1. Formula One 04

Formula One 04

Sony Computer Entertainment Europe weet het ieder jaar weer voor elkaar te krijgen om de belangrijkste race-licenties te bemachtigen. Want naast de officiële Formule 1 licentie in Formula One lukt dat ze ook met de FIA Rally licentie in World Rally Championship (WRC). Deze licentie biedt voor de PlayStation 2-bezitters heel wat extra’s, want zij kunnen onder andere beschikken over de coureurs, sponsors en auto’s van dit jaar. Voor mensen zonder PlayStation 2 brengt dit nadelen met zich mee, want zij moeten het zodoende doen met de licentie van vorig jaar.

Formula One 04 beschikt zoals gezegd over de licenties van dit jaar. Dit betekent dat alle Formule 1 teams in het spel zitten, dus naast het topteam van Ferrari zullen ook de teams die het wat minder doen, zoals Minardi, in het spel zitten. Natuurlijk betekent dit ook dat alle coureurs en testrijders in het spel zullen zitten. De grootste verandering aan deze versie is de online speelbaarheid. Het is mogelijk om met tien spelers online te racen. Helaas kan dit niet tegelijk, maar moet je het opnemen tegen een tijd of tegen zogehete ghost cars. Vanzelfsprekend blijft het hier niet bij, want er zijn namelijk ook twee compleet nieuwe circuits aan het spel toegevoegd, de circuits van China en Bahrain. Verder is er nog een mogelijk om legendarische F1 auto’s vrij te spelen, daar zitten onder andere de Lotus 72 E, Jordan 191 en de eerste auto van Michael Schumacher tussen.

Bij de eerste screenshots die ik kreeg te zien van Formula One 04 kreeg ik bijna tranen in me ogen, hoe is het mogelijk dat Sony na al die jaren een spel ontwikkelt die visueel oogt als een spel voor de PlayStation One. Nog niet zolang geleden verschenen er weer nieuwe screenshots en gelukkig zagen deze er iets beter uit. Toch vind ik dat deze screenshots nog steeds niet representatief zijn voor het werkelijke spel. Het ziet er allemaal namelijk erg gedetailleerd uit en aan elke klein dingetje is gedacht. Je ziet soms op tv dat de coureurs één van hun beschermlaagjes van hun helm afhalen om weer een schoon gezichtsveld te krijgen, zelfs dat is overgenomen in het spel. Het allerleukste is de camerastandpunt vanuit de coureur zelf. Hier heb je precies hetzelfde gezichtsveld als een echte coureur en met een echt racestuur is het alsof je echt aan het rijden bent. Visueel is Formula One 04 dus tiptop in orde op wat pop-ups na. Echt beter zal Sony het niet meer krijgen op de PlayStation 2.

Het belangrijkste van een racespel is natuurlijk de besturing en de speelbaarheid. Hier ben ik een stuk minder tevreden mee. De besturing zit wel goed, elke auto reageert anders op jouw acties en daarom is het ook verstandig om je auto eerst goed te leren kennen en er veel testritten mee te rijden. Maar hoe vaak je het ook probeert, het allerbelangrijkste is het feit dat je de circuits moet kennen. Je moet kunnen dromen over alle bochten die de baan heeft en zo maak je ook de meeste kans om een goede tijd neer te zetten. Tijdens een race wordt er op een minimap aangegeven hoe het circuit er uit ziet, helaas heb je hier niet veel aan omdat een bocht die er aan zit te komen pas veel te laat verschijnt. Naast de minimap heb je nog pijlen als hulpmiddel, die je vertellen hoe scherp een bocht is en welke kant hij op gaat. Die pijlen hebben nog een ander doel, je kunt er namelijk mee zien of je snelheid goed is voor de bocht. Wanneer je te hard gaat zal de pijl rood zijn en zodra je afremt verkleurd de pijl (langzaam) naar de groene kleur. Toch blijven de bochten moeilijk in te schatten, dit komt vooral omdat je zelf een slecht overzicht hebt over de baan. Ik weet niet hoe vaak ik wel niet dacht dat Sony dit spel veel te moeilijk heeft gemaakt voor de beginnende Formula One spelers.

Natuurlijk hebben we ook nog de online speelmodi. Dit is een leuke extra ten opzichte van zijn voorgangers, meer is het ook niet en dat komt met name omdat je moet racen tegen een ghost car of tegen de tijden van je tegenstanders. Ook is het jammer dat je je online tijd kunt verbeteren door tegen een muur aan te rijden of af te snijden, omdat je toch weinig snelheid verliest. Eén van de beste punten van dit spel is het bijna niet van echt te onderscheiden geluid. Tijdens een race wordt je bijgepraat door je pitcrew en na afloop van een race zul je de evaluatie horen van een bekende Engelse Formule 1 commentator.

Conclusie en beoordeling

Formula One 04 is het allermooiste deel uit de Formula One-reeks. Sony’s studio in Liverpool heeft echt aan elk klein dingetje gedacht en dat in het spel verwerkt. Je zou met veel gemak kunnen zeggen dat alles wat je op tv ziet ook in dit spel zit. Het is alleen jammer dat de speelbaarheid voor beginnende Formula One 04 spelers niet te doen is. Voor deze mensen zit er niets anders op dan eerst een week te oefenen en de circuits uit het hoofd te leren, of nog een paar maanden te wachten op Gran Turismo 4. Voor de echte fans die de voorgaande delen ook in hun bezit hebben is Formula One 04 zeker aan te raden.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Online speelmodi
 • Visuele Pracht
 • Goed geluid
 • Minpunten
 • Te moeilijk voor beginners
 • Slecht overzicht
 • Bugs in de onlinemodi

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hmmm, ik heb het niet zo op dit soort spellen, 1x is het leuk maar daarna niet meer het is gewoon elk jaar het zelfde behalve de bestuurders en team indeling dan… dit is duidelijk echt niks voor mij

 • Formule 1 spellen zijn spellen voor pure F1 fans. Zo zie ik het. De meeste racefreaks vinden F1 spellen toch altijd minder dan rallyspellen, omdat het niet erg toegankelijk is.  F1 fans willen iedere curbstone van ieder circuit kennen. En wanneer we weer een jaartje verder zijn, de nieuwste banen meesteren en aanpassingen aan de kaak stellen.  F1 spellen zijn spellen voor een bepaald publiek. Simpel.


 • De arcade-mode is wel leuk, even snel een race starten. Alleen ga je best wel snel kapot en dan is het gelijk afgelopen. Career is echt retemoeilijk, ik heb het spel even met mijn stuurtje gespeeld, maar dat ging echt niet, de wielen reageerden veel te traag, dus toch maar weer met de controller. Visueel ziet het er erg mooi uit, vooral op een breedbeeld tv. Je krijgt hier ook echt het gevoel dat je 300 km/h rijdt.

 • verdiendt niet meer .uit

 • dit is leuk voor de echte courreurs maar ik snap niet wat "normale" mensen hierin zien.

 • Ik vind het dus gewoon balen dat Xbox geen fatsoenlijke F1 racer heeft…

 • F1 spellen zijn egt gaaf. Ik vind het gewoon leuk vanwege die auto's en je moet ook naar de pits om te tanken enzo. Ik vind datveel leuker dan een beetje rondjes rijden in een auto waarvan de benzine nooit op kan. En ik ben geen F1 freak, ik kijk alleen de kwalificatie, de start, de ongelukken en de finish.

 • Alleen jammer dat hij, aan de graphics te zien, voor op de ps2 is.

 • Zitten altijd van die mensen bij…:\

 • Een slechtere F1 game dan deze kan bijna niet !!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren