1. Mount & Blade: Warband (PC)

Mount & Blade: Warband (PC)

Ik weet nog dat ik lijsten met strategy games langs ging, in de hoop een leuke game te vinden. Het begon met Knights of Honor uit 2004. Ik ontdekte hem pas in 2008, maar voor mij was het een top game. Vervolgens kwam ik Age of Empires series tegen, maar die vervulden mijn wens niet. Hierna volgden er gelijknamige games. Totdat ik onbewust op een youtube video kwam van de game: Mount & Blade: Warband.

In Mount & Blade: Warband word je in een wereld genaamd Calradia gedumpt en moet je zien te overleven als mercenary of je kingdom opbouwen als koning. Het uiteindelijke doel is de oorlog voerende landen verenigen en het één rijk maken. Warband is een stand-alone expansion van de originele Mount and Blade, die hetzelfde doel had als dit deel.

Je start met de character creation. Dit is niet de standaard gezichtsbewerking. In Mount & Blade krijg je namelijk de kans om een geschiedenis op te bouwen. Wat was je vader, hoe was je vroege leven, wat werd je toen je volwassen werd en waarom je naar Calradia bent gekomen. Afhankelijk van deze keuzes word een basis character gebouwd.

Als het spel eenmaal begint word je op een grote world map gezet je krijgt een quest om mee te beginnen, en daarna moet je het allemaal maar zelf uitzoeken.

"Charge into battle" zoals de cover zegt, echter was "charge into steam" bij mij het geval. En ik kocht gelijk de hele collectie.

Nadat ik mijn "Hero" had opgebouwd (een standaard Aragorn type met lange haren) ging ik de map verkennen, na 10 valstrikken van bandits was mij dit gelukt. Al snel raakte ik gewend aan de gameplay, en ontdekte ik vele opties van het spel. Onder andere tournaments, mercenary jobs en vassels. Zo is er ook de optie om te trouwen, maar dan tegen een stevige prijs.

Het combat systeem is goed uitgedacht en makkelijk te besturen. Two Handed en een Bow zijn wapens die ik vaak gebruik. Het spel bevat een aardige collectie aan wapens en armour, dit gaf mij een probleem met kiezen. Een prachtige body armour met 40+ amour of een wat minder mooie met 50+ armour, tja lastig kiezen.

De graphics zijn matig, maar dat ben ik wel gewend. Gelukkig zijn ze matig, want ik heb niet zo'n sterke game computer. Toch ben ik blij met de graphics. Het is allemaal een beetje houterig, maar het is te doen.

Als je wat geld verdient kan je een sterk leger opbouwen, deze kan je gebruiken om voor een factie te vechten, of om zelfstandig een factie op te bouwen. Er zijn in totaal 6 facties: Swadia, Rhodoks, Vaegirs, Nords, Khergit Khanate en de Sarranid Sultanate. Elke factie heeft zijn specialiteit. De ene factie heeft veel cavalry (eenheden op paarden) en de ander heeft sterke spearman. Mijn voorkeur gaat naar de Nords. Deze mogen dan geen cavalry hebben, maar ze hebben wel extreem sterke infantry (eenheden op de grond).

De Warband community heeft een groot aantal aan mods. En natuurlijk probeer ik deze dan uit, zo is de mod "Prophecy of Pendor" toch nog een stuk verder uitgebreid vergeleken bij de Native game (standaard versie). Zelf ben ik ook aan een mod begonnen met iemand anders. (Om mijn gestoorde wensen te voldoen)

Hier hou ik het bij omdat ik ook nog uren van verhalen kan afleggen over mijn avonturen in the Prophecy of Pendor.

Conclusie en beoordeling

Warband is in mijn ogen een bijna perfecte game. Het is geen standaard RPG, het is geen standaard Strategy en het is geen standaard medieval combat. Het is namelijk alles bij elkaar. Met een leuk arsenaal aan wapens en meestal vermakelijke quests is het een grote aanrader.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grote wereld
 • Realistische opties
 • Leuke combat
 • Mooi arsenaal aan wapens en armour
 • Je eigen leger opbouwen
 • Grote mod community
 • Minpunten
 • Houterige graphics
 • Soms wat vermoeiende quests
 • Geen echte verhaal lijn
 • Ingame is alles een beetje te duur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren