1. Star Wars: The Force Unleashed II (X360)

Star Wars: The Force Unleashed II (X360)

A long time ago in a galaxy far, far away… Het is de iconische opening van iedere Star Wars-film, -game, -boek of ander uitmelkmateriaal, maar daarnaast zijn het ook de meest clichématige woorden om een recensie van een Star Wars-game mee te beginnen. Verder zijn spruitjes vies, is het gras (meestal) groen, zou iedereen blij moeten zijn dat Talpa naar de maan is gegaan, draagt mijn buurman wollen sokken en is er maar één ding waar we op kunnen hopen: laat The Force Unleashed II alsjeblieft beter zijn dan deze inleiding!

Het verhaal is in ieder geval weinig origineler dan de openingszin van deze recensie. Ondanks dat de hoofdpersoon in deel 1 gedood is, loopt hij toch weer rond in dit vervolg. De grote vraag: hoe kan dat? Is Starkiller simpelweg een kloon van zijn eerdere zelf of is onze Jedi helemaal nooit doodgegaan? Dit is een belangrijk thema in de game, maar er is meer. Starkiller is namelijk niet alleen opzoek naar zichzelf, maar ook naar zijn door Darth Vader ontvoerde liefje. Tja, meer cliché dan dit wordt het niet en het verhaal kan dan ook echt niet tippen aan dat van het origineel.

Starkillers avontuur wordt gedeeltelijk gered door het hoofdpersonage zelf. Mede door fantastische voice-acting en ijzersterke gezichtsanimaties wordt er een realistisch karakter gecreëerd, om wiens lot je echt gaat geven. Helaas is het zijn lot de hoofdpersoon te zijn in een matig verhaal, dat bovendien ook veel te kort is. Wat hebben ze bij Lucasarts tegen elkaar gezegd? “Hmm, er was kritiek op de lengte van het verhaal in deel 1… zullen we dit deel dus nog maar korter maken?” En juist op het moment dat het verhaal zich tot iets interessants gaat ontwikkelen, rollen de credits over het scherm en blijk je The Force Unleashed II in een schamele 5 uur voltooid te hebben, gewoon een drama voor een singleplayer-game.

In dat korte tijdsbestek ben je vooral aan het vechten. Starkiller heeft nu de beschikking over twee lichtzwaarden, en samen met vloeiende animaties levert dit ongelooflijk brute, maar stijlvolle actie op. Opnieuw kun je gebruik maken van verschillende Force-powers, zoals Force Push en Force Lightning. Nieuw in de serie zijn Mind Trick -waarmee vijanden tegen elkaar gaan vechten of simpelweg zelfmoord plegen- en Force Fury, waardoor je tijdelijk nóg sterker wordt dan je al bent. Beiden zijn prima toevoegingen aan een toch al uitstekend vechtsysteem. De actie in deze game werkt fantastisch, ziet er schitterend uit en geeft je het gevoel een badass te zijn. Heerlijk.

Goedmakertje

Om de lengte van het verhaal enigszins te vergoeden, bracht LucasArts een maand na de release van The Force Unleashed 2 een goedkope DLC uit. Deze uitbreiding brengt Starkiller naar de planeet Endor, om daar te vechten tegen schattige Ewoks, princes Leia, de Wookie Chewbacca en tegen Han Solo, wat buitengewoon vermakelijk is. Grappig genoeg brengt deze 1 uur-durende missie bijna net zoveel variatie -niet alleen gameplay-technisch, maar ook qua omgevingen- als de volledige hoofdgame. De DLC is dan ook absoluut een aanrader, zeker als je kijkt naar de prijs (80 Microsoft Points/1 dollar).

En dat moet de maker ook geweten hebben. Immers, als je zo’n geweldig vechtsysteem hebt, waarom zou je dan andere gameplay-element implementeren? In deze game doe je om die reden hoofdzakelijk vier dingen: vechten, vechten, vechten en vechten. Dat hoeft in principe geen straf te zijn, maar omdat je constant wordt geconfronteerd met dezelfde lading vijanden in omgevingen die slecht minimale verschillen met elkaar vertonen, ben je al snel verveeld. En net als je een leuk, nieuw element ontdekt, wordt het net zo vaak herhaald totdat het vanzelf saai wordt en je gaat smeken om dat kleine beetje broodnodige variatie, wat dit spel duidelijk niet bezit.

Oke, nu doe ik de game misschien ietwat te kort. Er is namelijk wel degelijk variatie, bijvoorbeeld door drie (niet al te memorabele) eindbazen en een aantal (totaal mislukte) platform-elementen. Beter geslaagd zijn de scènes waarin je met grote snelheid door het heelal dondert, terwijl je allerlei botstukken en ander ruimte-afval moet ontwijken of vernietigen. Dit is buitengewoon gaaf en de game begint op die manier ook fantastisch… om vervolgens na 5 uur te eindigen met een teleurstellend gevecht tegen Darth Vader, waarin je ook nog eens geplaagd word door een hoop bugs. Good job, Lucasarts!

Goed werk heeft de maker wél geleverd als het gaat om de graphics en animaties. The Force Unleashed II is werkelijk waar een lust voor het oog. Naast de eerder genoemde vechtscènes en gezichtsanimaties zijn ook de werelden prachtig vormgegeven en schitterend om te zien. Ditzelfde geld voor de weereffecten en de manier waarop de omgeving reageert op Force-powers. Samen met geweldige muziek en epische cut-scenes slaagt de game er wel goed in om een sterk Star Wars-sfeertje neer te zetten, waar iedereen blij mee zou moeten zijn.

Waar me minder blij mee moeten zijn, is de toevoeging van challenge-mode. De tien verschillende uitdagingen -waarin het meestal draait om ‘zolang mogelijk volhouden’ of ‘zo snel mogelijk afmaken’- variëren van frustrerend tot enigszins uitdagend. Een aantal zijn echt wel de moeite waard en zullen je ook wel een tijdje bezig houden als je de hoogste medaille wilt halen, maar uiteindelijk is deze toevoeging gewoon een aardig extraatje. Meer niet.

Conclusie en beoordeling

The Force Unleashed II brengt niet wat we er van hadden gehoopt. Het is gewoon triest om te zien hoe een game met zó veel potentie in zich daar veel te weinig van waarmaakt. Starkiller wordt goed neergezet, maar het verhaal faalt. De actie is gaaf, maar de gameplay biedt te weinige variatie. Uiteindelijk blijven gemengde gevoelens overheersen. The Force Unleashed 2 had de Heilige Graal voor Star Wars-fans kunnen zijn, maar blijkt uiteindelijk niets meer dan een lelijk theeglas waar je gewoon goed uit kunt drinken.
6,7
Score
67
Score: 65
  • Pluspunten
  • Goed Star Wars-gevoel
  • Starkiller als sterk personage
  • Geweldige en brute actie
  • Oogverblindend mooi
  • Minpunten
  • Kort en matig verhaal
  • Nauwelijks variatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren