1. Portal 2 (X360)

Portal 2 (X360)

Well done. Here come the test results: "You are a horrible person." That's what it says: a horrible person. We weren't even testing for that. Er zijn weinig games waaruit je zo’n fantastisch citaat kunt halen. De enige andere game die ik kan bedenken is de voorganger van Portal 2. De originele Portal, een bijproduct uit het Half Life-universum, deed iets nieuws, iets unieks. De game zette een origineel, hilarisch en hersenkrakend puzzelavontuur neer. Het was kort, maar onvergetelijk.

Portal 2 biedt gelukkig een langer verhaal. Aan het begin van dit 10 uur-durende avontuur bevindt onze hoofdpersoon Chell zich in een nogal vervelende situatie: ze wordt wakker in het vervallen en verwaarloosde gebouw van Aperture Science, een enorm wetenschapsinstituut. Terwijl ze samen met een klein, grappig robotje -Wheatley genaamd- een uitweg zoekt, activeert haar klunzige partner per ongeluk GlaDOS, de mechanische superschurk uit deel 1. Oeps, foutje. Het “Slaap, GlaDOSje, slaap” van Wheatley mag niet baten, waardoor GlaDOS vrij spel heeft en het duo onderwerpt aan allerlei soorten puzzels.

Misschien wekt dit de indruk dat het een simpel verhaal is, maar juist het tegenovergestelde is waar: Portal 2 biedt een sterk plot. Nee, je hoeft geen superlatieven te gebruiken bij het beoordelen ervan, maar de ontelbare scherpe details, intrigerende karakterontwikkelingen en verrassende wendingen doen meer dan genoeg. Het is het perfecte verhaal voor datgene waar Portal 2 om draait: puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen. Puzzelen, tot je erbij neervalt.

PC versus consoles

Als je de game nog niet hebt -je weet niet wat je mist!- en je nu toch van plan bent om Portal 2 in huis te halen -verstandige keuze!-, dan raad ik je sterk aan de game voor de PC te halen. Door middel van een DLC is het voor gamers op dit platform namelijk mogelijk om zelf testkamers te maken en testkamers van anderen te spelen. Dit levert je gegarandeerd nog vele uren puzzelplezier op!

Figuurlijk gesproken dan, want het puzzelen in Portal 2 is buitengewoon leuk. De opdracht is bij iedere puzzel ongeveer hetzelfde: ontsnap uit de testkamer of, later in het verhaal, bereik een bepaalde plek. Hierbij maak je dankbaar gebruik van je Portal-gun, die in staat is twee portalen te schieten op bepaalde vlakken in de omgeving. Stap je door het oranje portaal dan kom je uit in het blauwe portaal - en andersom. En simpel, maar o zo geniaal principe.

En in Portal 2 wordt dit principe perfect uitgebuit. De puzzels beginnen uiteraard simpel, maar wanneer Valve begint te klooien met laserstralen, blauwe loopbruggen, springplanken, verschillende soorten gel, een andere nieuwigheid die de game om de zoveel tijd introduceert of een combinatie hiervan zal je regelmatig toch wel even flink moeten nadenken. Ondanks een geweldige leer-curve moet je zeker niet raar opkijken als je naar verloop van tijd zit te smeken om een eenvoudige Sudoku of Call of Duty. Richting het eind balanceert iedere puzzel in Portal 2 tussen vermaak en uitdaging, maar allen slagen ze erin een nagenoeg perfect evenwicht te houden. Het gevolg: leuke, maar lastige puzzels die nooit frustreren of oneerlijk aanvoelen.

Tijdens al dit fantastische puzzelgeweld train je niet alleen je hersenen, maar ben je ook druk bezig met het verbeteren van je lachspieren. Portal 2 is namelijk niet alleen ongelooflijk origineel, maar ook ongelooflijk hilarisch. De Brit Stephan Merchant is geniaal als de stem van het klunzige en hilarische robotje Wheatley, en ook de sadistische GlaDOS laat zich van haar meest komische kant zien met bijzonder geestige en gevatte opmerkingen. Humor is zeker niet ongebruikelijk in games, maar Portal 2 doet iets zeldzaams: de game is simpelweg constant ontzettend grappig. “Let there be light.” That’s, uh… God. I was quoting God.

Peer review

Zoals het Valve siert, houdt de gameontwikkelaar niet op bij het uitbrengen van de game. Na de release zijn er nog twee -gratis!- uitbreidingen uitgebracht, waarvan één de DLC “Peer review”. Deze DLC brengt een nieuwe co-op campagne met zeer lastige puzzels die je werkelijk aan het denken zullen zetten en biedt daarnaast en de mogelijkheid iedere puzzel opnieuw te doen, met als doel deze in zo weinig mogelijk tijd te volbrengen. Hiermee haal je nog meer uit Portal 2 - en dat is precies wat je wilt.

Wordt het nog leuker? Ja, het wordt nog veel leuker. En ingewikkelder. Portal 2 biedt namelijk ook een co-op-modus, waarin twee spelers aan de slag kunnen met hun portal-guns. Dit is niet zomaar een extraatje, maar misschien wel het absolute hoogtepunt van het spel. Het biedt -net als het singleplayer-avontuur- een 10 uur-durend interessant verhaal en hilarische humor, maar schotelt je vooral veel lastigere puzzels voor. Jij een je partner hebben namelijk de beschikking over maar liefst 4 portalen, en Valve zou Valve niet zijn als het hier niet volledige gebruik van maakte.

Toch is het beste van deze modus de grote mate van afhankelijkheid op je partner. Het bekende “Wacht jij hier maar, ik los het wel even op”-fenomeen dat we kennen uit vele andere co-op-modi, gaat in Portal 2 niet op. Zonder je partner ben je nergens en hij is nergens zonder jou. Of je nou samen op de bank via splitscreen speelt of gewoon met iemand online, je hebt elkaar echt nodig om iedere testkamer te halen. Dit is de grote kracht achter de co-op-modus, die deze game volledige afmaakt.

Conclusie en beoordeling

Portal 2 is een heerlijk spel. De puzzels zijn uitdagend, nooit frustrerend en blijven tot aan het einde van het interessante verhaal leuk en fris. De game biedt daarnaast ook nog eens een flinke portie humor en een geweldige co-op-modus. Here come the test results: “Portal 2 is a fantastic game”. That’s what is says: a fantastic game. And yes, we were testing for that.
9,5
Score
95
Score: 95
  • Pluspunten
  • Interessant verhaal
  • Heerlijk puzzelen
  • Werkt flink op je lachspieren
  • Fantastische co-op
  • Minpunten
  • "Dit veld is verplicht"? Hallo, we hebben het over Portal 2, hoor!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren