1. FIFA 13 (PS3)

FIFA 13 (PS3)

26-09-2012, Ajax speelt uit tegen Utrecht, eindstand: 1-1. Dichtbij het eind van de wedstrijd mist een speler van Ajax een zeer grote kans op een vermoedelijk beslissende treffer. Tobias Sana is de naam van de speler. Supporters in het stadion vloeken, schelden en tieren. Supporters op het puntje van de bank slaan twee handen op het hoofd en met een ferme gvd wordt de gemiste kans verwerkt. Iemand anders waagt zich zelfs aan de uitspraak ‘die had ik zelfs nog gemaakt man!’ Het fluitsignaal klinkt en het is tijd om de kater maar meteen weg te spoelen. Nadat de kat in de wc weggespoeld is, wordt het tijd om maar weer eens verder te gaan met het leven. Een dag later valt prompt een game genaamd ‘FIFA 13’ op de mat. Het leven stopt weer even voor de voetbalfanaat en het wordt eens tijd om de eerder genoemde uitspraak te bewijzen. Tijd voor FIFA 13 waar Ajax zowaar weer eens wel kan winnen van Utrecht.

Het eerste fluitsignaal

FIFA 13, een vervolg op jawel, daar komt het, FIFA 12. Het spel wordt opgestart en voordat we Ajax meteen naar Champions League winst loodsen in de carrière modus, gaan we eerst eens wat oefenen in een paar, jawel, oefenwedstrijdjes. Het valt meteen op dat in het laadscherm een zogenaamde 'skillgame' gestart wordt. Deze kun je spelen voordat een wedstrijd begint en heeft verschillende disciplines. Deze mini games zijn zeer vermakelijk (op enkele na) en is een aangename manier om de laadtijd te doden. Iets anders dat meteen opvalt na het eerste fluitsignaal is dat er even gewend moet worden aan de manier van passen, aannemen en schieten. De verbeterde First Touch control is even wennen en ook geplaatste schoten vliegen niet meer met al te veel gemak in de bovenhoek van het doel. Je moet dus wat preciezer zijn in je acties wat even wennen is, maar wat zeker realisme toevoegt. Niet alles spreekt zomaar voor zich wat in FIFA 12 soms nog wel het geval was. Het commentaar spreekt jammer genoeg wel weer voor zich. Er zijn wel een aantal verbeteringen aanwezig zoals updates over blessures en dat soort loze feitjes tussendoor, maar na een aantal wedstrijden wordt het gewoon weer vrij eentonig.

Gelukkig zijn er nog een aantal verbeteringen, want hey, anders zou het gewoon een kopie van FIFA 12 zijn en dat moeten we niet hebben natuurlijk. Zo lopen je medespelers zowaar eindelijk eens op plaatsen waar ze ook moeten zijn. De AI is dus in aanvallend opzicht sterk verbeterd. Hierdoor zullen de wedstrijden spectaculairder zijn en lost het bepaalde ergerlijke momenten, die er waren in FIFA 12, enigszins op. Enigszins? Ja, enigszins, want de AI van de aanvallers mag dan wel verbeterd zijn, verdedigend gezien mag het af en toe nog wel eens wat beter. Allereerst maar even de verbeterpunten op het verdedigen. Het welbekende shirtje trekken is beter uitgewerkt dan in FIFA 12. Een scheidsrechter zal niet zomaar fluiten en in tegenstelling tot FIFA 12 heeft het ook zin om het af en toe toe te passen als je een sprintduel lijkt te verliezen. Mocht dat niet helpen dan heb je natuurlijk ook nog de optie om een sliding te ondernemen. Wat ook aangepakt is, zijn de standaardsituaties. Je kunt spelen met het aantal man in een muurtje bij een vrije trap, het muurtje laten smokkelen en ook als aanvallende partij zijn de opties uitgebreid bij zo'n vrije trap. Dat mag dan allemaal wel verbeterd zijn, maar er is één ding dat niet helemaal goed werkt. Het verdedigen bij de standaardsituaties als de bal over het muurtje komt werkt niet naar behoren. Zo wil het nog wel eens regelmatig voorkomen dat een verdediger totaal niet meeloopt met een aanvaller bij een spelhervatting. Natuurlijk zou het niet realistisch zijn als er bij iedere spelhervatting echt briljant wordt verdedigd, maar het wordt wel hinderlijk als bij iedere vrije trap op randje zestien sowieso één man vrij komt te staan door de zwakke verdediging. Ook bij het op een bepaalde manier trappen van de corners weet je bijna altijd dat het een probleem wordt. Gelukkig wil de tegenstander dan de kans nog wel eens verprutsen (ook op hoog niveau) maar het is wel vrij hinderlijk natuurlijk.

Iets anders dat vrij hinderlijk blijft zijn de scheidsrechters. Hoewel het wel iets verbeterd lijkt ten op zichten van FIFA 12, worden er nog te veel absurde penalty’s gegeven. Tackles op de bal willen nog wel eens gezien worden als overtreding en als je de 'hands regel' actief maakt zal je net even iets te vaak een penalty zien. Dat is jammer, want de tackles en slidings mogen dan wel vebeterd zijn, als een scheidsrechter steeds onbenullig fluit dan heb je daar vrij weinig aan. Je kunt wel iets meer risico nemen ten op zichten van FIFA 12 maar vlekkeloos is het zeker nog niet.

Iets dat wel vlekkeloos is, zijn de shirts van de keepers. Die krijgen het op de één of andere manier voor elkaar de meest geweldige reddingen te verrichten zonder enig vlekje op het shirt. Gerenommeerde Wasmiddelfabrikanten zouden daar graag het geheim van willen weten en ook het wasmiddel ‘Ajax’ genaamd kan daar nog een puntje aan zuigen. Het wordt nu echter wel eens tijd om dat wasmiddel eindelijk eens naar winst in de Champions League te loodsen…

Carrière

Dat doen we in de carrièremodus en ook daar zijn gelukkig verbeteringen aanwezig. Top talenten zijn ook daadwerkelijk top talenten op vrij vroege leeftijd en het verhuren van spelers heeft zowaar ook enig nut. Er zijn meerdere keuzes bij het transfereren van een speler en je hebt nu ook de mogelijkheid om bondscoach te worden naast je werk bij de club. Dit alles zorgt ervoor dat de modus langer houdbaar blijft en dat je niet bijzonder snel bent uitgekeken bij je club.

Mocht je dat toch zijn dan kun je natuurlijk altijd een speler aanmaken die je altijd had willen zijn maar door je gebrekkige vermogen nooit zal worden in het echte leven. Zie dit niet als een belediging maar als de keiharde waarheid… Naja, hoe dan ook, je gaat aan de slag bij een club naar je hart. Als die club echter te hoog gegrepen is voor je, krijg je de optie om verhuurd te worden waardoor je wel wekelijks speelt. Een fijne verbetering voor een beetje realisme en daarbij is het ook fijn dat je vrij veel van de welbekende verdiensten vrijspeelt door gewoon wedstrijden te spelen. Het zorgt ervoor dat je niet puur aan het focussen bent op het behalen van verdiensten maar dat je gewoon meer met de wedstrijd bezig bent. Een andere verandering is het feit dat je persoonlijke doelen voorgeschoteld krijgt. Is het verschil al opgemerkt qua woordkeuze? Dit is een verandering en je kunt het als verbetering zien, ware het niet dat je doelen per week bij een topclub als Ajax absurd hoog zijn in een week waar je niet alleen maar topclubs treft. Zo zal je bijvoorbeeld vaak hoger moeten halen dan een negen gemiddeld en zeker omdat het cijfer tijdens een wedstrijd nogal vaak omhoog en omlaag kan gaan is dat heel erg moeilijk om te voltooien. Zo wordt je dan vervolgens door je coach niet al te positief genoemd in de media en naast een miezerig bestaan in het echte leven als voetballer, voel je je op bepaalde momenten dan ook ineens onterecht miezerig in de virtuele wereld. Merk ook hier het verschil in woordkeuze op want in het echte leven ben je uiteraard terecht zeer miezerig. Schudt het echter van je af want nu wordt het tijd om andere miezerige figuren te ontmoeten.

Online

We zijn er, de online wereld van FIFA 13. Op het eerste gezicht prima. Je kunt met je pro aan de slag bij aangemaakte clubs om vervolgens een seizoen te spelen, natuurlijk is Ultimate team ook aanwezig met daarin ook de optie om een seizoen te spelen en te promoveren/te degraderen qua divisie en een nieuwigheidje genaamd Match Day waar de vorm van clubs, wedstrijden en zo nog meer te vinden zijn en die ook kunnen worden toegepast op de game zelf.

Het speltype dat natuurlijk weer de meeste uren opvreet zal het Ultimate Team zijn. Niet bijzonder veel veranderd. Je maakt een team, je koopt spelers op veilingen of je koopt pakjes en zo bouw je langzaam aan een team. Je kunt toernooien spelen maar nu zijn zowaar ook seizoenen mogelijk die zowel offline als online gespeeld kunnen worden om zo weer extra munten te verdienen die je dan weer kunt steken in spelers of gewoon op plekken waar de zon niet schijnt.

Daarnaast kun je zoals gezegd natuurlijk ook met je virtuele prof aan de gang. In tegenstelling tot FIFA 12 is het offline en online gedeelte apart van elkaar en dus zal je even een nieuwe prof aan moeten maken online. Vervolgens kies je een gecreëerde club waar je wil spelen, maak je er zelf één of ga je gewoon vrij random een potje spelen met andere onbekende figuren.

Dan nu echter een grote maar: MAAR. Er is een grote maar, het online gedeelte is verre van perfect. De EA servers zijn te vaak onbereikbaar waardoor online spelen onmogelijk is. EA probeert er iets aan te doen maar dat je een game 2 maanden lang amper online kunt spelen is een groot gemis. Vlak na de release waren de problemen vrij gering maar naarmate de game meer verkocht is, is het hard achteruit gegaan. Jammer genoeg zijn er niet alleen online een paar fouten maar ook offline zijn er bugs aanwezig. Het haalt je net even te vaak uit de game en zeker als het een paar keer achter elkaar gebeurt, wordt het heel erg vervelend. Maar goed, om het positief af te sluiten: voetballen met een onzichtbare bal is ook weer eens wat nieuws…

Conclusie en beoordeling

FIFA 13 is een uitstekende voetbalgame, maar helaas met een zeer brak online gedeelte op dit moment. Gelukkig is er offline genoeg te doen en dankzij verbeteringen zal dat gedeelte ook langer meegaan. De echte voetbalfanaat kan weer vele uren steken in deze game en kan deze game ook eigenlijk niet laten liggen.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Offline sterk verbeterd
 • Verbeterde AI...
 • Wedstrijden minder voorspelbaar
 • Minpunten
 • Online voorlopig vrijwel onspeelbaar
 • …Maar het verdedigen bij standaardsituaties werkt vaak niet naar behoren
 • Technische mankementen
 • Scheidsrechter is nog steeds te streng

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Had van mij niet gehoeven. Ik vind Ace Combat niks aan. Maar goed dat is mijn mening.

 • Cool.

 • Liever een Ace Combat op de PS3, maar goed.

 • Op 360 you mean.

 • Idd liever op PS3, maar ACX vond ik ook erg goed, dus deze in de gaten houden. Echte steden, dat is nieuw. Vond de wereld in AC ook altijd wel vet, weet dus niet of het per ce een positieve ontwikkeling is..

 • Ik hoop echt dat ze nu eindelijk eens een ace combat uitbrengen voor de PS3.

 • @Game–King:

  Ace Combat is meer een PlayStation platform hoor :P .

  Maar ik heb er geen problemen mee als de volgende Ace Combat multi-platform wordt.

  ——————-

  Ook ik hoop dat ze weer een Ace Combat game voor de console(s) gaan uitbrengen.  Ace Combat X was erg vermakelijk, maar heel wat dingen kwamen mij wel erg bekend voor (Ace Combat The Belkan War).

  Een land dat aangevallen wordt door een ander land die het heel slecht heeft, een gunship, een journalist die op zoek gaat naar de piloot en hem nooit heeft kunnen ontmoeten…

  Verder vond ik het vaag dat als ik een bom wilde droppen, ik de aiming reticule niet op het doelwit, maar naast het doelwit moest richten om het doelwit te kunnen vernietigen.


 • awesome, had alleen liever een AC voor de PS3 gehad

 • Komt er ook een versie voor de PS3?

 • Eindelijk weer eens een leuk spel voor de PSP, kan niet wachten!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren