1. Counter-Strike: Global Offensive (PC)

Counter-Strike: Global Offensive (PC)

Het leven van een Valve-ontwikkelaar is moeilijk, hoe maak je een game die door veel mensen als de koning van het FPS-genre word bestempeld beter? Aan Valve de taak om de nieuwe en -oude fanbase tevreden te houden. De ene kant schreeuwt dat er meer innovatie en vernieuwing moet komen terwijl de andere kant wil dat er weinig moet veranderen. Welke kant Valve heeft gekozen, ga je nu lezen.

Als je een gamer bent die zijn hele leven games zoals Call of Duty en Battlefield heeft gespeeld, dan is de gameplay van de Counter-Strike reeks compleet onbekend voor je. Mensen die al langer Counter-Strike hebben gespeeld weten hoe onvergeeflijk het spel kan zijn, één goedgemikt schot kan je zo al naar de eeuwige jachtvelden sturen, er zijn geen killstreaks, geen death streaks en perks zijn ver te zoeken. Counter-Strike is grof gezegd één van de meest puurste shooters die je kunt vinden, dat wil verder niet zeggen dat er geen lol valt te beleven in Global Offensive – voor de mensen die nog nooit Counter Strike heeft gespeeld zal ik het snel even uitleggen. Je begint elke eerste ronde met $800 om wapens en ander speelgoed te kopen, dit varieert van flashbangs en zelfs molotov cocktails. Natuurlijk is $800 niet echt veel om wapens mee te kopen, dus verzeker ik je dat iedereen in de eerste ronde met pistolen elkaar in de haren vliegen. Na de eerste ronde krijg je meer geld, dit allemaal op de prestaties gebaseerd van de vorige ronde. Heeft je team gewonnen? Heb je de bom geplaatst? (En als Counter-Terorrist: heb je de bom onschadelijk gemaakt?). Al deze bovengenoemde dingen geven je meer geld en voor dat geld kun je betere wapens en uitrusting kopen.

Als je de bovenstaande screen ziet zul je vast denken dat de graphics verouderd en lelijk eruit zien, maar dat hoort bij het charme van het spel zelf. Je moet dit spel niet spelen met de verwachting dat je de graphics krijgt van de hedendaagse shooter, dan zoek je in de verkeerde hoeken. Valve is slim en weet dat een goed spel niet alleen uit goede graphics bestaat, daarom heeft Global Offensive ook één van de meest uitgebalanceerde wapenarsenaal die je kunt bedenken, waardoor de variatie van wapens groeit en je bij elk wapen een ander tactiek kunt gebruiken. Neem de molotov cocktail bijvoorbeeld, je kunt deze gebruiken om tijdelijk een groot gebied te blokkeren voor de vijand en zo ze een andere kant opsturen.

Laten we nu maar even over vernieuwing praten, er zijn twee nieuwe game-modes gebaseerd op de populaire Gun Game-modes die we al in vele andere games hebben gespeeld. Maar nog nooit op deze manier, in Demolition is de mogelijkheid om wapens te kopen er compleet uitgegooid en begint elke kant met dezelfde wapens, de AK47 en M4A4, maar met elke kill die je krijgt word je wapen niet geüpgrade maar gedowngrade. In Demolition word je gestraft als je goed bent, zo kun je pas bewijzen hoe goed je bent. Arms Race is gewoon de typische Gun Game die iedereen kent, hoewel het een leuke toevoeging is, heeft het mijn aandacht snel verloren. Ook alle maps hebben een oppoetsbeurt gekregen, alle maps zijn echter nog wel allemaal hetzelfde, maar waarom zou je een winnende formule veranderen? Er is dus genoeg ruimte voor nostalgie als je uiteindelijk besluit om het spel te kopen.

De gameplay in Global Offensive voelt vanouds goed aan en het is nog nooit zo leuk geweest om een geheel team uit te roeien in je eentje. Je team beoordeelt elke stap die je zet en moedigen je aan op de voice-chat, de laatste vijand is dan eindelijk gevallen omdat je slim gebruik heb gemaakt van je laatste flashbang. Wanneer je team met een forse bonus de volgende ronde begint, begin je de voldoening te krijgen die elk spel in de Counter Strike franchise je vroeger heeft gegeven. Het verlangen van dit gevoel is een grote motivator om blijven te spelen, zelfs als dingen een keer tegenzitten. Global Offensive heeft een nodige grafische update gekregen zonder de kern van de shooter zelf aan te raken, maar de game zelf doet genoeg om je geld en tijd te rechtvaardigen.

Conclusie en beoordeling

Global Offensive is een wind van frisse lucht richting een oude franchise – maar is nog steeds geschikt om de old-school Counter Strike ervaring geven. Het heeft veel bloeddorstige veldslagen en de spanning is soms van je beeldscherm te likken. Global Offensive zorgt voor verslavende en gebalanceerde gameplay, wat de franchise in de eerste plek al zovaak heeft gedaan. Sommige mensen zullen nog met gemengde gevoelens zitten na het lezen van deze recensie, maar het zal nog steeds een grote groep gamers aanspreken die een gouden tussenweg zoeken tussen Battlefield en Call of Duty en terug willen gaan naar een simpeler tijdperk.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Verslavend
 • Gebalanceerd
 • Minpunten
 • Niet voor iedereen (gelukkig)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Sinds wanneer is dit nieuws?

 • ik dacht een mmorpg want ik las,  Last Rebellion Online =P

 • Dit is nieuws. Do want!

 • Wow!

  Laat maar komen! PS3 exclusive!

 • Mooi. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren