1. New Super Mario Bros. 2 (3DS)

New Super Mario Bros. 2 (3DS)

Nintendo staat bekend als een heel innovatief bedrijf. Denk maar eens aan de Nintendo Wii. Deze console zorgde voor een ware revolutie in de game-industrie, doordat het motion control introduceerde voor het grote publiek. Later zouden Sony met Move en Microsoft met Kinect ook inspelen op deze nieuwe manier van besturen. Toch zie je steeds vaker dat ook Nintendo iets minder innovatief wordt en dan gaat het voornamelijk over de games. Denk maar eens aan Super Mario Galaxy 2. Dat was wel uitgebreider dan het origineel, maar niet heel anders. Voor New Super Mario Bros. 2 geldt eigenlijk hetzelfde. Het brengt een aantal kleine veranderingen met zich mee, maar is dit genoeg om de game echt nieuw aan te laten voelen?

Deze nieuwste Mario-game begint als zo vele beginnen, namelijk met de zoveelste ontvoering van Princess Peach. Uiteraard is Bowser weer degene die de prinses meegenomen heeft naar zijn kasteel. Aan jou de taak om Peach uit de kwaadaardige handen van Bowser te bevrijden. Voordat het zover is, zul je eerst zijn kinderen moeten verslaan in de vijf werelden die aan Bowser’s wereld vooraf gaan. De opzet is tot nu toe nog identiek aan het origineel. Zelfs de thema’s van de werelden zijn hetzelfde. Zo is de tweede wereld een grote woestijn, kent de vierde wereld een winterlandschap en natuurlijk zit de laatste wereld vol met lava. Iedere wereld heeft een aantal levels die je moet doorlopen om tot het kasteel te komen en het op te kunnen nemen tegen één van Bowser’s kinderen of Bowser zelf.

Halverwege kom je ook nog een toren tegen met een middenbaas, maar deze is altijd hetzelfde en kennen we al uit andere New Super Mario Bros.-games. Het zijn namelijk de triceratopsen die vuurballen spuwen en de grond onder je laten verdwijnen door hard te stampen. Het was nooit moeilijk om ze te verslaan en dat is het nog steeds niet. Het is jammer dat ze niet iets anders hebben verzonnen, want die prehistorische pestbeesten zijn inmiddels helemaal droog gemolken. Naast de standaard levels zijn er ook nog verborgen levels. Deze kun je alleen bereiken door een geheime uitgang te ontdekken in bepaalde levels. Als je deze ontdekt dan verschijnt het verborgen pad op de overworld, waar ook de verschillende paddenstoelhuisjes weer van de partij zijn.

Tot nu toe is de game vrijwel hetzelfde als het origineel, alleen de levels in de werelden kennen een ander design. Het probleem hiermee is, dat het design van de levels achteruit is gegaan ten opzichtte van het origineel. Het is allemaal net te rechttoe rechtaan. Ze hadden iets meer tijd en moeite in het leveldesign mogen stoppen. Natuurlijk zijn er ook gewoon levels waar het design heel goed van is. Het wisselt per level. Hetgeen dat het spel redt, is de ietwat nieuwe insteek. Het is nu namelijk niet alleen het doel om Peach te redden, maar ook om één miljoen muntstukken te verzamelen. Dit is natuurlijk een behoorlijk hoog bedrag en daarom heeft Nintendo ervoor gezorgd dat je in ieder level honderden munten kunt verzamelen. Zo kun je natuurlijk de munten pakken die als vanouds door het level verspreid liggen. Ook regent het regelmatig munten, komt het als een douche op je neer uit een pijp en zelfs vijanden werpen je soms munten toe.

Dit laatste doen ze natuurlijk niet vrijwillig, maar hier zorg je zelf voor als je door een gouden ring springt. Alles verandert dan in goud en zelfs Lakitu strooit met munten, terwijl hij normaliter alleen maar Spinies naar beneden smijt. Ook is er een nieuwe power-up te vinden, die jou het munten verzamelen iets makkelijker maakt. Er is namelijk een gewone Fire Flower te vinden, waardoor je vuurballen kunt afschieten, maar er is nu ook een Gold Flower. Dit werkt hetzelfde, maar iedere keer als je een vijand doodt, krijg je er vijf munten voor en als je er normale blokstukken mee raakt, dan veranderen deze in munten. Het is dus heel goed te merken dat het in de levels heel erg gaat om het verzamelen van munten, waardoor je ook nog eens heel veel levens krijgt, dus bang voor een game-over scherm hoef je niet te zijn.

Er is dus een nieuw doel bijgekomen en dat redt de game voor een groot gedeelte. Het zorgt ervoor dat je de levels graag wilt herspelen. Op het grafisch vlak is er echter weer weinig veranderd. De stijl is natuurlijk hetzelfde gebleven, het is dan ook dezelfde serie, en het is allemaal net wat scherper dan op de DS. Natuurlijk ondersteunt ook deze game de 3D-functie, maar dat is hier duidelijk een gimmick. Je hebt de 3D-functie helemaal niet nodig om de game goed te kunnen spelen en het is ook niet heel goed uitgewerkt. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom je iets toevoegt dat bij voorbaat al overbodig is. Dan wordt het namelijk een verhaal van 3D erin doen voor de 3D, wat tegenwoordig bij veel films het geval is. Een driedimensionale kijk in de wereld van Mario is prima, maar zorg dan wel dat het een toevoeging is, zoals in Super Mario 3D Land. Daar had het ook echt een duidelijke functie. Het lijkt ook net of de game op moeilijkheidssetting supermakkelijk staat, want het was net iets te makkelijk om de levels te voltooien en de eindbazen te verslaan. Het had leuk geweest als de game iets meer uitdaging had geboden. De eindbazen hebben bijvoorbeeld een heel voorspelbaar patroon en die versla je in een paar seconden. Alleen Bowser zal de eerste keer nog een redelijke uitdaging zijn.

Gelukkig is het spelen van de game nog steeds erg plezierig en het verkennen van iedere level een waar feest. Het is niet de uitdaging die je terug laat komen voor meer, maar het speelplezier. Het speelplezier komt vooral voort uit de replaywaarde. Zo moet je wel een hele tijd blijven spelen om die miljoen munten te verzamelen, maar daar krijg je snel genoeg van. Het verzamelen van alle Star Coins en Moon Coins is veel leuker. In iedere level zitten er drie grote coins verstopt. In acht van de negen werelden zijn dit Star Coins, maar in één wereld, de Star World, zitten in ieder level drie Moon Coins verstopt, maar het idee is hetzelfde.

Sommige van deze munten zitten erg goed verstopt in de levels en het is leuk om een level nog een keer te spelen en alle geheimen ervan te ontdekken. Het zou nog leuker geweest zijn als je dit samen met een vriend had kunnen doen. Dit kan ook wel, maar dan moet je iedere keer naar een vriend toegaan. De coop is namelijk alleen offline speelbaar en dat is een gemiste kans. Kom op Nintendo! Het is het jaar 2012! Het lukte jullie wel om Mario Kart 7 een online functie te geven en dan deze game niet? Zonde, want voor mij persoonlijk is het teveel moeite om iedere keer te reizen om samen te kunnen spelen. Een online coop had er ook voor gezorgd dat het munten verzamelen langer leuk blijft. Je bent het dan minder snel zat, want samen spelen is nu eenmaal leuker dan alleen, zeker als je de game al hebt uitgespeeld.

Conclusie en beoordeling

Je kunt natuurlijk heel streng zijn voor deze game, want het biedt te weinig vernieuwingen. Toch is de game nog steeds erg leuk om te spelen en het aanschaffen zeker waard. Het is gewoon jammer dat ze er net niet dat beetje extra voor gedaan hebben, zoals voor ieder level echt een fantastisch leveldesign maken of een online coop regelen. Mijn hoop is dan ook gericht op de DLC die gepland staat, want wellicht dat daar nog iets heel moois uit voort gaat komen. Maar mocht het nu zo zijn dat je nog geen Mario-game voor je 3DS hebt en je moet kiezen tussen New Super Mario Bros. 2 of Super Mario 3D Land, dan moet je absoluut de tweede boven de eerste verkiezen. Die game is namelijk veel innovatiever en het avontuur voelt echt nieuw aan en dat is nu juist wat New Super Mario Bros. 2 mist.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Doet niets fout
 • Nog steeds erg leuk om te spelen
 • Genoeg replaywaarde en content
 • Minpunten
 • Doet niks echt nieuws
 • Weinig echte uitdaging
 • Alleen offline coop

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wat een onzin

 • Alweer zo'n 'nuttig' onderzoek over games… alsof ze niet allemaal tot dezelfde, allang bekende resultaten komen -_-

 • Weer zo'n failonderzoek. Laat die mensen zich toch een bezighouden met iets écht nuttigs.

 • Ehm, dit is toch best nuttig? Of zijn onderzoeken enkel nuttig wanneer de resultaten jullie goed uitkomen?

 • idd wat een onzin

 • Voordat ik moet voetballen speel ik altijd ff een potje fifa 10 ben benieuwd of ik echt beter speel als ik het een keer niet doe.

  Ik dacht juist eerder dat dit mijn prestaties eerder zou bevorderen.

 • Wat een sukkel lol

 • En daarom sport ik dus niet :'D

 • Wat zeggen ze ook alweer over seks voor het sporten?

 • Vind het ergens wel logisch klinken als ik het allemaal lees. Misschien meer onderzoek naar doen.

 • echt schokkend dit :O, wist ik echt niet…  NOT!  gamen heeft al jaren mn slaappattroon veranderd maar ik ben nog steeds hyperactief overdag (nee heb geen ADHD of dergelijks)  echt super nuttig tijdverspilling dit onderzoek, erger dan gamen…
 • onzin  al die NBA spelers zitte ook altijd te gamen als ze tijd hebben of moeten vliegen enzo.  Een top sporter weet zelf wel wanneer hij moet stoppen, want hij doet sport voor de kost.


 • ik heb nergens last van. is wel even lekker voor een wedstrijd een potje cod te spellen. blijkbaar is dit theoretisch. ach wat maak het uit je leef maar een keer.

 • Niks beter dan Call of Duty of een andere game met een hoog spelritme te spelen om de agressie al wat aan te wakkeren voor een match.

 • Van alle reacties hier is die van 7threst de inhoudsvolste, en de waarste. :']

 • alsof er nu iemand is die na het lezen hiervan ook daadwerkelijk minder gaat gamen  ik sport zelf ook en als je gewoon goed slaapt en eet is er niks aan de hand…. tenminste dat is mijn ervaring

 • Mijn slaappatroon is zeker veranderd door de tijd heen, maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik pas slaperig wordt rond één uur tegenwoordig en er dan nog steeds een uur over doe om in slaap te vallen :'D

 • no shit?!

 • Tsja, het zorgt voor adrenaline en daardoor ben je niet rustig genoeg om te slapen.

  Lijkt me vrij logisch.

 • Hmm, slapeloosheid van gamen… True, je vergeet de tijd enorm snel tijdens het spelen van een goede game! :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren