1. Crash Bandicoot 3: Warped (PS1)

Crash Bandicoot 3: Warped (PS1)

Crash Bandicoot. Crash Bandicoot 2. Crash Bandicoot 3. Crash Team Racing. Lang geleden leefden deze vier spellen in vrede samen, maar alles veranderde toen Naughty Dog de rechten verkocht aan Vivendi, toendertijds nog bekend als Koh, the franchise rapist. Drie jaar ging voorbij en mijn moeder en ik vonden de nieuwe Crash Bandicoot: een PS2 spel genaamd Wrath of Cortex. Het spel doet niet en Crash zou nooit meer hetzelfde worden. Iets met melk en tribals zijn gay.

Das lang geleden

Het is alweer zestien jaar geleden dat we Crash Bandicoot in onze armen gelegd kregen, minus twee jaar voor het laatste deel in de serie als platformer. (56 - 14) / 6 - stijl schaamhaar, ik was dus ongeveer een jaartje of 6 a 7 toen ik dit spel had gespeeld. Ongeveer een jaar later werd mijn broertje geboren die een super saiyan autist bleek te zijn en in een waan van great vengeance and furious anger m’n hele PS1 verzameling met Nutella en tandafdrukken had gedecoreerd. Hij bedoelde het vast goed. Maar genoeg met deze tweede inleiding.

Metal Gear Solid? Pffft

“Crash Bandicoot *TATATATATA* WAAARPED!” Wie de game heeft gespeeld kan zich deze kort maar krachtige titel menu animatie vast nog wel herinneren, de “EA Sports BIIIIIIIG” van toen. Dat waren nog eens tijden. Maar even kort: je speelt een oranje bever genaamd Crash en samen met je jailbait zus Coño en Aku Aku, een zwevende zulu neger hoofd, moet je de super kwaadaardige Dr. Neo Cortex, gekenmerkt door zijn Rihanna-voorhoofd waarop een N gestempeld staat (waarschijnlijk een statement), en zijn nog super kwaadaardigere baas Liquid Aku, die blijkbaar de evil tweelingbroer is van Aku Aku (directed by M. Night Shyamalan), verslaan. Ze willen namelijk de wereld overnemen (gok ik), maar voor ze dit lukt hebben ze speciale trendy roze kristalletjes nodig, want je kan de wereld natuurlijk niet overnemen als je er niet fashionable uitziet! Het is dus jouw taak als misvormd knaagdier deze Aldi edelstenen (Aldistenen in de volksmond) te pakken voordat zij dat doen.

Crash en de fashion industrie

Deze stenen zitten verspreid over de hele wereld in verschillende tijden en door middel van je intergalactic planetary planetary tijd machine, waarvan niet wordt uitgelegd hoe je er in hemelsnaam aan gekomen bent, speur je tijdperken zoals de prehistorie, de middeleeuwen, China toen het nog interessant was en het oude Egypte door op zoek naar een oogverblindende roze steen, die meestal daar maar gewoon ergens op het voetpad ligt. En geen Chinees of scarabee die denkt “nice, jij bent een cadeautje voor mevrouw”, maar laten we Reeel Madrid blijven. Het spel bestaat uit vijf levels in de vorm van uitstekende platforms (als in: ze steken uit) op je tijd machine en elk level wordt afgesloten met een... *drums*... baas! Ik ben een van die bazen, maar heb het nu druk met school enzo dus ben er niet zo vaak meer, je weet. Voor je toegang krijgt tot een boss battle moet je eerst de vijf kristallen die verspreid zijn over de vijf sub-levels van dat level vinden.

Cybernetic organism, living tissue over metal endoskeleton

Deze sub-levels zijn gewoon knopjes op de grond waar je op springt om het level te openen; een elektrische bol a la Terminator, maar dan met minder naakte man en meer flux capacitor, waar je in springt. Sommige levels speel je met Coco. Crash zal dan, wanneer hij dat level in probeert te springen, door de bol heen vallen. Coco komt dan het beeld in, geeft Crash de middelvinger, roept “eastside mothafucka!” en gaat in zijn plaats het level in. Dit vind ik dus heel kinderachtig van haar.

GTA III all over again

Grootste gedeelte van het spel bestaat uit ouderwets platformen, dat wil zeggen, je springt hier en daar een beetje, pakt wat je pakken kan en zo nu en dan klap je die bad guys. Door de levels heen zijn er dozen, of crates, niet te verwarren met Kratos, een ongestelde kale man, te vinden waarvan er in de meeste zogenaade “wumpa fruits” zitten. Bij het oprapen van deze wumpa vruchten komt er niet alleen een smakelijk bef geluidje vrij, verzamel 100 van deze lekkernijen en Crash krijgt er een leven bij (rijmkampioen 2009). Maar in een doos hoeven er niet per se wumpa fruits te zitten; soms zit er een leven in, in de lugubere vorm van Crash zijn hoofd, of Aku Aku, die graag in dozen zit, en als je wat minder mazzel hebt sperma. Als je Aku Aku’s doos openbreekt (hihi) zal hij je beschermen tot je geraakt wordt door een vijand. Open hem drie achter elkaar zonder aangeraakt te worden en de masker zal je ziel overnemen en je voor een korte tijd zijn krachten lenen, wat zijn: invulnerability en super hard rennen. Ook komt er een crazy ass jungle beat los. Het stalkende maskertje is dus erg handig, want Crash sterft zo'n beetje bij alles wat beweegt, beetje een Mario gevalletje dus. Hij kan ook niet zwemmen.

Een beetje variatie in de Nederlandse keuken

Platform-levels zijn ze niet altijd, soms zal Crash zijn Marlon Brando-voor-hij-een-badtrip-kreeg-in-Cambodja-look weer uit de kast halen en op een kekke motor aan een Route 66-esque motorwedstrijd meedoen of gaat even lekker een endje zwemmen, tussen de haaien en zeemijnen door, omdat het kan. De levels waarin je met Coco speelt zijn altijd voertuig levels. De ene keer is het een jet-ski en de andere keer ben je op een tijger de Chinese Muur tijdens zijn constructie aan het afrennen, omdat holy shit de acid begint in te kicken.

Je kan van een level ook meer dan alleen zo’n poep kristal krijgen; als je alle dozen in het spel opengebroken hebt krijg je een “gem”. Deze ziet er heel mooi uit. Ook kan je als je een level al gehaald heb hem opnieuw spelen, maar dan in “time trial mode”. Haal je het level binnen de recordtijd en je krijgt een “relic”. En ja die ziet er ook heel mooi uit.

Keep. It. Real.

Gelukkig is Crash uitgeoefend met de nieuwste paar Nikey’s en een aanval waarmee hij van vijanden in koelbloedige wijze het leven neemt, namelijk door naar ze toe te lopen en een rondje te draaien. Maar wacht, er is nog meer! Per baas die je zijn ass overhandigt krijgt Crash een nieuwe power-up. Power-ups zoals de double jump, altijd handig, en een gepimpte West Coast Customs yoloswag bazooka die wumpa fruits afschiet. Ik zal de rest niet verklappen, want het zijn er maar vijf, dus laten we het strak houden.

Alsof ik uit het raam kijk

De graphics zijn ongelofelijk, het is net echt! Soms wanner Neo Cortex in beeld is, moet ik wel twee keer kijken of ik niet naar een video van m’n ome Hannie’s seksualiteits-speech tijdens het kerstgala-incident van ‘98 aan kijken ben. De game is zeer divers in level design en biedt een rijk kleurenpalet die een lust voor het oog zal zijn. Het geluid zit ook dik in orde. Vaak is het wel hetzelfde deuntje, maar is dan net even getweaked naar het geluid wat bij het tijdperk/plaats van dat level past (dus bij een Afrika level is er bijvoorbeeld meer bongo en tribe chantings, niet dat er een Afrika level is maar ik vind het een goed voorbeeld). De stemmen zijn ook tip top, niet alleen de lip-sync, maar de stemacteurs zelf hebben goed werk gedaan in hun sexy personages van zwoele Barry White voice-acting te voorzien. Met name Crash komt hiermee het beste naar voren. Wie kan nou zijn legendarische one-liners vergeten, zoals “WOAH!” en.... .…ja heel goed gedaan dus.

Conclusie en beoordeling

Crash Bandicoot 3: Warped is een gimma alleen voor die ekte gangsters en als jij denkt dat je een OG bent, mag dit spel echt niet missen in je collectie van pipa’s en blaffoe’s, maar ook tussen de kapnivi’s en je verse Adidas patta’s staat hij als een goude hoektand. Alleen jammer dat Coco een east-side coño is en je constant gedjackt wordt die leipe koelie masker, maar deze tjoerie is too good om te laten liggen je weet tog. En je krijgt een bazooka met mothafuckin’ fruit, waarmee je elke dampoe, maakt niet uit waar of wanneer, vers in z’n face kan locken en poppen, what’s not to like? Dus wat time je em hier dan nog? Beter ben je je scooba al aan het opstarten of ben je bezig met een bika te jacken, want de winkels gaan sluiten vriend! En giv me wat van die big floe, ait, weet tog.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Gekke mindfuck verhaal
 • Springen
 • Rondjes draaien
 • Yoloswag fruit blaffoe
 • Andere power-ups
 • Helemaal mooi
 • Catchy pokkoe
 • Sexy voice-acting
 • Minpunten
 • Fashionista's
 • Al die Aldistenen
 • Eastside Coco
 • Skeere zulu masker
 • Met doos fetish
 • Geen Schwarzenegger
 • Review heeft geen plaatjes
 • Nog steeds geen floe

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren