1. Top vijf Uitgespeeld-clichés

Top vijf Uitgespeeld-clichés

Komkommertijd is vreselijk. Geen nieuws, weinig recensies en vooral: geen Uitgespeeld! Geen wekelijks hoogtepunt, geen slap gelul en geen perfecte manier om je weekend mee te beginnen. Ik mis het nu al, want Uitgespeeld is geweldig. Waarom? Omdat Uitgespeeld altijd gewoon Uitgespeeld is. Deze typische Uitgespeeld is simpelweg perfect en heeft bovendien een paar typische kenmerken.

1. Jelle, de man in het midden

Een opvallende inleiding en vergezochte bruggetjes, dat is Jelle ten voeten uit. Met legendarische zinnen als “Genoeg slap ge-ouwehoer. We gaan snel verder met meer slap ge-ouwehoer” en “Natuurlijk zoals altijd: de kijkersvragen” geeft meneer Van Es nèt even dat extra beetje goede gevoel aan iedere aflevering van Uitgespeeld. Bijna alles wat hij zegt is slecht, dom en idioot, maar het is precies wat Uitgespeeld zo leuk maakt. Jelle, bedankt!

2. De reacties, die altijd hetzelfde zijn

Dit is een klassieker, let er maar eens op. De eerste reactie is altijd “Eerder dan Wangermez lol”, waarna opmerkingen als “Ben je uit vorm, Wangermez?” en “Deed de F5-knop het niet?” je om de oren vliegen. Echter, de meest voorkomende reacties onder de video zijn “Uitgespeeld!” of “Jee, Uitgespeeld!”. Dit is natuurlijk logisch, want alleen bij de gedachte aan een nieuwe aflevering van deze iconische serie worden we al gek… of willen we gewoon dat onze reacties goed zichtbaar zijn, als we er even later een kijkersvraag bijtypen?

3. Humor, o zo slap

“De laatste keer dat jij in Uitgespeeld zat was ik aan het bevallen - nou ja, ik niet, maar mij vrouw,” klinkt het uit de mond van Jelle. Dit is nou het allerbeste van Uitgespeeld. De heren aan tafel geven je een vertrouwd en gezellig gevoel, vooral door de flauwe en vaak onbedoelde grappen. Opnieuw gaan alle credits naar Jelle, want vooral hij heeft hier buitengewoon veel talent voor. Toch zijn de beide ‘side-kicks’ vaak ook hilarisch, wanneer ze bijvoorbeeld wegduiken als Jelle de Duitse versie van ‘De Grote Meneer Kaktus Show’ imiteert, wat hij trouwens verrassend goed kan. Uitgespeeld staat garant voor slappe humor - en daar moeten we blij mee zijn!

4. Rare blikken na een korte pauze

Ik geef het gelijk toe: deze is nogal vreemd. Vermoedelijk is het velen van jullie ontgaan (wat niet zo raar is), maar toch is dit een behoorlijk groot Uitgespeeld-cliché. Ieder eerste beeld na een korte flits weten onze gastheren niet hoe ze moeten kijken. Soms kijken ze straal bezopen recht de camera in, soms staren ze geobsedeerd naar Jelles blikje Cola (Coca Cola, uiteraard, hij drinkt niks anders), soms lachen ze alsof hun leven ervan afhangt, soms doen ze alsof ze allemaal even door iets anders zijn afgeleid, soms een combinatie van dit alles… maar in de meeste gevallen kijken de roulerende mannen met een smekende en deterministische blik in hun ogen naar Jelle. Je ziet ze gewoon denken: alsjeblieft, Jelle, geen stom bruggetje!

5. Bij een TOTAAL ander onderwerp uitkomen

Nooit opgevallen? Hier zijn de Uitgespeeld-presentatoren echt wel meesters in: beginnen te praten over iets, om vervolgens bij een volledig ander onderwerp uitkomen. Het zijn net politici. Een voorbeeld: ze beginnen over het sluiten van Sega-vestigingen, maar eindigen uiteindelijk bij het aantal E3-awards dat EA won. HUH? Nog een voorbeeld: er is een kijkersvraag over Splinter Cell, maar uiteindelijk wordt er antwoord gegeven op de vraag wat Youri’s favoriete kleur is. HUH? Het is vreemd, het is raar, het is gek, maar het is wel typisch Uitgespeeld!

Mannen van Uitgespeeld, ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat jullie helden zijn. Bedankt voor alles wat jullie gedaan hebben, en alvast bedankt voor alle afleveringen die nog gaan komen!

Dit artikel delen

Over de auteur