1. Pokémon HeartGold (NDS)

Pokémon HeartGold (NDS)

”I wanna be the very best, dududum. Like no one ever was, du du dudum. To catch them is my real test, to train them is my cause, dududum.” Met deze lyrics in het achterhoofd, trok ik op een dag naar onze plaatselijke muizenwinkel. Met een bon goed voor een gemuteerde gele muis in de ene hand en mijn overlevingspakket in de andere hand, was ik er klaar voor. Eindelijk zou ik mijn eigen weg bewandelen naar de Pokémon League. Helaas zag mijn moeder dit niet zitten ondanks mijn volwassen leeftijd van.. tien jaar. Mijn indrukwekkende lengte van.. 120 centimeter en mijn groot verantwoordelijkheidsgevoel.. terwijl ik in elke wit busje stapte als een oude man mij dat vroeg. Maar in de plaats kreeg ik wel Pokémon Gold en daar was ik blij mee.

Acht jaar na bovenstaande gebeurtenissen, komt Game Freak met een remake van Gold, genaamd HeartGold. Het verhaal is uiteraard hetzelfde gebleven. Met je tienjarig mannetje uit Johto kan je kiezen uit de drie Pokémons van Professor Elm waarna je op stap gaat om de beste Pokémon trainer te worden. Maar onderweg kom je je rivaal en andere trainers tegen die de lange weg bemoeilijken. En na de gebruikelijke acht badges die verdiend moeten worden, kan je de Elite Four en de Champion verslagen. Daarna vertrekt je mannetje naar Kanto, het gebied van de eerste spellen. Daar moet je weer acht badges gaan verzamelen om Red - je mannetje van de eerste spellen - te verslagen. Dit is dus niets nieuw onder de zon, wat zeker niet erg is. Qua verhaal staat HeartGold nog altijd de op de eerste plaats.

Cameron the Photographer

Overal waar je komt, of het nu dag is of nacht, in een bos of net buiten de stad, zie je hem staan. Cameron met zijn fototoestel in de aanslag om een fotootje te maken van jou met je geliefste Pokémon of zelfs alle zes. Het is best wel een aardige man, soms wel wat opdringering, maar hoe slaagt hij er toch in om op zo veel plaatsen tegelijk te zijn? Voor mij een raadsel, voor hem een weet.

Wat is er dan wel veranderd? Wel, de meest opvallende is op grafisch gebied gebeurd. Waarbij Pokémon Gold de originele stijl gebruikt, zoals bij de eerste spellen, hanteert HeartGold de stijl van Platinum. Deze heeft dan wel niet de stijl en de graphics à la Battlefield 3 of Crysis (wat voor sommigen jammer genoeg als reden telt om geen Nintendo DS of Pokémon in huis te halen), maar het zou er ook niet bij passen. Pokémon is groot geworden met die eenvoudige stijl die de Pokémon magie 100% tot leven wekt. Gelukkig houdt Game Freak zich aan deze succesformule. En daar heeft de muziek van HeartGold ook flink aan geholpen. Van vrolijke deuntjes tot oppeppende ritmes en mysterieuze tonen, het zit er allemaal in. Al had het mooier geweest als ze af en toe de melodietjes uit Pokémon Gold hadden gebruikt in hun onbewerkte vorm. Het zou zo nog meer nostalgischer zijn.

Naast deze grote veranderingen zijn er uiteraard nog kleinere aanpassing genomen. Zo loopt elke willekeurige Pokémon – net zoals Pikachu in Pokémon Yellow – achter jou. Dat is natuurlijk geen wereldschokkende verandering, maar zulke kleine, subtiele dingentjes zorgen er wel voor dat het spel een unieke ervaring geeft. Zeker wanneer je hoort dat Black & White dit niet meer zal ondersteunen. En die unieke ervaring zorgt juist voor de sfeer die zo typisch is aan Pokémon. HeartGold is het spel dat mij qua stijl en sfeer het meest doet denken aan de afleveringen van de animeserie, toen er nog niet zo veel Pokémons waren (in tegenstelling tot het huidig aantal boven de 600).

En wat is er overgebleven van de minigames die in Pokémon Gold zaten? Wel, de Safari Zone zit er nog steeds in, maar wel met een kleine toevoeging. Als je een bepaalde Pokémon vangt voor de eigenaar van de Safari Zone, krijg je de mogelijkheid om met een machine de verschillende zones te veranderen naar gelang welk type Pokémon je wilt vangen. Zo vind je in Wetland zone veel water types en in Swamp meer gras/insect types dan andere Pokémons. Maar de nieuwe en tevens leukste minigame is toch wel Pokéathlon geworden. Dit is te vergelijken met de huidige Olympische Spelen, maar de menselijke atleten worden vervangen door de dierlijke Pokémons. Er zijn verschillende disciplines waaraan je Pokémons moeten deelnemen. Deze bestaan uit onder andere: om het meest stenen platen breken, hordelopen, loopwedstrijd met obstakels en nog anderen. De bedoeling is duidelijk. Finish eerste of haal de meeste punten. Hiervoor krijg je natuurlijk medailles en hoe meer je wint, hoe meer je Pokémons geëerd zullen worden in de eeuwige kelders van de Pokémon Dome.

Mochten al deze redenen nog niet voldoende zijn om je te overtuigen van het feit dat dit een vernieuwend Pokémon spel is, dan heb ik nog een argument klaar, genaamd Pokéwalker. Met deze stappenteller kan je Pokémons een level laten stijgen zonder dat je het spel speelt. De betreffende Pokémon wordt via de Nintendo DS getransfereerd naar de Pokéwalker en kan je beginnen stappen. Per stap krijgt de Pokémon dan één XP en per twintig stappen krijg je één watt. Die watts spelen dan gebieden vrij op de Pokéwalker waar je Pokémons kunt vangen met een simpeler vechtsysteem of je kan ze spenderen aan het zoeken van verschillende items. Dit komt zeker goed van pas wanneer je overdag niet kan spelen. De Pokéwalker gaat dan gewoon de broekzak in en aan het eind van de dag heb je al snel 500 watts verzameld. Het enige nadeel hieraan is dat je Pokémon op de Pokéwalker maar één level kan stijgen. Wie dacht hiermee het spel sneller te kunnen uitspelen, krijgt ongelijk. Het is dus vooral een toevoeging die het spel leuker maakt en niet gemakkelijker.

Conclusie en beoordeling

Pokémon HeartGold bewijst weer eens dat Pokémon nog steeds erg geliefd is onder de gamers. Zij die beweren dat deze franchise op sterven na dood is of uitgemolken is, hebben het goed fout. Game Freak toont met deze remake van Pokémon Gold dat vernieuwing en uitbreiding – vooral dan de Pokéwalker en de Pokéathlon, maar zeker ook de kleine details – zeker ten goede komt. Zelden zijn de remakes beter dan het origineel, maar geef mij toch maar liever HeartGold in plaats van Gold.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Pokémon sfeer
  • Grafische stijl
  • Vanouds verhaal
  • Herwerkte muziek..
  • Vernieuwingen
  • Pokéwalker..
  • Minpunten
  • ..daar waar het origineel beter was
  • ..die soms wat beperkt is

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren