1. Metal Gear Solid: Snake Eater 3D (3DS)

Metal Gear Solid: Snake Eater 3D (3DS)

Het gebeurt iedere keer wanneer een Metal Gear Solid fan een niet-fan probeert uit te leggen hoe de reeks in elkaar steekt: het meest gehoorde antwoord is “dat het allemaal moeilijk en ingewikkeld is”. De wat cynische fan zal misschien wijzen op “nanomachines!”, maar dat vergt ook weer uitleg op zichzelf. Laten we het er maar op houden dat de reeks bekend is vanwege zijn verhaal. Het beste advies voor beginnende spelers is het aanraden van Snake Eater, het chronologische derde deel in de Metal Gear Solid-saga. Dit is een prequel op de eerste game en diens opvolger Sons of Liberty. Klinkt dit nu al verwarrend? Hou het even vol, dan wordt alles zo duidelijk.

Amerika maakte in de jaren zestig van de vorige eeuw rumoerige tijden mee; voor diegenen die gefascineerd zijn door geschiedenis weten wat hiermee bedoeld wordt. Amerika en Rusland waren in een koude oorlog met elkaar verwikkeld die toen een hoogtepunt kende: de Cuba-crisis. Hoewel een oorlog uitbleef hielden beide grootmachten elkaar nauwlettend in de gaten. Wanneer een Russische wetenschapper genaamd Solokov de Amerikanen laat weten dat hij en zijn landgenoten aan een mobiel nucleair wapen werken is het Witte Huis in rep en roer. Deze wetenschapper wil echter vluchten omdat hij walgt van het wapen en hoopt op medewerking van de Amerikanen. Deze stemmen toe en sturen hun beste agent richting Rusland om hem op te halen; ze noemen hem Naked Snake. Deze wordt tijdens de missie ondersteund door onder andere zijn oude mentrix genaamd the Boss.

Wat volgt is een game dat alles heeft; actie, drama, verraad, politieke spelletjes, echte schurken en er is zelfs ruimte voor romantiek. Hoewel Snake Eater een videogame is ligt de nadruk toch echt op de cinematische aanpak. Sommige cutscenes kunnen wel ruim twintig minuten in beslag nemen en eerlijk gezegd is dat niet vervelend te noemen. Dat is deels te danken aan de voiceactors, maar ook de setting en het overkoepelende verhaal weten het interessant te houden. Daar moet overigens wel een kanttekening bij geplaatst worden; een game die zo zwaar leunt op het cinematische aspect is niet helemaal geschikt als handheld titel. De game is oorspronkelijk voor de PS2 als console game uitgebracht en dat is te merken tijdens het spelen. De port van Snake Eater op de 3DS is verder prima te noemen, maar de lange dialogen zijn relaxter te volgen op een groot scherm. Heel geconcentreerd kijken naar een handheldscherm is waarschijnlijk niet de beste manier om optimaal te kunnen genieten van de cutscenes in Snake Eater.

Snake zijn avontuur is natuurlijk meer dan filmpjes kijken. In dit deel draait het zoals gewoonlijk om stealth. Alleen is het dit keer in een andere omgeving dan je van de serie gewend bent. De missie vind dit keer plaats in een jungle-achtige omgeving in het zuiden van Rusland. Het doelwit van Snake heeft zich hier verborgen en aan hem de taak om ongezien de vijand te benaderen. Als extra hulpmiddel om onzichtbaar te blijven heeft hij nu de mogelijkheid om gebruik te maken van camouflage. Zijn er teveel vijanden in de buurt? Dan maar verstoppen in het gras compleet met gezichts camouflage en kleding die de kleur van het gras matchen. Als vijanden te veel in de weg lopen is er altijd de mogelijkheid om ze via Close Quarter Combat (CQC) uit te schakelen. Om niet te veel aandacht op te eisen is het dan wel verstandig om uitgeschakelde tegenstanders te verstoppen. In dat opzicht is het weer een typische Metal Gear Solid ervaring.

Een andere toevoeging is het survival aspect in de game. Snake moet het alleen zien te rooien en moet op zijn conditie en gezondheid letten. Mocht hij per ongeluk in een gevecht komen met vijandelijke soldaten kan het gebeuren dat hij verwondingen oploopt. Dan hebben we het niet alleen over een gezondheidsbalkje die verslechterd, maar over botbreuken, steekwonden, kneuzingen en andere pijnlijke zaken. Die moet hij zelf op tijd behandelen, anders kan dat nare gevolgen hebben. Naast dit soort zaken moet Snake letten op zijn stamina meter, die zijn conditie weergeeft. Deze houdt hij op pijl door op tijd te eten, al is dat best lastig. De jungle zit vol met dieren die hij kan vangen voor het vlees, maar of deze allemaal zo voedzaam zijn is natuurlijk de vraag. Zo kan hij bijvoorbeeld een kikker vangen die na consumptie vrij giftig blijkt te zijn. Natuurlijk zijn er talloze andere opties, (fruit en ouderwetse rantsoenen zijn ook nog te vinden) maar dit maakt het survival aspect weer een stukje interessanter.

De jungle vormt dus een gevaarlijk decor voor Snake met wilde dieren en mogelijk giftig voedsel, maar hij heeft ook te maken met menselijke tegenstanders. Zoals altijd in de Metal Gear Solid reeks komen een aantal zeer interessante vijanden voorbij komen. De meest boeiende tegenstanders zullen de leden van de Cobra Unit zijn, een team van elite soldaten die Snake uit de weg moet ruimen. Dat levert in een aantal gevallen een aantal spannende en vooral unieke gevechten op. Een van de tofste momenten is de strijd tegen The End, een uitmuntende sluipschutter die het Snake ontzettend moeilijk kan maken. De eerste keer kan dit duel tussen de twee behoorlijk veel tijd in beslag nemen. Klinkt niet bijzonder leuk, maar het is een fantastisch kat en muis spel die een geweldige indruk achterlaat. Het mooiste is misschien het feit dat de confrontatie met The End eens niet het hoogtepunt is van alle gevechten in de game. Er zijn meer gevechten die een onvergetelijke indruk zullen achterlaten, wat buiten gewoon knap is. Ook op de 3DS zijn de eindbazen geweldig.

Op vele fronten is de port naar de 3DS dus geslaagd te noemen, al moet daar wel een “maar” aan verbonden worden. Deze versie van Snake Eater ondersteunt twee besturings methodes op de 3DS; eentje die qua besturing lijkt op die van Peace Walker op de PSP en de tweede optie is een Circle Pad Pro aanschaffen. De laatste optie is overigens de beste optie, aangezien het spelen met de zogenaamde Peace Walker controls niet optimaal is. De camera moet dan bestuurd worden met de a,b,y en x knoppen van de 3DS. De schouderknoppen en de vierpuntsdruktoets fungeren dan als actieknoppen. Normaliter zou hier een opmerking zoals “oefening baart kunst” aan te pas komen, maar eerlijk gezegd is het kopen van een Circle Pad Pro gewoon de beste keuze. Snake Eater is van origine ontwikkeld voor een controller die de beschikking heeft over twee sticks en zo dient de game ook gespeeld te worden.

Conclusie en beoordeling

Het is misschien geen echte handheld game en wellicht is het filmische aspect meer geschikt voor een groter scherm, maar Konami heeft zoveel mogelijk gedaan om de Metal Gear Solid 3 ervaring naar de 3DS te brengen. Daarin zijn ze wel geslaagd. Deze portabele versie heeft in feite alles wat het Playstation 2 origineel had. Mocht je nog nooit MGS 3 hebben gespeeld, dan valt deze versie wel aan te raden. Om er zoveel mogelijk plezier uit te halen is het investeren in een Circle Pad Pro geen slecht idee.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • MGS 3 ervaring in je zak...
 • Prima gameplay...
 • Toffe verhaal en setting
 • Minpunten
 • ... maar is meer geschikt voor het grote scherm
 • ... maar is beter met een Circle Pad Pro

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dankjewel, en iedereen ook namens mij folle lok en seine!

 • Thanks! En ook iedereen hier de beste wensen voor 2010!

 • Ja, hetzelfde en een gelukkig nieuwjaar iedereen :)

 • ty, Ook gelukkig nieuwjaar jullie en natuurlijk al mijn mede IG-members :)

 • Jullie ook een gelukkig en gezond 2010…!

  En dat er maar veel mooie games dit jaar uit mogen komen…!

 • hetzelfde!!

 • Uitgespeeld, woohoo! Jullie natuurlijk ook een geweldig 2010 :)

 • mij ook

 • Bedankt, jullie en de andere IG-leden ook een 'gamevol' en gelukkig nieuwjaar gewenst! :P

 • Een nieuwe versie? Hm, ik ben benieuwd.

 • Gelukkig en gezond nieuw jaar voor alle gamers! non-gamers ook natuurlijk;)

 • Jullie en alle Insidegamers hier een te gek 2010!

 • Allemaal de beste wensen, en een liefdevol, gezond en gamend nieuwjaar ;)

 • Iedereen ook beste wensen van mij!!!!

 • Bedankt! Jullie en alle andere IG-leden ook een gelukkig nieuwjaar en het maakt niet uit als gamevol geen bestaand woord is want het gaat tenslotte om de boodschap!

 • jullie zijn helemaal niet de grootste gamesite van nederland dat is www.gamekings.tv ga daar maar eens kijken leren jullie nog wat van

 • @heijtig1  Heb je bewijs dan?  Enniehoe, Jeuuujjj gelukkig 2010 en de beste wensen natuurlijk!


 • Allemaal van het zelfde!

 • @heijting1,

  Heb gamekinks een poosje gevolgd en moet zeggen… wat een hoop ego's dat daar samen zitten! Nee, geef me dan deze site hier maar hoor. To the point en lekker veel content van de leden zelf plus een giga games database. Way to go insidegamer!

 • Idem dito :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren