1. Dead Rising 2: Off the Record (PC)

Dead Rising 2: Off the Record (PC)

Capcom heeft een oude traditie terug in het leven geroepen: het uitbrengen van nieuwere versies van games die ze al eerder hebben uitgebracht. Zo zijn er in totaal drie verschillende uitgaves van Street Fighter IV verschenen, moest Marvel vs. Capcom 3 er ook aan geloven en laten we het maar niet hebben over de “G” versies van verschillende Monster Hunter games. Ze hebben allemaal wel iets nieuws te bieden en komen soms voor een zachter prijsje in de winkel te liggen. Het is een flauwe actie, maar kennelijk brengt het geld in het laatje. Zoveel geld zelfs dat Dead Rising 2, die net aan een jaar op de markt is ook een aangepaste versie krijgt. Dit lijkt een vreemde zet, totdat het bekend wordt dat Chuck Greene dit keer niet de hoofdrol speelt in de game. Men gaat nu in Fortune City op pad met de enige echte Frank West.

Dead Rising 2: Off the Record is een zogenaamde “what if” scenario. Wat nou als Frank West, de held uit het originele Dead Rising betrokken zou raken bij het Fortune City incident? Hij zou het natuurlijk anders aanpakken. Hij is de held die verslag deed van de Willamette ramp. Nou ja, held... Hij genoot een tikkeltje teveel van de aandacht die hij ontving. Zijn boek en talkshow leverde hem in eerste instantie bakken met geld op, maar dat gaf hij snel weer uit. Na een aantal schandalen was het echter gedaan met zijn “fifteen minutes of fame” en heeft hij dringend geld nodig om zijn Zombrex medicatie te kunnen betalen. Frank is zo diep gezonken dat hij zelfs meedoet aan de bizarre show Terror Is Reality, waarin het de bedoeling is dat deelnemers zoveel mogelijk zombies moeten doden voor grote geldbedragen. Frank walgt van zichzelf, maar hij weet op dat moment nog niet dat er heel snel een gebeurtenis zal langskomen die zijn eer en geloofwaardigheid gaan herstellen.

Het achtergrond verhaal is ietjes anders geworden, maar in principe verschilt het avontuur van Frank weinig met dat van Chuck Greene uit het originele Dead Rising 2. Fortune City krijgt te maken met een zombie-uitbraak die niet is wat het lijkt. Het is aan Frank om de waarheid te achterhalen met behulp van zijn trouwe camera. Hij heeft daar 72 uur de tijd voor. Naast aanwijzingen zoeken die naar de daders leiden kan hij in de tussentijd overlevenden helpen en psychopaten verslaan. De vraag is natuurlijk, wat is er nu precies anders behalve dat er nu een andere hoofdrolspeler is? De meeste opzichtige verandering is het toevoegen van een nieuw gebied, een pretpark omgeving genaamd de Uranus Zone. Hoewel de naam garant staat voor talloze grappen past het wel binnen het extravagante karakter van Fortune City. Echter overheerst er wel het gevoel dat dit park met een ruimte thema teveel als opvulsel overkomt qua inhoud. In de storymode komt Frank verrassend weinig in het park. Er zijn wel een aantal overlevenden en psychopaat gevechten naar de zone verplaatst, maar de attracties en spelletjes die er te vinden zijn lijken eerder voor een soort sandbox mode gemaakt te zijn.

Dan komen we bij de tweede vernieuwing, namelijk de sandbox mode. Een van de meest gehoorde klachten over de Dead Rising serie is de tijdslimiet. Voor spelers die juist op hun dooie gemak Fortune City willen bezoeken en zombies neermaaien biedt de sandbox speelstand veel vermaak. Er is geen tijdslimiet en er hoeven geen overlevenden gered te worden. In andere woorden, lang leve de lol. Doelloos rondzwerven door de stad zal op een gegeven moment wel zijn charme verliezen, daarom heeft Capcom challenges toegevoegd. Deze uitdagingen komen vooral neer op zoveel mogelijk zombies binnen een bepaalde tijd af te maken. Natuurlijk zijn er een aantal uitdagingen beschikbaar die het over een andere boeg gooien, maar eerlijk gezegd voelen ze vrij repetitief aan. Het aanbieden van een extra speelstand is verder prima, maar de sandbox-mode kan toch echt niet op tegen de normale Dead Rising ervaring: onder constante tijdsdruk presteren.

Waarom wil je presteren? Om prestige points (PP) binnen te halen natuurlijk. PP dienen als de ervaringspunten in de Dead Rising reeks om Frank in level te laten stijgen. Dat is zeer belangrijk, aangezien een hoger level resulteert in het ontgrendelen van nieuwe vaardigheden. Dat kunnen nieuwe fysieke aanvallen zijn zoals zombies de nek omdraaien of toffe worstelbewegingen, maar ook mogelijkheden die de kracht of snelheid van Frank verhogen. PP verkrijgen is dus essentieel om in Fortune City te overleven. Gelukkig zijn er verscheidene manieren om aan die punten te komen. Een leuke manier die de fans gaan waarderen is de terugkeer van het camera systeem in Off The Record. Net zoals in het origineel kan Frank foto’s maken waarmee hij PP verdient. Daar wordt echter weinig mee verdiend, aangezien er met overlevenden redden en zombies doden veel meer valt te halen. Vooral overlevenden veilig en wel begeleiden naar de safehouse levert in sommige gevallen enorm veel punten op. De leukste wijze om PP te verdienen gebeurt door combocards te verdienen. Deze combocards tonen combinaties van voorwerpen die niet alleen leuk zijn om zombie mee toe te takelen, maar halen wanneer ze gebruikt worden meer PP binnen. Hierdoor worden er bijzondere creaties in het leven geroepen zoals een electrische hark of een alienmasker die lasers uit zijn ogen schiet.

Off The Record is daarom net zo leuk als het originele Dead Rising 2. Het maakt in feite dus niks uit of je voor het origineel gaat of Off The Record, met beide games heb je enorm veel lol. Dat onderstreept dan ook enigszins het probleem van deze release: de extra toegevoegde content is geinig, maar het is niet zo dat het Off The Record de definitieve versie van Dead Rising 2 maakt. Voor nieuwe spelers is dat geen probleem, maar voor spelers die het origineel bezitten komt deze uitgave enigszins onnodig over. Er is niet genoeg extra content om de fans nog een keer de knip te laten trekken. Het is in grote lijnen nog steeds dezelfde game en heeft dus geen geheimen meer. Nu is het wel zo dat Capcom sommige overlevenden een andere plek heeft gegeven, dat er een paar eindbazen extra zijn en dat de zombies zich aggressiever gedragen, maar dat soort tweaks zijn niet genoeg om de fan te plezieren. Al zal het voor de fan moeilijk zijn om Frank West te negeren. He’s covered wars you know.

Conclusie en beoordeling

Dead Rising 2 Off The Record is een toffe game. Het heeft alle elementen die het origineel tof maakte, maar nu met een paar extra’s in de hoofdgame zoals een nieuw gebied en Frank West. Daarnaast is er een sandbox mode die wel geinig is voor mensen die niet kunnen omgaan met de tijdsdruk. Die kunnen dan ook gerust een punt optellen bij het cijfer hieronder. Ben je echter al bekend met het origineel? Dan heeft Capcom zich er iets te makkelijk vanaf gemaakt: de toegevoegde content is leuk en de tweaks zijn aardig, maar deze verschillen niet bijzonder veel met het eerste avontuur in Fortune City.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Net zo leuk als het origineel...
  • Frank West
  • Terugkeer camera systeem
  • Minpunten
  • ... waardoor Off The Record een beetje overbodig overkomt
  • Extra content redelijk, maar niet geweldig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren