1. MLB 12: The Show (PS3)

MLB 12: The Show (PS3)

‘Take me out to the ball game, Take me out with the crowd…’ gaat door het stadion na de eerste helft van de zevende inning. De jonge tienermeiden kunnen het niet laten mee te doen in een melige bui, de kinderen zingen het voor de gein, vrouwen boven de 40 genieten van het vrolijke ritme, de stoerste mannen vermannen zich om toch maar mee te zingen en de ouderen van vandaag kunnen het tempo van het welbekende lied maar net bijhouden. Het lied is klaar en nu brandt het feest extra los. Na een home run in de achtste inning mag de closing pitcher van het thuis team de klus klaren. Het publiek gaat staan en klapt, maar deze keer iedereen met volle overtuiging. Zelfs de ouderen houden het tempo van het geklap met gemak bij en daar is het, de laatste strike out van de wedstrijd en de winst is binnen voor het thuis team. Het Publiek juicht, de spelers juichen en de wedstrijd is afgelopen.

Mocht je nog echt geen flauw idee hebben van wat ik hier beschrijf, dan heb je nog nooit honkbal gekeken. Niet gek want in Nederland wordt het amper uitgezonden maar in Amerika wordt de sport op hoog niveau beoefend. Mocht je honkbal boeiend vinden maar sla je nog geen deuk in een pakje boter, en laat dus staan een bal over een hek, dan is MLB 12: The Show een mooie uitkomst. Waar de wedstrijd in het zware echte leven stopt ga jij meteen vrolijk verder met een nieuwe pot honkbal.

Home run!

MLB 12: The Show speelt fantastisch. Het is misschien een ietwat directe binnenkomer maar het moet meteen gezegd worden. Het niveau is pittig maar dat kun je gelukkig naar al je wensen aanpassen. Je hebt verschillende mogelijkheden in de manier van het besturen van de game en dat zorgt ervoor dat iedereen het aan kan passen naar zijn of haar keuze. Sla je liever puur op timing, druk je liever op 1 knop of sla je liever door de knuppel te plaatsen, je swing precies te timen en vervolgens keihard te rennen naar het eerste honk? Het kan allemaal.

Ook het pitchen kun je op verschillende manieren doen. Zo is er het nieuwe “pulse pitching systeem” waar je de locatie kunt bepalen van de pitch en hoe kleiner de cirkel om de bal is, hoe beter de worp is. Je kunt ook voor het oudere systeem kiezen met de “pitch meter” waar je ervoor moet zorgen dat een streep zo dicht mogelijk bij een andere streep eindigt, hoe dan ook, het spel tussen werper en slagman kan beginnen!

Bij de eerste paar potjes merk je dat het een vrij pittige game is. Zeker voor nieuwkomers is het aan te raden dat er het een en ander aangepast wordt en misschien is het klooien met sliders ook niet een gek idee. Zeker wat betreft het slaan is veel oefening vereist. Gelukkig kan iedereen het spel spelen op zijn of haar niveau en de hoge instapdrempel is dan ook makkelijk te verhelpen wat natuurlijk wel zo fijn is. Nog iets fijns is dat er in deze game ervoor gezorgd is dat iedere speler zijn eigen houding en zijn eigen stijl heeft qua slaan, werpen, gooien, rennen, noem het maar op. Zo heeft iedereen zijn eigen identiteit en dat is een groot goed. De animaties zijn vloeiend, zien er allemaal strak uit en daar is dan ook vrij weinig op aan te merken.

Iets wat wel wat minder is, is het commentaar tijdens een wedstrijd. Het commentaar valt al snel in de herhaling en echt spectaculair klinkt het ook allemaal niet. Een ander puntje dat nog beter zou kunnen is de sfeer in een stadion. Nee, het publiek is redelijk goed aanwezig maar het stadion zelf, de omgeving eromheen en dat soort zaken zijn ietwat flets. Het mag de pret niet drukken en een grote stoorzender om te voorkomen dat je een nieuwe pot honkbal te start is het dan ook niet.

Leid je team naar de overwinning

Die nieuwe pot honkbal zal je veel spelen in de spelmodus genaamd ‘Franchise’. Het concept is simpel en welbekend, je neemt de leiding over een club en je doel is duidelijk, de club naar het hoogste doel brengen en daar het liefst een aantal seizoenen lang houden. Het zit in bijna ieder zichzelf respecterende sportgame en het is en blijft zeer vermakelijk. Vrijwel alles zit erop en eraan: het aanpassen van de staf, opstellingen veranderen, het transferen van spelers, het instellen van de training, het stadion uitbreiden, faciliteiten onderhouden, prijzen aanpassen als je de geldwolf uit wil hangen en zo nog meer. Nadat het seizoen afgelopen is krijg je ruim de tijd spelers aan te trekken en contracten te verlengen. Dat is echter niet het enige, een draft zorgt er ook nog eens voor dat je de club een goede jeugdimpuls kunt geven.

Veel keuzes te maken dus in zo’n heel seizoen, maar niet alles is even goed uitgewerkt. Het trainingsgedeelte bestaat uit niets meer dan het aanvinken van vakjes waar bepaalde posities op trainen. Leeftijd, de kwaliteit van de staf, de vinkjes bij de vakjes en het potentieel van de spelers bepalen hoe hard een speler beter wordt of verminderd in kwaliteit. Het gevoel is er echter dat je weinig invloed hebt. Aan de leeftijd en het potentie kun je weinig doen, de kwaliteit van de staf is snel goed en na het aanvinken van de juiste vakjes heb je er amper nog omkijken naar. Als een groot talent dan uiteindelijk doorbreekt geeft dat altijd een goed gevoel maar echt veel aandacht heb je er niet aan besteed en dus ben je ook niet zo trots als een hond met zeven lullen.

Het tweede punt dat niet echt goed is uitgewerkt is de scouting. Je hebt bepaalde gebieden waar je kunt scouten en dat zijn er maar vier. Je kiest de beste scouts voor het gebied en verder gaat het allemaal automatisch en verzamelt die scout rapporten voor je waar je na het seizoen nog wat aan zou kunnen hebben. Het enige wat je dan nog in kunt stellen zijn de specifieke posities waar de scout naar op zoek zal gaan maar dat kan natuurlijk veel uitgebreider.

De rest steekt allemaal goed in elkaar, als het goed gaat met je club dan kun je meer geld vragen voor bijvoorbeeld kaartjes. Je hebt verder alles zelf in de hand en je hebt duidelijk invloed op de club en mocht je puur de manager uit willen hangen en ben je de honkbalpotjes even beu, dan kun je altijd nog simuleren.

Kom in de hall of fame

Ben je wel een beetje klaar met een club en wil je nou eens echt weten hoe het aan de top is als speler? Dan is er natuurlijk nog de ‘Road to the show’ modus. Hierin maak je een eigen speler aan voor de weg naar de top. Alles is mogelijk. Echt iedere positie is mogelijk en ook iedere stijl is mogelijk. Als je vervolgens alles wel bepaald hebt begint het avontuur. Je begint uiteraard helemaal onderaan de ladder waar je alleen maar omhoog kunt kijken, is de naam van je toekomstige legende toevallig Sammy en is er een blauwe lucht dan kun je je lol op. Van je coach krijg je een aantal opdrachten die je moet volbrengen binnen een bepaalde tijd. Lukt je dat en word je goed genoeg geacht? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je promoveert. Je moet echter wel geluk hebben want het wil nog wel eens voorkomen dat er een melding verschijnt dat het team vol zit en dat je geduld moet hebben terwijl jezelf al snakt naar die promotie. Na één keer kun je het nog wel accepteren maar als die melding vervolgens vijf keer tevoorschijn komt slaat het ongeduld toe. Je meldt dat je geruild wil worden. Vaak zal dat uiteindelijk ook gebeuren en dan is het maar te hopen dat je bij een club komt waar wel ruimte is voor promotie. Als klein minpuntje mag het best gezien worden.

Je ontwikkelt jezelf door zo goed mogelijk te spelen. Daarvoor krijg je punten en die punten kun je vervolgens investeren in je vaardigheden. Per periode krijg je dus een aantal opdrachten van je coach. Bij de opdrachten van je coach zitten vaak ook 2 vaardigheden die je moet verbeteren om zo meer kans te maken op een promotie. Lukt het je niet meer dan de helft te volbrengen dan krijg je een standje zonder al te veel gevolgen. Het systeem zit goed in elkaar wat training betreft en is ook eerlijk. Je zal op vrij vroege leeftijd goede stats hebben waardoor je vele jaren je kunsten mooi kunt vertonen.

Online

Het Online gedeelte is aan de matige kant. Je richt een club op, je past dingen aan en je wordt vervolgens aan het lot overgelaten. Er is heel erg weinig uitleg hoe het allemaal werkt en als nieuwkomer ben je het dan al snel beu. Je kunt een eigen team opzetten en aan de hand van kaarten (zoals ook bij ultimate team bij Fifa) je team vormen. Echter, die kaarten blijven niet voor altijd in je bezit. Op een gegeven moment is zo’n kaart verlopen en is de speler in kwestie niet meer inzetbaar omdat je zijn contract niet kunt verlengen. Wel kun je spelers van je club beter maken door punten te investeren in een speler. Voorzichtigheid is geboden want als zo’n speler dan vervolgens weggaat moet je wel weer genoeg punten overhouden om te kunnen investeren in andere spelers. Het klinkt allemaal boeiend en op zich is het wel tof om een eigen club te hebben, tenue’s aan te passen etc. maar ingame wil het nog wel eens laggy zijn. Dit komt het tempo zeker niet ten goede en dat tempo ligt over het algemeen al vrij laag aangezien 1 spel vrij lang duurt. Dit is coherent aan het honkbal en mag dan ook niet als groot verwijt worden gezien maar echt veel tijd zal je hierdoor helaas niet in de online modi steken vrees ik.

Conclusie en beoordeling

MLB 12: The Show is de beste honkbal game op dit moment. De 2k serie moet plaats maken voor deze game bij dit genre. De game is zeer goed uitgewerkt en zeer uitgebreid. Voor de liefhebbers van de sport honkbal is dit zeker een aanrader en kun je deze game eigenlijk niet laten liggen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Zeer sterke animaties, iedere speler heeft een eigen identiteit
 • Zeer uitgebreide modi...
 • Goede sfeer in het stadion...
 • Minpunten
 • Online niet altijd even stabiel
 • ... maar misschien net iets te uitgebreid voor de nieuwkomers
 • ... maar er omheen niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geniaal dat plaatje!

 • Wauw, goed voorspeld Jeffrey!

 • Jeffrey is degene met het meeste IG-logo'tjes. Gefeliciteerd. ;P

 • vet

 • Vet plaatje lol….

 • Haha geniale afbeelding onderaan!

 • Goed voorspelt Jeffrey! En aan het plaatje te zien heb je volgens mij je roeping gevonden:P

 • gefeliciteerd Jeffrey ;)  lijkt een beetje op Fez (that 70's show) in die foto xD

 • This looks shopped…

 • Vet plaatje!

 • Jeffrey's Passie!

 • lol…

 • ik voorspel 2010:  We knallen lekker af met mass effect 2, bad company 2. ffXIII, bioshock 2 en SC conviction!

  NOEM DAT NOU EENS GEEN BLOCKBUSTER KWARTAAL!

  Van de zomer is het rustig en dan komt Nintendo Op de E3 of in tokio met een shitload aan nieuwe titels: Zelda, Metroid(other M), een nieuwe DS Ip dinges,  Komt M$ met een nieuwe console of hardware uitbreiding op de X360  Komt Sony met rip of games en gaan ze ons verassen met een nieuwe jak en daxter en zien we meer van Beyond good en evil
 • Jomanda? Hahahaha!

 • Met dank aan Jouk voor de geweldige photoshop trouwens :)

 • Haha, Jeffrey Jomanda XD Goed gedaan!  Ben benieuwd naar de voorspellingen van 2010! Er word sowieso een nieuwe GTA aangekondigd.

 • lekker jeff,  mooi plaatje inderdaad!!

 • Dat plaatje lijkt net echt ;)

 • Jeffrey zat er wel naast over een bowling, tennis en platform game van microsoft voor je xbox avatars, dus een perfecte score verdiend hij niet :P

 • haha da plaatje

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren