1. * Gaming in Indonesië *

* Gaming in Indonesië *

De meeste mensen in Indonesië zijn niet zo rijk. Toch zie je de meesten wel rondlopen met hun mobiele telefoon, rondrijden in dikke SUV's, of hysterische soap series kijken op hun forse tv's. Ik heb zo´n gevoel dat het beetje geld dat ze hebben meteen wordt uitgegeven aan apparaten. Hoe zit het dan met consoles en games? Wat voor gamecultuur leeft er in Indonesië?

Nou, veel meer nog dan in Nederland lijkt gamen er een fenomeen te zijn wat vooral beleefd wordt door jongeren en dan voornamelijk jongens, die je als je rondrijdt in grote steden regelmatig in groepjes kan zien gamen in gevelloze hokjes. Een verschil met Nederland is dat de meeste gamers niet zelf een console bezitten, omdat veel electronica in Indonesië namelijk net zo veel kost als hier. Plus, een console is voor veel mensen toch een secundaire aankoop vergeleken met het elementaire bestaanmiddel dat een mobieltje voor bijna alle mensen lijkt te zijn.

Gelukkig voor de grote groep armlastige Indonesische gamers zijn illegaal gekopieerde games er in overvloed beschikbaar. Deze piraterij is zo heftig dat je echt goed moet zoeken wil je legale games ergens verkocht zien worden. De meest gekopieerde game van allemaal is zonder twijfel het enorm populaire Pro Evolution Soccer. Van deze game zijn er onderhand idioot veel versies beschikbaar want na elke grote transfer in de voetbalwereld lijkt er wel weer een nieuwe gepatchde versie uit te komen.

De bezetenheid met up to date voetbalelftallen zegt veel over de liefde van Indonesiërs voor zowel gamen als voetbal. Op haar beurt wordt de voetbalmanie gevoed door de vele tv-kanalen in Indonesië die live Europees voetbal uitzenden. Grappig en irritant genoeg werden er een jaar of vier terug zelfs regelmatig live Nederlandse wedstrijden uitgezonden, iets waar je in Nederland zelf voor moest betalen! Heel bizar dat je 10.000 kilometer buiten Nederland wel gewoon live een Nederlandse wedstrijd kon kijken die hier in je achtertuin werd gespeeld. De omgekeerde wereld. Gelukkig kunnen wij hier niet live Indonesisch voetbal zien want het niveau is belabberd.

Back on topic.

Als Pro Evo de koning van de games is in Indonesië is Playstation dat op consolegebied. Ondanks dat het al zes jaar terug was dat de de PS3 werd gelanceerd speelt Indonesië vooral op de PS2. Zoals ik al eerder zei; dankzij de vele patches blijven de oude Pro Evo's up to date en als je het mij vraagt zijn de oudere Pro Evo's ook gewoon meer fun om te spelen dan de nieuwere versies. Wat dat betreft geef ik ze dus groot gelijk in dat ze de oudere versies blijven spelen.

Wel vind ik het zelf als universele gamer het jammer dat er in Indonesië zo weinig legale games te krijgen zijn en dat Playstation zo dominant is. Verbeten heb ik rondgevraagd naar retro gameshops waar ze Nintendo casettes verkopen in de hoop goedkope PAL Australische casettes te vinden, Soms zag ik (uiteraard gekopieerde) 360 games te koop en éen keer heb ik een Megadrive op de kop getikt in een warenhuis.. maar dat was het dan ook wel.

Waarom Playstation zo dominant is? Ik vermoed dat het gemak waarmee de PS2 te kraken een grote reden is. Een andere reden zou kunnen zijn dat sinds het begin van het vorige decennium voor veel gamers Pro Evolution Soccer en Playstation op een hele positieve manier synoniem aan elkaar zijn gaan staan.

Een ander verschijnsel wat je veel in Indonesië ziet zijn internetcafe's en in mindere mate speciale onlinegamingcafe's. Ondanks de broeierige temperaturen verschansen vele jongeren zich in houten hokjes waar druk wordt gefacebooked, gecounterstriked, of schokkerige schokkende beelden van een schokkende Maria Ozawa worden bekeken. Over mobiel gamen kan ik niet veel zeggen, behalve dat Angry Birds een grote hype is in Indonesië.

Tot zover dit korte bulletin, indien positieve reacties volgen zeg ik: tot de volgende keer!

Dit artikel delen

Over de auteur