1. F1 2012 (PS3)

F1 2012 (PS3)

Met zes races op het programma in de koningsklasse van de racerij heeft Codemasters dan eindelijk één van haar paradepaardjes in het racegenre uitgebracht. Weet F1 2012 eindelijk de échte F1 liefhebbers aan zich te binden of blijft de game teveel op een arcade racer lijken?

Na het debacle van F1 2010 lukt het Codemasters vorig jaar een degelijke tot goede racegame uit te brengen. De wagens waren goed te besturen, terwijl de AI een flinke verbetering had ondergaan. Helaas wist ook F1 2011 de diehard liefhebbers nog altijd niet voor zich te winnen en was het afwachten of dat met F1 2012 wel zou gaan lukken. Als we de game eens goed bekijken kunnen we in totaal drie nieuwe modi begroeten. Te weten: de Champions mode, Young drivers test en de Season challenge.

De eerstgenoemde modus werd het meest in de spotlights gezet. Dit onderdeel bevat alle zes de wereldkampioenen in de F1 en in deze modus moet je het via diverse scenario’s opnemen tegen de allerbesten uit de sport. Zo zal je in één van de scenario’s Kimi Raikonen (kampioen in 2007) in een één tegen één gevecht moeten verslaan. Elke van de vijf andere kampioenen heeft zijn eigen scenario en als je ze allemaal weet te verslaan mag jij jezelf de kampioen van de kampioenen noemen. Helaas bieden de scenario’s uiteindelijk te weinig uitdaging om de modus te laten slagen. Er zijn niet al te veel verschillende soorten uitdagingen, waardoor de fervente racers onder ons al snel uitgekeken zullen zijn.

De vernieuwde Careermodus heeft ook een update gehad, namelijk met de toevoeging van de Young Drivers Test. Via enkele opdrachten leer je als rookie de fijne kneepjes van het werk en aan de hand van je prestaties zal bepaald worden welke teams jou graag in de auto willen zien rijden. Als je er in slaagt alles met vlag en wimpel te halen zullen zes teams - waaronder Caterham, HRT, Torro Rosso en Williams - vrij kunnen spelen. Als de test eenmaal achter de rug is kan de carrière eindelijk van start gaan. Over een maximum van vijf seizoenen krijg jij de loodzware taak jezelf te kronen tot wereldkampioen en daar is eigenlijk ook alles mee gezegd. De uitdaging die de game in deze modus biedt is eigenlijk vrij klein. De onderlinge strijd met je teamgenoot is nauwelijks aanwezig, terwijl de enige doelstellingen die je dient te behalen een minimale plek tijdens de kwalificatie en de race zullen zijn.

Als laatste vernieuwde modus heeft Codemasters de Season Challenge ontwikkeld. In deze modus speel je een seizoen van tien races en dien je het op te nemen tegen een ‘rivaal’. Als jij vervolgens jouw rivaal weet te verslaan pik jij op een moment zijn stoeltje in en begin je de volgende race in de auto van je rivaal. Zo kan jij jezelf dus snel opwerken van een onbestuurbare HRT naar een heerlijk rijdende McClaren. Qua originaliteit is dit absoluut de leukste vernieuwing van F1 2012, maar zitten er helaas ook wat mindere kanten aan deze modus. De moeilijkheidsgraad (easy, medium of hard) is maar op één moment in te stellen, waardoor het in een Marussia soms lastig zal zijn, terwijl je in een Ferrari rondjes om je teamgenoot heen rijdt. Ook het feit dat een race over 5 rondes gaat en de kwalificatie uit 1 superrondje bestaat weet Codemasters ook deze kans niet volledig te benutten.

Zijn er dan alleen maar negatieve punten te bespeuren? Nee, gelukkig heeft Codemasters het belangrijkste van F1 zeer goed weten te vertalen in een digitaal spelletje, namelijk het racen. De gameplay is ten opzichte van vorig jaar wederom beter geworden en de auto’s stuur je zowel in het droge als in de regen zonder veel moeite de baan over. Toch zal je geconcentreerd moeten blijven om niet in het zand te belanden en dat maakt het racen op zichzelf uitdagend genoeg. Dat ook de AI niet meer zo ontzettend op een treinrails lijkt te rijden komt de game alleen maar ten goede. Helaas weet Codemasters ook in deze versie er niet in te slagen om de auto’s dynamische rempunten mee te geven. Je slaagt er dus keer op keer in om je tegenstander zonder moeite uit te remmen.

Geen schademodel

Op aandringen van de FIA (de KNVB van de autosport) is het nog altijd onmogelijk je auto compleet aan gort te rijden. Je vleugels kunnen beschadigd raken, maar rondvliegende wielen en andere onderdelen zul je niet snel zien. Om de safety car uit zijn tent te lokken zal dus echt je hele trucendoos open moeten trekken. Technische mankementen zijn op een kapotte motor of versleten versnellingsbak ook maar weinig aanwezig

Ook qua graphics heeft de game weer een likje nieuwe verf gekregen. De auto’s zien er spectaculair uit en ook de omgevingen benaderen de realiteit steeds beter. Jammer is alleen dat Codemasters de overige graphics (afgezien van het vernieuwde menu dat er goed uitziet) heeft overgenomen uit de vorige twee games. Zo zijn de cutscenes waarbij de coureur de auto instapt, over de finishlijn komt en zijn zojuist behaalde podium viert identiek aan die van F1 2010 en F1 2011. Hoewel de game om het racen draait zouden wat kleine vernieuwingen in deze afdeling toch wel welkom zijn.

Puntje bij paaltje is F1 2012 een goede racegame, maar weet het haar eigen potentie wederom niet waar te maken. Het spel bevat nog een hele reeks aan kleine bugs, waardoor het eindproduct op momenten als onaf aanvoelt. Ook blijven het gemis van een volledig schademodel, een realistisch straffensysteem en een uitdagende carrièremodus opnieuw een gemiste kans voor Codemasters.

Conclusie en beoordeling

Als we F1 2012 vergelijken met zijn voorganger uit 2011 moeten we concluderen dat het inderdaad een betere game is. Helaas zijn er buiten de betere controle weinig vernieuwende elementen te vinden die de game lang speelbaar houden. Dat de game ook nog eens aan het einde van het echte F1 seizoen gepresenteerd wordt lijkt het een beetje als mosterd na de maaltijd.
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Betere controle over de auto
  • AI reageert beter dan voorheen
  • Graphics zijn prachtig
  • Minpunten
  • Careermode nog altijd niet spannend genoeg
  • Nieuwe modi bieden weinig uitdaging
  • Ontbreken seizoensmodus
  • Veel onnodige 'kleine' bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren