1. Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 (NDS)

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 (NDS)

Het schijnt de nieuwste rage te zijn onder de jeugd van Japan, een website genaamd Nicaea. Iedereen die zich registreert bij de site krijgt een e-mail te zien waarin wordt getoond hoe ze sterven. Het zijn gruwelijke beelden, maar het wordt afgedaan als een goede grap. Een naamloze held, zijn goede vriend Dachi en hun vriendin Io besluiten zich aan te melden en zien hoe ze sterven door een bizarre metro incident. Een paar minuten later zien we het ongeluk echter gebeuren, maar de drie vrienden weten het te overleven. Dat was kennelijk niet de bedoeling. Vanuit het niets verschijnen er demonen die hen willen doden. De demonen in kwestie zijn echter makkelijk te verslaan en sluiten zich aan bij de vriendengroep na het sluiten van een contract. Gefeliciteerd, jullie kunnen nu deze wezens oproepen! Jullie zijn nu echte "demon tamers"!

Is dit niet stiekem een recensie van 7threst? Nee, ik heb besloten om me te verdiepen in de wereld van de “MegaTen” roleplaying games. Een wereld waarin middeleeuws spul, het occulte en steampunk samenkomen. En oh ja, demonen. Een heleboel demonen. Er zijn talloze games verschenen in de MegaTen-serie en het bestaat uit allerlei subseries, maar in dit geval wordt er gesproken over de spin-off reeks Devil Survivor. Het is een strategische RPG waar op een raster wordt gevochten met een turnbased systeem. Men bestuurt dan drie of vier teams die allemaal drie leden kent. Om goed tegenstand te bieden moet er eerst goed gekeken worden naar het systeem van Devil Survivor. Niet dat deze zo moeilijk is, maar het gaat dieper dan het in eerste instantie doet vermoeden. Vooral op het gebied van het verzamelen en krachtiger maken van je demonen en menselijke party members is het uitzoeken geblazen.

Alles heeft echter een begin: de naamloze held (die je een naam kan geven aan het begin van de game) woont en gaat naar school met zijn vrienden in Tokyo. Tot op een dag de hel lijkt lost te barsten. Demonen verschijnen, doden mensen en de stad gaat ten onder aan allerlei vreemde gebeurtenissen. Na een aantal gevechten komen de hoofdrolspelers in contact met JP’s, een organisatie die Japan probeert te beschermen tegen deze bizarre dreiging. Ze vertellen dat Japan en misschien zelfs de hele wereld in gevaar is. Ze hebben zeven dagen de tijd om alles te stoppen. Vanaf dit punt besluiten de hoofdrolspelers om JP’s te ondersteunen, aangezien ze nu zogenaamde “demon tamers” zijn. Deze demon tamers kunnen contracten afsluiten met demonen en ze oproepen via een app die ze op hun mobieltje hebben geinstaleerd. Als je niet beter zou weten, klinkt dit als een soort duivelse versie van Pokémon. Hoewel dat niet helemaal opgaat, er moet wel gegrind worden om de wezens sterker te maken. Daarnaast zijn er veel demonen in de game te vinden en is het aan de speler om een team van sterke demonen te maken.

Demonen worden overigens niet gevangen in de game, maar gekocht. Na ieder gewonnen gevecht (via free battles of missies) ontvangt de speler macca, de valuta die men nodig heeft om nieuwe demonen te kopen. Dit gebeurt via een speciale veiling, waarin het de bedoeling is om computergestuurde mede-bieders af te troeven. Als dat lukt, zal de demoon zich bij je team voegen. In andere RPG’s is het nu de bedoeling om deze wezens sterker te maken door met ze te vechten, zodat ze sterkere aanvallen leren. Dat is hier ook mogelijk, maar menigeen zal snel opmerken dat het opvoeden van demonen zeer langzaam zal gaan. Een andere en ook een meer praktische manier om sterkere demonen te krijgen is door er twee met elkaar te laten fuseren om zo een sterkere demoon er voor terug te krijgen. Dat klinkt als een hoop werk om telkens overnieuw te beginnen met andere wezens. Dat is niet het geval, aangezien de aanvallen en vaardigheden van de geofferde demonen meegenomen kunnen worden naar het nieuwe wezentje. Erg handig wanneer je gehecht bent geraakt aan een bepaalde strategie van aanvallen of verdedigen.

Er kan echt uren gesleuteld worden aan een team, maar uiteindelijk kunnen in een gevecht maar twee demonen een demon tamer (de leider dus) ondersteunen. Mocht de de leider van de groep worden uitgeschakeld, dan zal het team in zijn geheel verslagen zijn. Kan de demon tamer zelf dan helemaal niks? Zeker wel, al werkt het ietwat anders voor deze personages. Zij kunnen namelijk skill crack gebruiken, een vaardigheid waarmee ze de aanvallen of mogelijkheden van een vijand kunnen overnemen. Daarvoor moet wel het juist monster worden verslagen door de juiste party member(s). Vooral in het begin is dit lastig omdat er tijdens het gemiddelde gevecht er toch wel iets gebeurt wat je niet voor ogen had. Dat en in het begin van de game ben je nog vrij zwakjes. In het begin zal het vooral neerkomen op het overleven van de verscheidene gevechten. Dit kan gelukkig opgelost worden door relaties op te bouwen via Fate Links. Hoe sterker de band met elkaar, hoe meer mogelijkheden je krijgt om je beter te verdedigen tegen de verschillende monsters.

Het enige echt probleem van Devil Survivor 2 is de trial and error die soms voorkomt tijdens bepaalde gevechten. Dat de game moeilijk is, daar heb ik niet zozeer problemen mee. Natuurlijk is het ronduit vervelend dat bijvoorbeeld in een bossfight de tegenstander in één beurt drie keer kan aanvallen, maar dat heeft meer te maken met de strategie die er wordt toegepast. De voorwaarden die soms gesteld worden om een gevecht tot een goed einde te brengen zijn soms vervelend en een tikkeltje te streng. Soms gebeurt het ook midden in het gevecht, waardoor een strategie helemaal overhoop gegooid moet worden. Het gebeurd niet vaak, maar Devil Survivor 2 is één van de weinige game waardoor ik gefrustreerd raakte. Nu ben ik van nature best een geduldig persoon, maar spelers die zelf minder geduldig zijn kan ik deze titel ook niet aanraden, ondanks de redelijke snelheid van de gevechten. Het positieve is dan wel dat ik het wel wil halen en direct door ga met spelen, maar sommige gevechten nemen bijzonder veel tijd in beslag. Om de geïnvesteerde tijd in het niets zien op te gaan zorgt ervoor dat de voorwaarden meer dan eens vervloekt wordt.

Conclusie en beoordeling

Devil Survivor 2 mag dan niet de makkelijkste game zijn, het is en blijft een heerlijke strategische rpg. Er kunnen echt talloze uren worden gestoken in het beter maken van je team, het fuseren van demonen en de juiste vaardigheden kiezen voor de vele gevechten die de speler zal aangaan. Er zijn hier en daar wat trial en error momenten te bespeuren, maar met een beetje geduld ram je daar doorheen. Iedereen die houdt van strategische RPG’s en een goede uitdaging kan met een gerust hart beginnen aan Devil Survivor 2.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Lekker speelbaar
 • Demon systeem is leuk om te ontdekken
 • Behoorlijke speelduur
 • Minpunten
 • Trial en error bij sommige missies
 • Een tikkeltje moeilijk voor ongeduldige spelers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weinig releases deze week, maar dat zijn wel meteen twee hele vette games waar ik ontzettend nieuwsgierig naar ben ^^.

 • den-de-rend. Deze games kunnen helaas mn aandacht niet echt trekken, ik wacht wel op ME2

 • Zucht, straks ga ik ze nog beide halen -_-, maar denk dat Bayonetta toch me voorkeur heeft.

 • darksiders lijkt me wel wat ben benieuwt naar de recensie

 • Bayonetta heb ik al,darksiders lijkt me niet zo eigenlijk

 • Ben heel benieuwd naar de recensie van Darksiders. Schijnt toch wel een erg goede game te zijn. Bayonetta vind ik een over-de-top Japanse button-bash game.

 • Bayonetta kan me niet lang boeien. Ik vind het verhaal echt bagger, de filmpjes die het verhaal vertellen zijn erg langdradig, saai en te lang naar mijn mening. Het enige wat tof is aan de game is het vechten… ik skip dus alle filmpjes en ram er een beetje op los =p

 • Via een contact bij de pers darksiders gespeeld..  Het is lang geleden dat het zelda gevoel zo weer in mij opkwam..  Meesterlijk spel…


 • Lijkt me saai deze games. totaal niet aan bij besteed.

 • Geen van beide games ga ik halen, ik kan niet alles hebben. De komende maanden zal mijn rekening toch al een grote klap gaan incasseren! Daar heb ik geen problemen mee, maar ik wil dan wel zekerheid hebben dat ik goede games koop en met deze twee heb ik mijn twijfels (Bayonetta en Darksiders).

 • De grootste attracties van deze week blijven natuurlijk Darksiders en Bayonetta.

  Klinkt logisch :P

 • ik ga ze allebei kopen . lekker begin van het jaar dit.:D

 • Heel misschien haal ik Darksiders ooit wel eens, maar voorlopig heb ik even genoeg games gekocht tijdens de Steam Holiday Sale. Leuk dat er van in het begin van het jaar 2 veelbelovende titels verschijnen. Stevige start van het nieuwe jaar.

 • Ik moet nog andere games halen en voordat ik die heb gehaald en uitgespeeld zijn er interessantere games uit dan deze 2 dus skip ik die 2 maar.

 • Enne… Hoe zit het met de game-award prijzen? Geen video's daarover?

 • Ik laat ze fijn liggen tot ze gratis zijn. Ik spaar me geld momenteel voor de games van februari/maart.

 • hopelijk geeft de recensie van Darksiders nog wat nieuwe informatie, zodat ik kan beslissen of ik hem haal of niet!

 • weinig maar goede releases deze week, misschien maar ff kijken of ik darksiders ga halen

 • Weinig games die uitgekomen zijn deze week, hopelijk worden het er wel steeds meer.

 • Beide games lijken me interessant. Recensies die van beide spellen opdoken zijn lovend (lees 8+ minimaal). Dus dat wordt wel wat!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren