1. Braid (PC)

Braid (PC)

Games die zich vol in het genre ‘puzzel’ gooien, zijn maar zelden games waar ik me écht mee kan vermaken. Een puzzeltje hier en daar kan ik zeker waarderen, maar zodra een game de ene puzzel na de andere mijn richting in werpt raak ik al snel de interesse kwijt. Ik kan dan nauwelijks nog de motivatie opbrengen om me over die ene breinbreker heen te zetten, en zonder motivatie is het natuurlijk snel afgelopen met he speelplezier. Geen wonder dus dat ik, na het aanschaffen van de zogeheten ‘Humble Bundle’, puzzelspel Braid alsmaar bleef uitstellen. Ik was te laf om me aan het spel te wagen, te bang om het bij de eerste de beste puzzel waar ik waarlijk over na moest denken, weer op te geven. Het moraal van dit verhaal kan ik jullie alvast verklappen; er komt maar weinig goeds van dergelijke lafheid. Want Braid hoort niet uitgesteld te worden. Braid is een game die het kraken van mijn hersenen, jou hersenen, eenieder’s hersenen, simpelweg verdient.

Braid is een indie-game, en wat voor een. Het spel is één en al creativiteit, van verhaal tot design, van muziek tot gameplay. Audiovisueel is het spel overdonderend mooi in elkaar geknutseld. Met het feit dat het spel de wereld in gebracht is door niet meer dan twee mannen en hun gecombineerde genialiteit in het achterhoofd, zijn de artistieke graphics, prachtige muziek en verbazingwekkende gameplay haast nog artistieker, prachtiger en verbazingwekkender. Het is namelijk het totaalplaatje dat Braid tot zo’n mooi spel maakt; alles is goed afgewerkt en komt prachtig samen. Het spel brengt een eigen sfeer mee die vervreemding doet opwekken en de speler van begin tot eind zal intrigeren. Braid schept een wereld tegelijk vertrouwd overkomt en onmogelijk te begrijpen lijkt; een onzekere dimensie waar zelfs tijd niet vaststaat.

Want daar gaat het in Braid om; tijd. Het verhaal, dat zich alleen doormiddel van verscheidene stukjes tekst die aan elk level voorafgaan laat onthullen, vertelt oppervlakkig gezien over een jongen die een prinses achtervolgt. De gamer in je schreeuwt het natuurlijk al uit; Mario. Zo zul je na het eerste level ook te horen krijgen dat de prinses zich in een ander kasteel bevind. Het spel is op verscheidene manieren een soort rare, verwarrende, misschien zelfs verontrustende twist op de oh zo simplistische Mario-formule. Maar tegelijkertijd is het zoveel meer dan dat. De jongen beschikt over een gave waarmee hij met de tijd kan knoeien wanneer hij dat wilt en waar hij dat wilt. Dit is het centrum van de gameplay, maar ook het centrum van het verhaal: het feit dat hij de tijd kan terugdraaien heeft namelijk heel zijn leven in flarden gescheurd. En nu is hij op een zoektocht om de dingen weer in orde te maken. Een zoektocht naar de prinses. Maar of de prinses echt een prinses is, of een metafoor voor iets groters, iets diepers, dat is nog maar de vraag. En geniaal als het spel is, zal het einde van het spel een mindblow van ongekende proporties vormen, zo eentje van het niveau dat je er eventjes voor nodig hebt om het te verwerken. Maar meer verklap ik liever niet.

Het verhaal wordt op zo’n manier verteld dat elk vertelde stukje een link legt aan het level dat je te wachten staat. In Braid kent elk level een ander puzzelelement, maar allemaal heeft het te maken met twee dingen; platformen en met de tijd knoeien. Zo kun je in het eerste level de tijd simpelweg terugdraaien, krijg je in het tweede level te maken met objecten die door de vloei van tijd niet aangetast worden, en krijg je een poosje later te maken met een kopie van jezelf die acties onderneemt alsof de tijd rustig doorgaat, ook al draai je deze compleet om. Het klinkt hartstikke ingewikkeld, maar dat is het op basisniveau niet; pas als de game je gaat zitten tarten met de meest aparte situaties, wordt je uitgedaagd om te gaan zitten denken. Hersenkraken. Puzzelen. Spelen.

Nooit was een spel zo one-of-a-kind als Braid. De situaties die je in dit spel tegen zult komen, zul je nooit eerder zijn tegengekomen. Bereid je dan ook voor om eindeloos te gaan zitten piekeren en puzzelen voordat je je eindelijk dat stomme puzzelstukje toe eigent; de puzzels zijn even lastig als ze origineel zijn. Maar ingewikkeld zijn ze maar zelden. Het spel moet het niet hebben van complexiteit, maar van abstractie. Met elk level leer je een nieuwe manier van denken, en gaandeweg zul je steeds geoefender worden in het aannemen van nieuwe waarheden, hoe compleet gestoord deze ook mogen zijn. Zo zul je richting het einde van het spel nauwelijks nog een wenkbrauw optrekken als er niks meer overblijft van het concept tijd zoals jij deze kent. Maar het blijft altijd doenbaar. Hoeveel je ook zult moeten piekeren en peinzen, uiteindelijk zul je ‘m snappen. Jij, en jij alleen, zal het spel de baas geworden zijn, en dat voelt goed. Erg goed.

Audiovisueel is het spel een parel. Het spel kent slechts een miniem aantal modellen en sprites, maar het zijn de achtergronden, de muziek en de lichteffecten die het ‘m doen. Dit is een voorbeeld van de betoverend mooie soundtrack van Braid; het is zeker dat de game zonder de muziek een compleet andere, zeer waarschijnlijk minder indrukwekkende ervaring was geweest. Want een ervaring was het zeker; al was de game wat kort, zelfs wanneer alle verzamelbare puzzelstukjes mee worden gerekend, de game bleef nog weken na het uitspelen in mijn hoofd rondspoken en zal dat waarschijnlijk nog wel even doen.

Conclusie en beoordeling

De ervaring die Braid met zich meebrengt is zo ongelofelijk sterk, dat dit naar mijn bescheiden mening een game is die niet gemist mag worden. Ook als je geen fan van het puzzelgenre bent, zal Braid op z’n minst een poging waard zijn; het spel is niet innovatief of verfrissend, het is simpelweg nieuw. De gameplay van dit spel is iets dat niet eerder met zoveel diepgang en overtuiging gedaan werd, en het spel mag dan wat kort zijn, het is allesbehalve ingetogen. Er wordt een prachtig verhaal neergezet in een mysterieuze en vage wereld waar je tegelijkertijd bekend en onbekend in bent. Braid is een meesterwerk en verdiend alle aandacht die ze krijgen kan.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een prachtige ervaring
 • Audiovisueel fantastisch
 • Niet als iets wat je ooit eerder gespeeld hebt
 • Verhaal dat dieper gaat dan je zou denken
 • Minpunten
 • Af en toe erg abstract
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hetzelfde!

 • Hetzelfde natuurlijk. En fijne feestdagen aan andere IG-ers! :7

 • Iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar.  En morgen ben ik Jarig! :D

 • Dat St. Nick maar veel cadeaus bij jullie langs mag brengen. Ik weet dat hij hier in ieder geval niet langs komt.

 • de dood is iets ergs

 • Merry Christmas everybody :P

 • ook van die ene fanboy die zich veels te druk maakt over de mening van een ander en die leden die zonder berichten te lezen al reageren,

  +1  Folle lok en seine yn it nije jier! Vertaling NL (hoe originieel) een gezond en gelukkig nieuw jaar.

 • idd iedereen een fijne kerst en ook een tof 2010!

 • ook vanaf hier(ede) wens ik iedereen een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe:)  ook van die ene fanboy die zich veels te druk maakt over de mening van een ander en die leden die zonder berichten te lezen al reageren

  +2:P

 • Prettige feestdagen en gelukkig nieuwjaar 'redactie en members !!!!!!'

 • Happpy Chris Misssszzz

 • Mensen van insidegamer, vant zelfde:D

 • Dankjewel Insidegamer!

  … oja, jullie natuurlijk ook prettige feestdagen en gelukkig nieuwjaar! • Vrolijke kerst allemaal!  (Extra leesvoer nodig? Klikkerdeklik!)

 • van hetzelfde iedereeeen

 • Allemaal genieten!

 • Van hetzelfde allemaal!

 • En dan zijn er natuurlijk nog mensen die gewoon moeten werken tijdens de feestdagen. :-(  Maar voor een ieder die gewoon lekker vrij is: Hele fijne en gezellige feestdagen toegewenst!!!

 • En omdat we van al onze leden houden, ook van die ene fanboy die zich veels te druk maakt over de mening van een ander en die leden die zonder berichten te lezen al reageren  That's why I love Insidegamer!

  IG Redactie, jullie ook fijne feestdagen toegewenst.

 • Fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuw jaar iedereen!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren