1. Pokémon HeartGold (NDS)

Pokémon HeartGold (NDS)

Het is de zomer van 2001 terwijl ik als negenjarig mannetje de tuin in stap. Ik strek mijn arm en neem een gevechtshouding aan. “Pikachu, ik kies jou!” Schreeuw ik met een immens lawaai door de achtertuin. De pluche knuffel valt met zijn schattige gezicht naar beneden op de grond en enigszins teleurgesteld blijf ik er nog even naar staren. Ik haal mijn schouders op en ren naar binnen, pak mijn Game Boy Color en start Pokémon Gold op.

Pokémon was hip en cool, althans, dertien jaar geleden.

Pokémon was hip, Pokémon was cool en Pokémon was zeker ‘de bom’. Althans, dertien jaar geleden, toen we allemaal nog in de kinderschoenen stonden, toen Fox Kids nog bestond en de jeugd nog buiten speelde in plaats van op hun smartphones. Na de lancering van de uiterst populaire anime serie uit Japan werd er al binnen een maand een spel op de markt gebracht voor de in populariteit groeiende Game Boy. De anime serie was in beginsel gebaseerd op de spellen, echter kwamen de Game Boy spellen pas later uit dan de anime in Nederland. Deze RPG sloeg direct aan bij de jeugd en twee jaar later lagen dan ook al de opvolgers in de schappen: Pokémon Gold & Silver.

Bijna tien jaar later worden ons dan HeartGold & SoulSilver (HGSS) voorgeschoteld. Deze remakes zijn gehuld in een compleet nieuw jasje. Dit komt voornamelijk door de nieuwe engine die voor het eerst werd geïntroduceerd in Pokémon Diamond & Pearl (DP), de vierde generatie spellen. Maar waarom zou je een remake spelen van een spel wat je tien jaar geleden al tientallen dan niet honderden uren hebt gespeeld?

Het verhaal wijkt nauwelijks af van het origineel. We beginnen in de Johto regio waar we als kleine jongen onze eerste Pokémon kunnen uitzoeken. Al snel gaan we op een groots avontuur om de beste trainer aller tijden te worden. Wederom doen we dit door de bekende Pokémon gevechten met andere trainers te houden, badges te verzamelen en mensen te helpen om zo uiteindelijk de nieuwe kampioen van Johto te worden. Natuurlijk zou dit een saaie bedoening worden als er niks gebeurt op je reis. Daarom is ook bad-guy organisatie Team Rocket weer van de partij met verschillende snode plannen om Pokémon te stelen en te misbruiken. Natuurlijk vind jij dit als trouwe stemmer van de ‘Partij voor de Pokémon’ niet kunnen en steekt daar een stokje voor.

Tot dus ver nog weinig verandering ten opzichte van de originele, tien jaar oude, spellen. Wat is er dan wel veranderd en/of verbeterd? Ik kan geruststellend zeggen dat dit een heleboel is. Naast uiteraard een enorm verbeterd grafisch jasje zijn er vele extra opties toegevoegd. Zo zijn er enkele nieuwe routes en gebieden aan het spel toegevoegd om te ontdekken, is er een nieuw safari gebied in het westen van Johto om unieke Pokémon te vangen en doet de Global Trade System uit DP zijn intrede. Hiermee kan worden geruild door middel van Wi-Fi met andere spelers over de gehele wereld. Ook is het in dit deel weer mogelijk om naar de Kanto regio te gaan, wat uniek is omdat elke andere Pokémon game maar één regio omvat. Maar dit keer kunnen we na ons vertrek richting Kanto deze keer naast de originele 251 originele Pokémon nu bijna 500 diertjes vangen.

Voor de spelers van de originele delen, die inmiddels wel wat jaren ouder zijn geworden, is er ook nog genoeg te beleven. Door de intrede van de nieuwe DP engine zijn er vele mogelijkheden die de meeste kinderen nog even de pet te boven gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geheel vernieuwd breeding mechanic, waarmee het mogelijk is om Pokémon te laten paren om zo hun broed speciale vaardigheden of aanvallen mee te geven. Ook is het mogelijk om op deze manier extra sterke Pokémon te verkrijgen doormiddel van IV en EV (Individual Value en Effort Value) training. Dit zijn verborgen statistieken die per Pokémon verschillen, zelfs als deze geheel hetzelfde zijn. De mechanics die hierachter verborgen zitten zijn enorm uitgebreid en er zijn vele mogelijkheden, die ik zal besparen voor het algemene publiek.

Kortom, een oppervlakkig kinderspelletje is het zeker niet. Daarbij komt ook nog eens een extra feature die uniek is aan deze versies; de Pokéwalker. Nu moet ik toegeven, als je met dit apparaatje op je werk (Of voor de jongere generaties onder ons; op school) aan komt zetten, word je waarschijnlijk even raar aangekeken. Het kleine apparaatje, wat in feite een stappenteller met mini-games is, komt namelijk in de vorm en kleur van een Pokéball. Er zijn verschillende mini-games op te spelen waarmee je items en Pokémon kan bemachtigen die soms moeilijk of niet te verkrijgen zijn in de DS spellen. Dit doe je doormiddel van het inzetten van Watts, die je op hun beurt weer verkrijgt door met het apparaatje te lopen. Het apparaatje is op zijn tijd leuk om te gebruiken, maar het gaat al snel vervelend worden om dezelfde eentonige mini-games tientallen keren te spelen om zeldzame Pokémon te vangen.

Tot slot doen de muziek en geluiden uit de originele spellen, na een grote vooruitgang, hun herintrede. Voor spelers van de originele Gold & Silver zal dit als heerlijke nostalgie in de oren klinken, maar ook voor nieuwe spelers is dit prettige muziek. Zo zijn er vrolijke deuntjes te horen wanneer men vol goede moed tussen steden reist en is er opzwepende muziek in het heetst van de strijd tijdens gevechten.

Conclusie en beoordeling

Pokémon HeartGold en SoulSilver zijn een zeer goede mix tussen nieuw en oud. Er is wellicht vrij veel hetzelfde, mocht je de originele spellen hebben gespeeld, maar door de grafische en muzikale update komt het geheel een stuk levendiger uit de verf. Bovendien zijn er genoeg extra’s toegevoegd in deze remakes om het voor zowel nieuwe als oude spelers interessant te houden. Pokémon Gold en Silver worden door de fans als de beste spellen uit de serie ooit gezien en deze remakes weerspiegelen dit zeer goed.
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Grafische/muzikale update
  • Nieuwe features & extra’s
  • Zeer sterke remake
  • Pokémon!
  • Minpunten
  • Pokéwalker verveeld snel
  • Vrij veel van hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren