1. F1 2012 (PS3)

F1 2012 (PS3)

Terwijl het echte Formule 1 in een razend tempo voorbijvliegt en al bijna op zijn einde loopt, komt nu pas de game uit. Eindelijk tijd om zelf tegen mannen als Hamilton, Raïkkönen en Schumacher te racen. Het doel van Codemasters was om het spel realistischer te maken. En dat is toch nog aardig gelukt ook.

Formule 1 2012 zou volgens Codemasters een veel betere game worden dan de voorgangers. Er zou een verbeterd weersysteem komen, een verbeterde AI en een nieuwe camerapositie zodat de game meer op de werkelijkheid zou gaan lijken. Ook zouden er nieuwe modi komen: “Champions mode”, “Young drivers test” en “Season challenge”. Verder zou het menu op de schop gaan en de graphics zouden verbeteren.

En dat is groten deels gelukt. De nieuwe modi zijn erg leuk, het menu steekt beter in elkaar en is veel moderner, de graphics zijn mooier en liggen dichter tegen realiteit aan dan voorganger F1 2011 en de AI valt me eindelijk (pas) aan als ik een kleine fout maak en rijd voor de verandering ook tegen andere auto’s op in plaats van alleen tegen mij. Het nieuwe weersysteem zorgt of voor grote voldoening als je je strategie er goed op afgestemd hebt (Ik werd 3 e met een Catherham, een van de achterhoedeteams) of je eindigt in tranen. (In die race lag ik in de laatste ronde 1 e , maar spinde ik bij het ingaan van de pits omdat ik van intermediates (half regen, half droog banden) naar full wets moest.) Het mindere aan deze feature is dat de regen plots op je scherm verschijnt. Je rijd rustig met een stralende zon, en in een keer is de lucht grijs, de zon weg en regent het. En ook bij het opdrogen is dat zo. Grijze lucht. Pats. Zonnetje. Ook het nieuwe regelsysteem is verbeterd. Waar je in F1 2010 en 2011 nog om de haverklap een straf kreeg om de domste redenen, is het spel nu toleranter en krijg je bijvoorbeeld nog 6 seconden de tijd om een op een illegale manier ingehaalde coureur weer voorbij te laten.

In de nieuwe “Champions mode” rijd je tegen de 6 wereldkampioenen (Button, Alonso, Raïkkönen, Schumacher, Hamilton en Vettel) in 7 challenges. In de eerste 6 moet je voor de desbetreffende kampioen eindigen, in de laatste doe je een race tegen hen allen op het nieuwe circuit van Austin, Texas. De modus is goed uitgewerkt waardoor verschillende aspecten van de game aan bod komen. Van het inhalen op nieuwe banden tot het rijden door de regen. Echter ben je snel uitgekeken op deze modus, omdat de races kort zijn, en zodra je alle challenges op het hoogste niveau hebt gehaald, kijk je er niet meer naar om.

Ook nieuw is de “Young drivers test”. Deze 2-daagse test laat je kennismaken met de basistechnieken van de Formule 1. Dingen zoals apex, KERS, DRS en dat soort dingen worden je duidelijk gemaakt. Voor de echte Formule 1 volgers is het niets nieuws, en eerder saai dan leuk, maar bijvoorbeeld de opdracht om 3 coureurs in te halen met DRS of met KERS voor het einde is toch leuk om te doen. Puur omdat je mag racen en mensen inhaalt. Voor de rest voegt het niet zo veel toe aan de game voor de wat meer ervaren rijder.

Tot slot is er de ”Season challenge”. Hierin doe je mee aan een seizoen van 10 races die bestaan uit 5 ronden. Afhankelijk van het niveau waar je op begint (Easy, Medium of Hard) bepaalt je keuze mogelijkheden voor je eerste team. Als je je team hebt gekozen, selecteer je je eerste rivaal. Je doel is dan om hem te verslaan in de race. Als je dat 2 van de 3 keer is gelukt, neem je zijn stoeltje over en selecteer je je volgende rivaal. Ondertussen doe je ook mee om het kampioenschap. Je moet dus zo snel mogelijk naar een goed team om ook nog kampioen te worden. Dit is wat mij betreft de leukste modus van het spel. Het is een uitdaging om, wanneer je met een slecht team begint, nog kampioen te worden. De modus is over het algemeen goed, maar het mist wat van de kleine aanpasbare dingen. Zo kun je alleen maar races van 5 rondes rijden, en doe je een “one-shot kwalificatie” (1 ronde voor de snelste tijd die je startpositie bepaalt). Ook is de moeilijkheidsgraad niet te veranderen van wat je aan het begin van het seizoen hebt gekozen. Voor de rest is het leuk en goed uitgewerkt.

Dan de andere modus waarin het de bedoeling is dat je kampioen wordt: “Career mode”. Er is niet heel veel veranderd aan de Career mode. Er is een nieuw menu, waarin duidelijker is gemaakt wanneer je tests kan doen om je auto te verbeteren en welke races belangrijk zijn. Ook is er de mogelijkheid om te ruilen van team midden in het seizoen, wat een hele verbetering is. Het R&D programma is iets veranderd. Ik heb er zelf niet mee gespeeld, maar op YouTube staan er filmpjes waarin je de verschillen kan zien, als je F1 2010 en/of 2011 gespeeld hebt. Career mode is verbeterd, maar zorgt er nog steeds niet voor dat je zin hebt in elk seizoen, en elke race wilt doen en zo je carrière tot het einde wilt brengen. Na 2 seizoenen ben je er wel zo’n beetje op uitgekeken.

Conclusie en beoordeling

F1 2012 is een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. De beloofde verbeteringen zijn ook daadwerkelijk verbeteringen. Het spel heeft een grote stap richting de realiteit gezet. De nieuwe modi zijn een genot om te spelen. Echter; De Champions mode, die volgens Codemasters dé spelmodus zou worden, gaat op de lange duur vervelen. Ook de career mode zorgt er nog steeds niet voor dat je wekenlang door blijft spelen. Qua racen zit alles goed in elkaar. De AI reageert slimmer en dommer (in een goede manier) op elkaar. Deze game laat zien hoe lastig de Formule 1 wereld nou eigenlijk in elkaar zit. Voorlopig draait het Formule 1-circus in het echt nog op vollie toeren, maar met de game kun je ook na dit seizoen gewoon volop doorgenieten
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Leuke nieuwe modi...
 • Het nieuwe weersysteem werkt...
 • AI is sterk verbeterd
 • De graphics zijn beter dan voorheen
 • Het nieuwe menu past beter bij de F1: modern
 • Het belangrijkste blijft het beste: het racen zelf
 • Minpunten
 • Champions mode gaat echter snel vervelen
 • De graphics daarvan zijn nog niet goed
 • Career mode blijft geen echte uitdaging

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren