1. PES 2013 (X360)

PES 2013 (X360)

The king is dead. Long live the king! Dat was de afgelopen jaren toch wel een uitspraak die paste bij Pro Evolution Soccor. PES was niet meer koning voetbal - eerder koning lelijke-animaties en koning met-zichzelf-in-de-knoop-zijn. De hoogtijdagen waren voorgoed voorbij, zo leek het. Maar in 2011 toonde de gevallen heerser toch tekenen van leven: Konami kwam op de proppen met een prima footie, voor het eerst in jaren. Aan PES 2013 de schone taak de Pro Evolution Soccer-serie definitief uit zijn as te doen herrijzen.

Eén ding kunnen we in ieder geval stellen: PES 2013 is de meest realistische PES-game tot nu toe. De gameplay is duidelijk vertraagd, meer richting het FIFA-tempo, en ook de animaties en physics hebben een enorme make-over gekregen, waardoor het geheel vele malen echter oogt. Daarnaast zijn de keepers gelukkig beter dan vorig jaar. Kleine foutjes worden er uiteraard nog wel gemaakt, maar in de meeste gevallen wordt het niveau van een grabbelende en onzekere Vermeer ruim overschreden (wat op zich natuurlijk niet heel moeilijk is).

Player ID, één van de grote toevoegingen, geeft nog een extra laag aan het realisme. Konami heeft hiervoor ongeveer 50 wereldtoppers volledig geanalyseerd en zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt, bijvoorbeeld qua loopje, de manier van schieten of het juichen van doelpunt. Cristiano Ronaldo is duidelijk te herkennen aan zijn lichaamshouding, Robben rent net als in het echt als een pinguïn en met Neymar is het zelfs mogelijk je handen in je zij te zetten, alvorens je je tegenstander uitspeelt. Het is een fantastische nieuwe optie.

Ondanks de meer realistische kijk op voetbal is de game zeker geen slap aftreksel van de grote concurrent. Sterker nog: PES 2013 is ‘meer PES’ dan we de afgelopen jaren gezien hebben. De AI is geweldig, in iedere wedstrijd gebeurt iets onverwachts, het spel speelt ongelooflijk soepel en is vooral ontzettend, ontzettend leuk. Oude tijden herleven. Toch moet gezegd worden dat Pro Evolution Soccer het arcade-tijdperk definitief achter zich laat. Dat is zeker iets goeds, maar sommige fans zullen er wellicht van schrikken. Adapt or die. Or start playing Pro Evo 6 again.

Naast meer realisme, geeft je de game je ook meer controle dan ooit. Dit komt natuurlijk onder andere doordat het spel trager speelt, maar vooral ook door Manual Passing en Manual Shooting. De woorden verklaren zichzelf al: Manual Passing maakt het mogelijk om écht volledig handmatig te bepalen hoe hard, hoe hoog en in welke richting je past, en Manual Shooting maakt datzelfde mogelijk voor schoten op doel. Voor beide geldt dat het ontzettend lastig is, maar dat heeft ook een voordeel: wanneer het eenmaal lukt, is de triomf des te groter.

Qua modi heeft PES het altijd voornamelijk moeten hebben van de Master League, waarin je begint als coach van een kneuzen-elftal en -als het goed is- uiteindelijk het beste team ter wereld wordt. Het principe blijft goed, maar helaas is de balans tussen speeltijd en progressie niet helemaal in orde, net als vorig jaar. Het duurt voor je gevoel eeuwen om werkelijke vorderingen te maken en tot die tijd loop je je min of meer te ergeren aan je eigen FC Knudde. Misschien wel realistisch, maar leuk is toch echt anders. Een paar kleine veranderingen in de aankleding van deze modus zijn wel aardig; toch maken ze niet alles goed.

Maar uiteraard biedt de game meer speltypes, waaronder de bekende Become A Legend-mode. Hierin speel je met je eigen speler, en werk je jezelf langzaam naar de top. Nagenoeg alles is hetzelfde gebleven als is PES2012, wat er eigenlijk op neer komt dat het leuk is om af en toe even te doen, maar dat je daarna toch weer snel controle wil hebben over een compleet elftal, omdat dat simpelweg veel en veel spannender is.

Dit laatste kan bijvoorbeeld in Champions League of de Copa Santandar Libertadores. In beide gevallen speel je logischerwijs met één team, om uiteindelijk de beste van het continent te worden - of niet, natuurlijk. Daarnaast is het ook mogelijk om te spelen in verschillende bekercompetities. Vreemd genoeg heeft Konami de League Mode eruit gehaald, waarmee het niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld enkel de Eredivisie te spelen. Less is more? Nee, in dit geval is less gewoon less.

Waar de offline modi teleurstellen, is het online gedeelte juist erg goed. Vooral de Online Master League is ontzettend leuk en verslavend, omdat je hier juist wél snel vorderingen maakt, in tegenstelling tot de offline-variant. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om snel één-tegen-één te spelen, wat gewoon goed werkt. Verrassend genoeg zijn er bijzonder weinig onsportievelingen in omloop. Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, maar de oorzaak is in dit geval veel minder belangrijk dat het gevolg: minder quiters = meer plezier.

Tot slot moet helaas gezegd worden dat de oude (en helaas vertrouwde) mankementen ook in dit deel terugkomen. Zo ziet de game er af en toe niet bepaald prachtig uit, is het stadiongeluid nog steeds monotoon en hebben de commentatoren duidelijk een lesje van Jack van Gelder nodig. Ook kan er nog wel wat verbeterd worden aan de muziek en de weinige licenties, al zijn we dat laatste onderhand gewend. Al deze kleine minpunten zijn geen ramp en breken de game niet, maar het is toch jammer dat ze er in zitten. Volgend jaar beter.

Conclusie en beoordeling

PES 2013 heeft z’n foutjes en tekortkomingen, maar doet vooral veel, heel erg veel goed en speelt als vanouds heerlijk. Is dit de beste game uit de serie? Nee, dat niet, maar het opgeschroefde realisme, de sterke toevoegingen en is het torenhoge PES-gevoel dat de game mij bezorgt, maken het wel de best Pro Evolution Soccer van deze generatie. The king is alive! Long live te king!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Meer realisme
 • Player ID
 • Betere animaties
 • Ongekend veel controle
 • Als vanouds: soepel en heel erg leuk
 • Online werkt prima
 • Minpunten
 • Typische PES-mankementen
 • Offline-modi vallen tegen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Maar moet je dan zo'n brilletje op of niet? Lijkt me vrij irritant..

 • Fijn. Wéér een nieuwe tv nodig die zowel HDMI 1.4 poorten als een processor die de 3D techniek aankan bevat. Alsof gamen nog niet duur genoeg is :S  Bovendien zit je met die stomme brilletjes en vind ik 3D nog niet lekker werken (Avatar in de bios was in 3D een grote teleurstelling imo)

 • je moet altijd een bril op om 3d dingen willen te zien =P

  maar ze hebben toch flitse 3d brillen =]

 • Tuurlijk, ik draag al een bril, hoe ga ik dat dan doen? Speciaal lenzen kopen, want volgens dit bericht is 3D DE toekomst… Zal maar afwachten wat de toekomst brengt zeker…

 • Hmm ik wacht het zeker nog een jaar of 5 af voordat ik weer een nieuwe tv koop, heb nu een prima full hd tv die ik nog lang niet beu bent

 • 2 jaar geleden was er nog een Philips TV (Philips 3D heette ie) of 'XYZ' ofzoiets, die 3D showde zonder brilletje, wat-the-fak hebben ze daar dan mee gedaan? Vonden ze dat de technologie te snel ging ofzo en ons eerst hoofdpijn willen bezorgen?

 • Geldklopperij beste man. :)  Behoorlijk kut trouwens! Ik heb echt geen zin om dan weer nieuwe dingen aan te schaffen. FUCK it!

 • Nou mijn eerste 3d ervaring was Avatar in de bios en ik moet zeggen dat ik het echt 100x niks vond!!dat irritante brilletje voegt echt helemaal niks toe aan zo een film…nee bedankt voor mij alleen de normale versie in de bios…3D sucks!!!

 • philips heeft schijnbaar ook een ander leuk speeltje waar ze al een tijd mee bezig zijn. niet meer echt een tv maar een projectie/hologram gebeuren. die kan dus ook gewoon 3D (maar dan echt) dingen projecteren via hologrammen etc. denk aan die star wars dingen. ben benieuwd wanneer die op de markt komt :)

 • Voordat 3D echt doorbreekt in de huiskamers zijn we al weer een x aantal jaren verder. Eerst moet er een technologie gevonden worden, waarbij de consument niet verplicht wordt om bijvoorbeeld een bril te dragen tijdens het kijken naar zo'n scherm.

  En ik dacht, dat ze deze technologie aan het ontwikkelen zijn. Maar een groot succes…. ik weet het niet  Voor mij hoeft het allemaal niet zo. Geef mij maar een hdtv zonder poespas.

 • Wel Leuk dit, bestaat er nou eigenlijk ook een video en geluidskaart in 1?

  Dat je ook zo een groene jackplug ingang hebt enzo?

  Ik weet wel dat hdmi ook geluid kan doorgeven, maar niet naar m'n boxen.  Ohja en dat over DE toekomst geloof ik niks van, dat zeggen ze bij alles.

  Bij die besturing van de WII, bij dat project natal, bij games op een schijf ergens anders hebben zodat je geen cd's meer hebt etc. etc. etc.  Van mij mag het allemaal hartstrikke simpel blijven, een pc een beeldscherm een muis en een toetsenboard, een simpele shooter en ik ben blij.

 • @Linkin: WOWvx

  daar hebben ze (voorlopig) de stekker uit getrokken

  ten eerste was het project nog te prijzig

  ten tweede werd 3d nog te weinig ondersteund voor thuismedia (we zien nu dus dat ze dit willen gaan introduceren maar het is nog de vraag of het aanslaat)

  ten derde was/is er een crisis die er voor zorgde dat de consument voorlopig nog geen nieuwe tv wil en er ook voor zorgde dat philips moest bezuinigen.  mijn mening:philips heeft al een aantal van deze toestellen gemaakt dus de techniek bestaat al maar is op het moment nog kut (je krijgt er hoofdpijn van) en philips gaat hier weer mee verder als straks blijkt dat 3d aanslaat voor de 'gewone' consument.  voor de liefhebbers zijn een aantal van deze schermen te bewonderen in enkele holland casino vestigingen


 • voor mij hoeft het echt NIET

 • oeps was al geplaatst… (philips 3d tv's red.)

 • @Insidegamer  Overhaast een artikel plaatsen? Er wordt in eind-januari gestemd of ze het zogenaamde top/bottom 3D willen toepassen in HDMI 1.4. Ook wordt er naar de mogelijkheden gekeken om 3D door HDMI 1.3 te laten gaan door middel van firmware update's. Alleen mag deze manier niet volledig 3D genoemd worden. Je moet alleen wel een Tv kopen die dan ook 3D ondersteunt huidige's Tv kunnen worden geupdate naar 3D.  @Meeste reactie's  Voor 3D is niet altijd een brilletje verplicht. Zo was er bij de cebit vorig jaar een Tv die zonder brill 3D beelden te voor schijn toverde. En houd er rekening mee dat het nog wel even duurt voordat dit mainstream wordt.
 • Dat 3D boeit mij nou echt geen fuck. En daarnaast kan ik nog geen half uur zo'n bril op hebben of ik krijg al hoofdpijn.

 • Ik vond 3D avatar in bios ook niet te harden!

 • Ik heb toch al een bril. Dus als deze meteen naar 3D geüpgraded wordt heb ik geen speciale meer nodig =D

  Lijkt me trouwens wel irritant bij het lezen, maar dat terzijde.

 • @morphweasel: Volgens mij (ik weet het niet zeker) zit je ernaast. Volgens mij als je al HDMI op je tv hebt hoe je geen nieuwe tv te kopen maar een nieuwe kabel. Met misschien een firmware upgrade voor je tv ofzo.

  En volgens mij doet je console het 3D gedeelte dus daar zou je ook geen nieuwe tv voor nodig hebben.  Grappig dat mensen 3D vinden sucken, ik vind het namelijk erg cool. Ik vind ice age en avatar erg gaaf in 3D. Je staat veel meer in de film voor mijn gevoel.

 • Mooi zo ;)  Heb nog geen HD tv (ja ik loop achter), dus laat die nieuwe technologie maar zo snel mogelijk komen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren