1. Heavy Rain (PS3)

Heavy Rain (PS3)

Op een avond ben ik met mn huisgenoot games op de playstation 3 aan het bespreken. Hoewel we allebei een verschillende smaak hebben wat betreft games, komen we er achter dat er toch behoorlijk wat overeenkomsten zijn. Deze titels worden dan ook met veel diepgang besproken. Op een gegeven moment noemt hij een titel waarvan ik nog nooit gehoord had: Heavy Rain. Nieuwsgierig vraag ik door naar wat voor game het nou eigenlijk is en mn huisgenoot begint uit te leggen. In eerste instantie had ik er niet veel zin in om de game te proberen. Het feit dat het eigenlijk een interactieve roman is, sprak mij niet zo zeer aan. Na wat aandringen van hem besluit ik de game dan toch te spelen en in eerste instantie werd mijn vermoeden bevestigd; dit is geen game voor mij. Toch bleef ik doorspelen, en achteraf gezien ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Heavy rain is een spel wat in ieder opzicht uniek is. De gameplay, controls en het verhaal zijn ieder op z'n eigen manier uniek. Toch zijn die controls iets waar je in eerste instantie behoorlijk aan moet wennen. Je loopt namelijk niet op dezelfde manier als in andere games. Waar je in elk ander spel de analoge stick gebruikt om een richting op te lopen, is dat in heavy rain niet het geval. Je loopt namelijk door de R2 toets ingedrukt te houden. Met de analoge stick kun je dan wel richting aangeven, maar toch brengt dit enige verwarring met zich mee. Daarnaast is, tussen de loopgedeeltes in, het hele spel een serie van toetsen indrukken, de analoge stick langzaam of juist snel naar een kant drukken, of de controller naar boven, beneden of naar een kant zwiepen. De gameplay is daarom sterk anders dan andere spellen en is iets waar je aan moet wennen.

Ook het verhaal komt langzaam op gang in Heavy Rain. Aan het begin volg je een vader van 2 kinderen, genaamd Ethan. Op de verjaardag van een van zijn zoons, verongelukt een van hen. 2 jaar later zijn beide ouders deze ramp nog steeds niet teboven. De tragische dood van hun zoon heeft ervoor gezorgd dat Ethan en z'n vrouw gescheiden zijn, en hun enige zoon, Shaun, logeert regelmatig bij beiden. Op een dag gaat Ethan met zijn zoon naar een speeltuin en wordt zijn zoontje gekidnapt door de Origami killer, die kinderen kidnapt en vervolgens, enkele weken later, zijn slachtoffers verdronken achterlaat op verlaten terreinen in de stad. Vlak na de kidnapping krijgt Ethan een enveloppe met origami figuurtjes, samen met een telefoon. De origami killer, die deze spullen duidelijk naar Ethan gestuurd heeft, heeft verschillende opdrachten voor hem, waarin Ethan moet bewijzen wat hij over heeft voor zijn zoon. Ondertussen volgt het verhaal 3 andere mensen, die proberen de origami killer te ontmaskeren: Norman Jayden, een FBI agent die samen met de locale politie probeert de origami killer op te sporen, Scott Shelby, een prive detective die in opdracht van de ouders van slachtoffers de origami killer probeert op te sporen en de mooie journaliste Madison Page, die Ethan tegenkomt in een motel en vervolgens probeert hem te helpen de origami killer te ontmaskeren. Terwijl Ethan op verschrikkelijke manieren wordt getest door de medogenloze kidnapper en de rest van de personen op zoek gaat naar de killer, ontstaat er onderling contact tussen hen. Veel onderzoeken, een aantal plottwists en veel spectaculaire scenes later is het spel afgelopen en hunker je naar meer.

Wat heavy rain zo’n spannend, meeslepend en emotioneel spel maakt, is het zware thema van het spel. Je zult in het spel regelmatig voor keuzes komen te staan, die voor iedereen moeilijk zijn. Vooral als Ethan krijg je het zwaar te verduren. De keuzes die hij moet maken, zullen het verschil maken tussen leven en dood. Het is aan jou om deze keuzes voor hem te maken. Kies je voor Ethan’s eigen leven, of voor het leven van zijn zoon? Daarnaast moet je ook goed op blijven letten, omdat iedere fout die je maakt, het einde kan betekenen van het character waarmee je speelt. Wanneer een van hen dood gaat, komt hij of zij ook niet meer terug in de rest van het spel. Hierdoor kent het spel ook meerdere eindes, zowel happy endings als sad endings. Hierdoor is ook de replay value van het spel zeer hoog.

Conclusie en beoordeling

Heavy rain is een uniek spel, met een zwaar onderwerp. Het spel zal niet voor iedereen zijn, omdat de gameplay heel anders is dan de meeste games. Als je eenmaal aan de manier van spelen gewend bent en het langzaam op gang komende begin voorbij bent, zal het spel je verbazen met zijn ijzersterke verhaal waarin je moeilijke keuzes moet maken. Ieder personage heeft zijn persoonlijke verhaal en je zult enorm met ze meeleven. Ikzelf had uiteindelijk zelfs medelijden met de medogenloze origami killer zelf. Heavy Rain is een geweldig spel, maar is niet voor iedereen. Toch adviseer ik iedereen om dit spel een keer te proberen. Als je hem zelf niet hebt of er geen geld aan uit wilt geven, probeer hem dan in ieder geval eens van iemand te lenen.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Ijzersterke personages
  • Meeslepend verhaal
  • Je leeft mee met iedereen
  • Spannend einde
  • Keuzes doen er ook echt toe
  • Unieke gameplay
  • Minpunten
  • Ongewone Controls
  • Verhaal komt moeilijk op gang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren