1. Borderlands (X360)

Borderlands (X360)

Iedereen heeft wel eens van het spreekwoord "geld maakt niet gelukkig" gehoord. Het personage dat je speelt in Borderlands denkt daar heel anders over. Je speelt namelijk een schatzoeker op een vreemde planeet, en je bent van plan om tot het uiterste te gaan voor die schat genaamd de ‘vault’. Hierdoor zal je veel vijanden maken, die je maar al te graag willen uitschakelen. Zo zal je vaak in hevige gevechten terecht komen, waar je je maar moet zien uit te redden.

Borderlands misschien heb je ervan gehoord, misschien niet. Het spel is ontwikkeld door Gearbox Software en Feral Interactive en werd vrij goed ontvangen. De game speelt zich af op de planeet Pandora, op die planeet bevind zich de ‘vault’, waarin een hele mooie schat zit. Maar voor die schat zul je moeten strijden tegen andere schatzoekers. En deze personen spelen niet mee voor spek en bonen, ze zullen je niet zomaar laten winnen. Je zult om de schat te bereiken soldaten, spinnen, en veel meer anderen (grote) wezens moeten verslaan. Het verhaal is dan ook niet veel moeilijker. De onverwachte gebeurtenis op het einde is wel het hoogtepunt van het verhaal.

Als je met de game begint krijg je gelijk een keuze: je moet kiezen tussen vier personages. Allereerst is er de ‘berserker’. Hij kan heel veel kogels absorberen, en hij is gespecialiseerd om goed om te kunnen gaan met de bazooka en de shotgun. Zijn speciale gave is om een woede-uitbarsting te krijgen waarmee hij allemaal gasten in elkaar te slaan. Zeer effectief! Ook is er een ‘soldier’. Hij kan het beste met machinegeweren omgaan, ook hij heeft een speciale gave. Die bestaat uit een automatisch machinegeweer neergooien, deze zal zo hele legers van monsters kapot knallen!

Een hele leuke vond ik ook nog de ‘hunter’ als je van scherpschutters houd, kun je het beste voor deze klasse kiezen. Want hij goed met snipers rifles ook kan hij een roofvogel gooien om vijanden dood te pikken. Minder effectief als de anderen, maar nog steeds leuk! Als allerlaatste wil ik het hebben over de ‘Siren’. Zij kan het beste omgaan met speciale wapens, waar ik zo iets over vertel. Natuurlijk heeft zij ook een speciale gave, namelijk onzichtbaar worden en met een knal weer terugkomen. Het kan bruikbaar zijn als het je iets te heet onder te voeten wordt.

De stijl van Borderlands is ook zeker wat over te vertellen. Deze is namelijk vrij bijzonder en zie je bijna in geen enkele game terug. Het is namelijk een prachtige cartoonachtig stijltje. het maakt de game net even iets vrolijker. Ook zijn er veel verschillende gebieden, deze zijn over het algemeen heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld een woestijn zijn, maar het kan ook een bergtop zijn belegd met sneeuw. Ik vind de werelden zeker mooi!

“Guns, guns en nog eens guns” was het eerste wat ik hoorde toen ik een videorecensie ging kijken van Borderlands. Later toen ik het spel had gekocht was ik er in het begin ook zeker van onder de indruk. Ik kreeg steeds verschillende geweren in mijn handen, maar alles lijkt toch iets mooier dan het in werkelijkheid is, want als je iets verder komt in de game zie je toch telkens dat de wapens zich gaan herhalen. Ookal hebben ze andere statistieken en misschien speciale extra’s zoals vuur, explosief, vergif, en elektriciteit. Deze vier speciale bonussen kan je vinden op je wapens, hierdoor zal je iets meer schade kunnen doen.

Het leuke aan Borderlands is dat het een First-person shooter is met RPG-elementen. Zo kan je vaardigheidspunten verdienen en levels omhoog gaan, doordat je levels omhoog gaat kan je vaardigheden upgraden. Dit kan zeer uiteenlopen zo kan je bijvoorbeeld: je roofvogel meer schade laten doen, of kan je upgraden dat je meer vaardigheidspunten krijgt als je iemand met een headshot vermoordt. Maar dit is niet de enige reden waarom je wilt levelen, want hoe hoger level je hebt, des te betere wapens je vast kunt houden. Ook levelt het soort wapen (zoals bijvoorbeeld een sniper rifle) wat je gebruikt kan levels omhoog gaan, zo kan je shotgun level vijftien zijn, terwijl je sniper level drie is. Hoe hoger dat level is betekent hoeveel damage je met dat soort wapens kan doen, hoe snel je ze herlaadt, enzovoort.

Nog iets aan deze game wat je ook niet altijd meer ziet is de coöp. Deze is te spelen op een gedeeld scherm, of je doet dit online. Zelf vind ik dat je deze game het beste coöp kan spelen, want in je eentje worden de missies soms een beetje saai. Maar door het met een vriend te spelen maakt het een stuk leuker en zal je meer genieten van dit spel. Zo kan je ook met elkaar duelleren door elkaar te slaan en kan je zien wie het sterkste is! Ook kan je wapens met elkaar uit wisselen en elkaar zo helpen.

Ten slotte de DLC's die er zijn uitgekomen. Zo zijn er vier uitbereidingen gekomen. Allereerst ‘the zombie island of dr. Ned’: hierbij moet je voornamelijk gewoon zombies afslachten. De tweede was ‘madd moxxi’s underdome riot’: deze vond ik het minst, want hierbij krijg je alleen een modus waarbij je waves van vijanden moet overleven. De derde is ‘the secret of armory from general knoxx’: hierin spelen voertuigen een grote rol. 2K vond dit de grootste uitbereiding die ze hadden gemaakt van de vier. En ten slotte ‘claptraps new robot revolution’: waarin de claptraps tot revolutie komen. Claptraps zijn kleine robots die je al gelijk in het begin van Borderlands tegen komt.

Conclusie en beoordeling

Borderlands is een goede game, maar als je het coöp speelt is het een geweldige game. Zo heeft 2K weer een pareltje afgeleverd. Dus als je over de aanschaf van deze game zit te twijfelen zeg ik zeker doen! Als je van shooters en rpg-games houd is dit echt iets voor jou.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • extreem veel wapens...
 • cartoonachtige stijl
 • de coöp
 • de vele verschillenden vijanden
 • lang hoofdverhaal
 • Minpunten
 • ...die veel op elkaar lijken
 • in je eentje soms beetje saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben als eerste.

  Verder vind ik dat Jak 3 er tussen moest staan het is de beste game uit de triologie.

 • Pes hoger dan Fifa?  Gears of War nu al?

 • @Ldawg

  Pes is beter dan fifa.

  Fifa heeft alleen alle licensies van de voetbal clubs.

 • SF IV en Mass Effect nu al. Die horen in de top 10 thuis imo.

 • Jak & Daxter op 40, terechte plaats. Street Fighter mocht toch wat hoger staan in mijn ogen.

 • pes is zeker niet beter als fifa.

 • Ook hier weer een goede top 10 (in de 100). Spellen zoals Max Payne en Battlefield 1942 die echt wel indruk hebben gemaakt op mij en een basis waren voor spelen die nog kwamen.

 • Mooie lijst

 • dan zou fifa 10 hoger moeten staan.

  pes 9 miss omdat ze rechten van de uefa kregen voor de cl?

 • Prachtig plekje voor PoP :)

 • kvind deze top 100 van IG tot nu toe erg raar, om maar te bedenken dat KZ, maar vooral OBLIVION al geweest is! what the fuck!  vond de top 50 2009 ook al behoorlijk gaar  IG is niet zo goed in top-dingen maken


 • SFIV staat hoger dan een BF1942 en Max Payne? Begrijp me niet verkeerd, SFIV was een topgame, maar desalniettemin een vervolg in de serie. BF1942 en MP waren totaal nieuw, toonaangevend, verfrissend, verrassend en zijn thus klassiekers.

 • PES hoger dan fifa?

 • oei nou begint het bij mij ook te kriebelen…

  de beste footie tot nu is fifa 10. Als je de beste pes had willen pakken had je pes4 moeten pakken imo.

  Gears of war en halo zijn veel te vroeg langsgekomen en stonden in mijn top 10. Dat zelfs pes6 (waaardeloos online met lagg) en sf4 boven deze games staan gaat echt mn petje te boven, ondanks dat ik ze beiden bezit…  Ben benieuwd wat er in jullie top 10 komt nu…?

  Pitfall? Pong? Super mario bros1? gaan we soms overdreven en misplaatst nostalgisch doen IG? (edit…. oeps was in idd decenium en dat maakt me nog nieuwsgieriger naar de waardeloze top10)  @wout x

  Leef mee met de tijd! Pes was beter maar sinds de 09 edities is er toch echt een hoop veranderd. Heeft niks met licenties te maken want speelde nog in de iss serie en tot aan 08.


 • mass effect!!

 • Ben benieuwd wat er in jullie top 10 komt nu…?

  Pitfall? Pong? Super mario bros1? gaan we soms overdreven en misplaatst nostalgisch doen IG?

  Nogmaals, het is al meerdere keren aangegeven, zowel in de teksten als in de reacties, het gaat om titels van afgelopen decennium :-).

 • De redactie moet reactie geven over dit onderwerp. Ga anders relevante info opspeuren dan dit soort alternatieven…  @ Wexxie  Had dan van het afgelopen jaren een top 20 gemaakt. Dus een top 20 in 2000, 2001, 2002 etc.  Werk het uit en succes! ;)
 • @xevulutionx  Gaat om de games van de laatste 10 jaar.

  Zullen nog wel wat nintendo games langs komen zoals pikmin, zelda, castlevania, metroid.

  maar goed, afwachten maar


 • Jeej, PoP!

 • Golden Sun was echt een vet spel! Die heb ik echt kapot gespeeld op mn GBA

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren