die tekst staat wat de ideeën waren van de makers waren. En andere leuke feiten over de game. Dit is misschien leuk als je klaar bent met het hoofdverhaal, en de coöpmodus.

Tot slot is er nog één verschil waar ik jullie over wil vertellen, en dat zijn de verschillende kleuren gel die in de game voorkomen. De gel is in deze game toegevoegd om de puzzels iets meer diepgang te geven. Zo kan je doormiddel van blauw gel hoger springen, door oranje gel kan je sneller rennen, en als laatste kan je door wit gel op een muur te spuiten, er een portaal op plaatsen. Ook zijn er luchtstromen waardoor je kunt zweven, en zijn er lasers waaraan je doodgaat. Natuurlijk zijn ook de robots die op je schieten weer van de partij. Door dit alles door elkaar te voegen in een missie, kan je leuke dingen creëren.

Toch zijn er nog een paar dingen, die ik mis in deze game. Allereerst zou ik graag een creëermodus willen zien voor de Xbox 360/ PS3 versie. De pc-versie bezit deze wel. En verder zou naast de coöpmodus een competieve multiplayer leuk geweest zijn. Maar je kunt nou wel klagen over wat ze niet hebben afgeleverd, maar wat ze afgeleverd hebben is perfect. Eigenlijk is het enige nadeel dat je na de hoofdverhaal en coöpmodus vrij weinig te doen hebt in deze game.

Conclusie en beoordeling

Kortom heeft Valve weer goed gepresteerd met Portal 2, en komt weer met een zeer originele game. Het komt neer op een verbeterde versie van portal met veel bijvoegingen, alleen is hij wel iets simpeler gemaakt. Deze game is het zeker waard om een keer te bekijken!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Zeer orginele game
 • Commentary mode
 • Coöpmodus
 • Verschillende soorten gel
 • Minpunten
 • Geen creëermodus/competieve multiplayer
 • Na hoofdverhaal/coöp weinig te doen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mirror's Edge en mario paper!!!

 • Time Splitters 2 en Rainbow Six Vegas _O_

 • Yay, supreme commander?

 • Rainbox Six Vegas. Yeah!

 • Goede lijst!

 • tot nu toe wel eens met de lijst… al mocht Fable wel wat hoger van mij ;)  nummer een GTA: San Andreas… beste game ooit gemaakt ;)

  als het maar geen CoD word!

 • Imo Mirror's Edge voor NSMB Wii, maarja. :P

 • Ik vind dat Dead Space zeker een plaatsje in deze top 100 verdiend. :)

 • super monkey ball beter als fable? guys.. the fuck

 • mirrors edge verdiend in deze top 100

 • Ik vond Blood Money toch een beter deel in de Hitman-serie. Leuk in ieder geval dat Mirror's Edge er ook in staat :)

 • Rainbow Six Vegas en Mirror's Edge!

 • rainbow six von ik echt een van de betere schooters ze

 • 0.o

 • wedden dat dat uncharted 2 op 1 komt -.- was oo kzo met de top 50 uit '09

 • @Fakey er zijn zoveel kanshebbers voor nummer 1.  Halo 3, BioShock, GTA IV, dat kun je zo niet zeggen. Het wil niet zeggen dat de topper van 09 ook gelijk de topper van het decennium is.

 • @Fakey

  nee dat denk ik niet. ik denk wel dat die in de top 10 komt maar één zal die waarschijnlijk niet halen. ik hoop dat het half-life 2 wordt dat is naar mijn mening de game die het meeste heeft gedaan de afgelope 10 jaar.

 • timesplitters 2 is toch een van de beste games die ik ooit gespeeld heb, hier zou ik ooit nog wel een xbox of ps2 voor kopen.

  1 game per gameserie?

  k heb al 4 marios voorbij zien komen

 • new super mario bros wii?? die staat wel heel slecht zeg.

 • Kijk s….hier kan ik me overal in vinden. Mirrors Edge en Paper Mario waren egte toffe games maar halen het natuurlijk niet bij de echte top :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren