1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Recent heb ik, na jarenlang mijn voornaamste gameplezier uit de Xbox 360 en Nintendo Wii te halen, de beslissing genomen om toch een PlayStation 3 in huis te halen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben bij lange na nog niet uitgekeken op mijn andere twee consoles, maar de in zowel kwaliteit als kwantiteit afnemende exclusives die tegenwoordig nog voor de Xbox 360 uitkomen vielen simpelweg in het niet bij wat Sony de laatste jaren opgehoest heeft voor haar apparaatje. Deze titels kon ik, in eigen ogen honorabel gamer zijnde, me gewoon niet voorbij laten glippen. En zo was het dat ik, na een langdurige overweging, een PlayStation 3 kocht. Waar echter geen langdurige overweging voor nodig was, was het kiezen met welke game ik mijn PS3-carrière af zou trappen. Uncharted. Duh.

Uncharted: Drake’s Fortune is het eerste deel in een serie die zoveel prijs heeft ontvangen dat ik niet meer wist wat ik precies moest ontvangen. Ik was bang om teleurgesteld te worden, om te ontdekken dat de game niet zou kunnen ontsnappen aan de wel erg langstrekkende schaduw van mijn verwachtingen. Terugkijkend was dat gelukkig een loze angst; ik heb me met dit exotische, bombastische en uiterst onrealistische avontuur enorm vermaakt. Ik betrap mezelf erop dat ik de term ‘achtbaanrit’ tegenwoordig wel erg vaak gebruik om games te beschrijven, maar als er één game was die deze titel verdient, is het Uncharted. Het was één grote aaneenrijging van grove schietpartijen, acrobatische klauterkunstjes en verassende verhaalvorderingen. Uncharted is een game die het niet moet hebben van haar diepgang of emotionele waarde, maar van haar aantrekkelijke personages, hoog liggende tempo en keiharde actie.

Het spel volgt de avonturen van Nathan Drake, een gemoderniseerde weerspiegeling van Indiana Jones. Hij is charmant, neemt geen blad voor de mond en weet hoe hij moet omgaan met een wapen. Samen met Elena is Nathan op zoek naar een schat die zich ergens op een exotisch eiland bevind, eeuwenoude aanwijzingen van zijn voorvader volgend. Hoewel het verhaal echt niet fantastisch is, is het zeker goed genoeg om een motivatie te vormen voor de speler en bovendien betekenis te geven aan een prachtig avontuur dat Drake meeneemt door eeuwenoude tempels, roestende onderzeeërs en overstroomde steden. Het is een verhaal waar genoegen mee genomen kan worden, maar geen monden zal doen openvallen. Want de ware charme van het spel ligt niet in het verhaal, maar in de personages. Personages die een eigen zegje hebben. Personages die tegelijkertijd voorspelbaar en ondoorgrondelijk zijn. Personages wiens kapsels na urenlang knallen, knokken en klimmen er nog als nieuw uitzien.

Het plot blijft dus boeien, maar zal nooit meer worden dan een basis voor de actie. Dat kan iets slechts zijn. In het geval van Uncharted is het dat niet. Dit simpelweg omdat de actie zo keihard is. Het spel kent een autocover systeem als dat van Gears of War of Splinter Cell: Conviction en speelt zich volledig af in Third Person. Geen auto-aim, target-lock of soortgelijke duffe hulpjes; enkel lekker ouderwets knallen en goed op je timing letten terwijl je dit doet. Zeker op moeilijkheidje Hard zul je goed op de patronen waarin je vijanden hun pistolen op je legen moeten letten; het is aan jou om het goede moment te kiezen om tevoorschijn te komen en je vijanden vol te pompen met kogels. Zeker richting de laatste paar uurtjes van het spel zal het je spel het je allesbehalve makkelijk maken, en dat is maar goed ook. Uitdaging is tegenwoordig schaars in games, en Uncharted laat zien hoe het moet. Laat dit je echter niet afschrikken als je niet zo van de game-over’s bent; op Easy zal het spel je weinig frustratie bezorgen.

Al deze schietpartijen zul je in de meest uiteenlopende omgevingen uitvoeren. Omgevingen die stuk voor stuk prachtig tot leven zijn gebracht, en een vibe meegeven aan het spel die ervoor zorgt dat Uncharted echt Uncharted is, en niet een mix van alle andere spellen en films waar de game dingen van geleend heeft. De mix van geklim à la Assassin’s Creed, geschiet zoals we dat kennen uit Gears of War en een plot dat merkwaardig veel doet denken aan de Indiana Jones-films komt samen en wordt toegeëigend door dat sfeertje, die feel die Naughty Dog heeft neergezet doormiddel van prachtige graphics, perfecte stemacteurs en exotische omgevingen. Het kleurenpalet van de game is fel en vrolijk en qua detail is het ook dik en orde. Kortom, een game die mij heeft laten zien wat de PlayStation 3 zoal kan en mij hiermee positief verrast heeft.

Na dit avontuur uitgespeeld te hebben, wat je niet meer dan acht uurtjes zal kosten, rest je niet extreem veel te doen meer. Je kan het spel opnieuw uitspelen, dit keer op een moeilijkere stand, of je kan op zoek gaan naar de zestig schatten die over het spel verspreid zijn. Maar veel stelt het allemaal niet voor. Acht uur is niet veel, maar het zijn wel acht uurtjes van puur genot, en daarom kies ik ervoor de relatief korte tijd het spel niet te veel kwalijk te nemen. En voor wat het waard is, had ik zelf moeten raden hoelang ik over het spel had gedaan zodra de credits verschenen, had ik je zeker wel vijftien keiharde uurtjes gegeven, zo onder de indruk was ik van het avontuur.

Conclusie en beoordeling

Uncharted: Drake’s Fortune was wat jaartjes geleden alweer dé game die moest bewijzen dat Sony wist waar ze mee bezig waren als het op hun exclusives aankwam. En dat wisten ze maar al te goed. Naughty Dog heeft een topper van een spel afgeleverd, een spel dat geen diepgaand verhaal of iets in die trend kent, maar wel ijzersterke actie levert dat ondersteunt wordt door een stel toffe personages. Het is een achtbaanrit zoals je die maar weinig ziet: een achtbaanrit die je door prachtige omgevingen zal voeren, een achtbaanrit die zulke toffe gameplay kent dat je moeite hebt met stoppen met spelen. Uncharted is, ondanks de vele geleende elementen, een individueel spel met haar eigen toffe vibe, en ik kijk er dan ook al naar uit om me aan het tweede deel te wagen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Hoog tempo
 • Ijzersterke actie
 • Toffe personages
 • Eigen vibe
 • Minpunten
 • Verhaal is niet bepaald diepgaand
 • Slechts zo'n acht uur voordat je aan de credits zit

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb de eerste Beyond Good & Evil nooit gespeeld, maar het lijkt me best een leuk spel :P

 • lijkt me cool, alleen ben bang dat de game nooit het daglicht zal zien net als duke nukem forever

 • Ik ben zoo blij dat deze niet gecancelled is zoals eerder gesuggereerd werd. Als deze net zo goed is als het eerste deel dan is hij 100% de moeite waard!

 • als ie komt ga ik hem denk ik wel halen want deel 1 vond ik erg vermakelijk! en dit is een titel die zowel de ps3 als 360 wel kunnen gebruiken al is dat mijn mening .

 • Dit soort spellen maken mensen erg enthousiast door ze juist niks te vertellen. Denk dat als we een paar maand van de release af zittend at er wel meer naar buiten gaat komen

 • Eindelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  De eerst was echt gruwelijk gewoon:P

  Alleen de NL vertalling sucks cock :P

 • ik zou wel eens wat meer footage willen zien van deze game, ben er vrij geinteresseerd in :p

 • Ik heb deel 1 gemist… maar de reacties waren altijd positief. Misschien maar eens deel 1 op de tweedehandse markt opsporen en kijken of ik enthousiast word van deel 2.

 • Oef, wat was ik daar overdreven hyped :P

  Maar dat ben ik stiekem nog steeds om deze game hoor ^_^ Alleen jammer dat het zo stil is rond BG&E2.. :(

 • AWESOME!  Deel 1 was echt meesterlijk , en met deel 2 heb ik het volste vertrouwen dat ze het nog briljanter weten te maken , deze game zou ik blind nog halen!

 • Geen leven zit er in deze ontwikkeling van deze game. Ijskastmateriaal.

 • Toch blijven hopen dat hij ooit komt.

  Deel 1 was top

 • Lijkt me wel vet!

 • @benjaminben: afrikaanse setting ? We hebben nog zo weinig van de game gezien hoe kom je er dan bij dat dit zich in afrika afspeelt ? Er zijn nog plaatsen op de wereld met bergen en zand.

 • @ Drakedrago

  De NL-vertaling was juist wél van een kwalitatief niveau,
  tot vandaag de dag anno 2010, één van de weinigen ;-)

 • Checkpoint. : )

  Lijkt me best wel tof. Alweer lang geleden dat die trailer uitkwam zeg. :S

 • Laat maar komen graag. Koop ik direct. Deel 1 was echt een grote verassing voor mij, zo goed. En wat de graphics betreft kan ik me niet vinden in wat hier geschreven staat. Ik vond het juist echt een mooie en sfeervolle game.

 • Nice ^^

 • (is opeens weer blij dat hij een Xbox360 heeft)

 • Had deel 1 met veel plezier gespeeld en kijk veel uit naar deel 2 :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren