1. Retro games: zijn ze nog de moeite waard?

Retro games: zijn ze nog de moeite waard?

Retro games. Bij het horen van die twee woorden beginnen sommige mensen spontaan uren lang te praten over oude en soms vergeten games. Games waar de meeste mensen al jaren niet naar om hebben gekeken of die ze zelfs nog nooit hebben gespeeld. De jongeren van 2012(waar ik ook toe behoor) hebben vaak geen idee dat er games bestonden met titels als Terranigma, Gradius, en Wonderboy. Laat staan dat ze weten wat die games inhielden of hoe goed ze in die tijd waren. Dat is ook niet raar, aangezien ze niet met die games zijn opgegroeid. Ik ben ook niet met die games opgegroeid, en ik wist tot een paar maanden geleden dan ook niet dat er twintig jaar geleden überhaupt zoveel games waren. Maar sinds een paar maanden ben ik me gaan verdiepen in retro games en ik durf te zeggen dat ik in die korte tijd een liefhebber van retro games ben geworden. Voor de duidelijkheid: met retro games bedoel ik alle games tot twee generaties terug, in dit geval de N64, de Playstation en de Sega Saturn. Ik denk dat veel jongeren zich afvragen waarom ze in godsnaam die oude games zouden moeten spelen. Het zijn toch allemaal lelijke, verouderde en langzame spellen die niets gemeen hebben met Call of Duty of Fifa? NEE! Er zijn heel veel oudere games die tien keer beter zijn dan sommige games vandaag de dag. Daarom zal ik in dit artikel uitleggen waarom retro games nog steeds het spelen waard zijn.

Mega wie?

Als je nu naar de game industrie kijkt, is er een trend gaande wat betreft de genres die populair zijn. Het genre dat verreweg het meest gespeeld wordt, is het First-Person Shooter genre. Die trend is ongeveer 5 jaar geleden ingezet met het succes van Call of Duty 4: Modern Warfare. Ik zeg absoluut niet dat die games slecht zijn, maar deze trend heeft er wel voor gezorgd dat veel jongere gamers naar mijn mening te weinig ervaring hebben opgedaan met andere genres. Veel jongeren zullen nauwelijks of nog nooit een 2D platformer hebben gespeeld. En dus ook nog nooit het plezier hebben ervaren van het doorstaan van een Boss Battle in Mega Man. Of de voldoening die je voelt als je een Ghost House heb verslagen in Super Mario World. Wat ik wil zeggen is; veel gamers zouden een keer een oudere game moeten proberen, al is het alleen maar om een andere game-ervaring te hebben.

Waar komen jullie toch vandaan…

Ik denk dat de meeste gamers Mario, Zelda en Final Fantasy wel kennen. Ik weet zeker dat sommige niet-gamers zelfs van deze legendarische game-series hebben gehoord. Veel gamers zullen ook wel een keer een game uit zo’n grote serie hebben gespeeld. Waarschijnlijk wel een recente game. Maar vaak hebben ze geen idee hoe lang zo’n serie al bestaat. Ze hebben geen idee waar de serie vandaan komt en hoe de serie is gekomen waar het nu staat. En dat is zonde. Want voor veel series geldt dat de nieuwere games in de serie veel hebben geleend van de oudere games. Kijk maar eens naar Super Mario Galaxy 2. Een originele game met veel unieke gameplay elementen. Maar in de kern verschilt de game niet zo gek veel van Super Mario 64, de launchgame van de Nintendo 64. En ook de Zelda games van vandaag de dag lenen veel elementen van vorige titels als A Link to the Past en Ocarina of Time. Voor de jongere gamer is het leuk om te kijken waar die grote series zijn begonnen en hoe ze naar verloop van tijd zijn geëvolueerd. Zo kunnen ze het medium “videogames” als een geheel beter begrijpen en leren ze ook hoe games in de laatste paar decennia zijn veranderd.

Graphics, graphics en nog eens graphics

Graphics is een belangrijk woord voor ontwikkelaars tegenwoordig. Het lijkt wel of ontwikkelaars eerst kijken maar hoe een game eruit ziet, voordat ze kijken naar wat de game inhoudt. Maar ik denk dat gameplay altijd belangrijker moet zijn dan graphics. Tuurlijk is het leuk als een game er goed uitziet, maar als de gameplay niet leuk of vernieuwend is, maakt het dan uit of een game er goed uitziet? Tuurlijk niet! Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden uit het verleden waarbij gameplay duidelijk het belangrijkste was. En als gameplay het belangrijkste is en als er goed over na is gedacht, dan is het waarschijnlijk een goede game. Sterker nog, vroeger stond goede gameplay gelijk aan een fantastische game. De grafische kwaliteit van consoles en pc’s was een stuk minder, waardoor de graphics niet zoveel uitmaakte. Het ging om de gameplay. Ik noem Super Mario Bros, Chrono Trigger en Secret of Mana. Maar er zijn nog honderden andere games te noemen waarbij de gameplay de overhand had. Tuurlijk waren andere aspecten als design, verhaal en muziek ook belangrijk, maar niet het belangrijkste. Daarom zouden jongere gamers versteld staan hoe goed en soepel de beste retro games nog steeds spelen. En ik denk dat veel gamers kwaliteit nog steeds waarderen.

Ja, maar…

Ondanks dat retro games in ieder geval het proberen waard zijn, hoor en lees ik vaak een tweetal argumenten waarom retro games vandaag de dag moeilijk te spelen zijn. Ten eerste zeggen veel mensen dat de games vaak verouderd aanvoelen. Veel jongere gamers willen snelle en spectaculaire games die een soort achtbaanrit bieden aan de speler. Ze denken vaak dat de games van vroeger dat niet bieden. Dat het alleen maar saaie en langzame platformers zijn. De mensen die dat zeggen kunnen niet meer ongelijk hebben! Neem bijvoorbeeld Sonic the Hedgehog. Ik durf te wedden dat er weinig nieuwe games zijn die zo snel en enerverend zijn als een Sonic game.

Het andere punt waar veel gameliefhebbers in eerste instantie over vallen zijn de hoge prijzen. Het klopt dat sommige oude games voor enorme bedragen verkocht worden. Maar er zijn genoeg goedkopere manieren waarop je die oude games kan beleven. Voor mij zijn de Wii Virtual Console en Xbox Live Arcade de belangrijkste bronnen. Daar kun je vaak voor een tientje of zelfs minder de beste en bekendste retro games oppikken.

Conclusie

Retro games spelen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet oudere graphics en sprites kunnen waarderen en je moet van het medium “videogames” houden. Als je geïnteresseerd bent in de afkomst van games en hoe ze in de jaren getransformeerd zijn tot de industrie die we vandaag de dag hebben, dan zijn retro games misschien wel iets voor jou. Ik ben in ieder geval om en ik kan niet wachten om mijn volgende klassieker aan te schaffen in de Virtual Console.

Dit artikel delen

Over de auteur