1. The Darkness II (PS3)

The Darkness II (PS3)

Iedereen is op een punt in zijn leven wel eens een keer bang geweest in het donker. Bang voor enge monsters, spoken of misschien zelfs wel iets anders? Als we het spel the darkness II mogen geloven, hadden we ook alle reden om bang te zijn. Wie heeft ooit geweten dat the darkness een eng beest is, dat zich in je verstopt en je zelfs bovenmenselijke krachten geeft? Combineer het idee van zo’n monster met een first person shooter en je krijgt een zeer orginele en bloederige game. Klinkt als een goed idee!

In the darkness II speel je als Jackie, het hoofd van een maffia / gangster familie. Echter is Jackie niet zomaar iemand, hij is gastheer van een bovennatuurlijke parasiet, die zichzelf the darkness noemt. Sinds het eerste deel van The darkness heeft hij deze parasiet onder controle weten te krijgen, mede dankzij zijn liefde voor Jenny, een vrouw waar hij stapelverliefd op was. Helaas is Jenny overleden. Jackie is hier natuurlijk kapot van, maar gaat verder met zijn leven en het leiden van de maffia familie. Op een avond gaat Jackie naar het restaurant waar hij vaak komt, om gezellig te dineren. De avond wordt al gauw verpest door busjes die op het gebouw inrijden en mannen in monteurspakken, die Jackie maar al te graag om zeep willen helpen.

Zwaargewond wordt Jackie door zijn mannen weggesleept en ondertussen probeert the darkness Jackie zover te krijgen zijn krachten te gebruiken. In eerste instantie wil Jackie dit niet, aangezien the darkness alleen maar ellende met zich meebrengt en Jackie verward. Wanneer Jackie op het punt staat om vermoord te worden, geeft hij de darkness toch wat hij wilt. Eenmaal vrij gaat deze op zijn beurt gelijk op een zeer bloedige “killing spree” en is Jackie gered. Nu is het echter de vraag hoe zijn innerlijke conflict tussen hem en the darkness gaat uitpakken. Krijgt the Darkness zijn zin en kan hij Jackie zijn wil opleggen, of krijgt Jackie de overhand en gebeurt juist het tegenovergestelde?

Wat the Darkness II zo’n boeiende game maakt, is het feit dat je gebruik kan maken van de krachten die deze parasiet met zich mee brengt. Als je je in het donker bevindt, verschijnen twee slangenarmen aan beide kanten van het scherm. Met deze armen kun je onder andere poorten open breken, electriciteitskastjes vernielen en, misschien wel de leukste van allemaal, vijanden oppakken en aan stukken bijten. Zelden zie je in een spel zulke brute en bloederige kill animations. Bijvoorbeeld kun je iemand bij zijn been pakken, vervolgens zijn hoofd eraf bijten, zijn bovenlichaam eraf hakken en vervolgens hou je enkel een been over. Om op deze manier vijanden af te maken, is erg leuk en zal niet zo snel vervelen. Voor deze armen kun je bij speciale locaties upgrades en nieuwe krachten kopen. De punten die je hiervoor moet behalen, verdien je door mensen te vermoorden. Des te bloediger, des te meer punten. Ook door hun harten op te eten krijg je punten, en zelfs extra health. Als je de armen van the Darkness gebruikt, ben je haast onkwetsbaar. Alles wat je op je pad tegenkomt, zeker in het begin van de game, is makkelijk, bruut en bloederig te doden, wat het spel erg leuk maakt.

Behalve dat je deze slangenarmen gebruikt, heb je ook de mogelijkheid om er lekker op los te schieten. Er is echter een groot tekort aan wapens. Er zijn een paar shotguns, een paar handguns en enkele (semi) automatische wapens. Verder spreekt richten en schieten voor zichzelf, met L1 voor richten, en R1 voor schieten. De ammo is echter schaars, terwijl je deze in latere levels juist heel hard nodig hebt. Deze schaarste aan ammo is echter uit te leggen. Je kan namelijk 2 wapens tegelijk gebruiken. Hoewel deze manier van wapens gebruiken een stuk mindere precisie met zich meebrengt (L1 is geen richten meer, maar linker wapen vuren), is het wel erg leuk. Je voelt je als een netjes geklede Rambo, die toevallig ook nog het hoofd is van een criminele familie. Toch is, door de mindere precisie, dit dual wielden niet aan te raden. Omdat de ammo schaars is, kun je deze niet verspillen en heb je alle kogels nodig om iedereen die op je pad komt te vermoorden.

Terwijl je worstelt met de hoeveelheid ammo die je hebt en ondertussen flink je darkness krachten gebruikt, is het verhaal zeer boeiend en wil je graag zo lang mogelijk doorspelen. Echter zoals altijd, komt aan alles wel een einde. In the Darkness II misschien zelfs net iets te snel. Doordat er geen side missions zijn en maar een paar minigames die alleen maar om het schieten gaan, ga je al snel door naar de volgende missie. Helaas zijn er hier ook niet al te veel van. Het hele spel is uit te spelen binnen 4 uur. Dit is erg jammer, want als je het spel uitgespeeld hebt, hunker je al gauw naar meer.

De twee verschillende eindes zijn teleurstellend. De een roept een hoop vragen op, terwijl de ander een aantal dingen afsluit en het spel niet echt een krachtig einde geeft. De eindes en korte verhaalduur zijn dingen die echt beter moeten in een mogelijk vervolg, dat zeker zou kunnen komen als we een van de 2 eindes als uitgangspunt nemen.

Conclusie en beoordeling

The darkness II is een game waar je van geniet zolang het duurt. De gave, brute en bloederige gameplay maken dit een ijzersterk spel en ook het schieten is erg tof om te doen. Toch is de ammo helaas schaars, is het verhaal kort en zijn de eindes niet bevredigend. Toch raad ik iedereen boven de 18 aan om dit spel te spelen. Het verhaal is boeiend, je darkness krachten zijn bloederig en bruut, het spel is zeer uitdagend en met een prijs van 30 euro op PSN is het spel ook een stuk voordeliger dan de meeste A+ titels die uitkomen. Als je van bloederige games houdt en van first person shooters, is dit zeker een must buy.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Toffe "superkrachten"
 • Dual wielding voor wapens
 • Bloederige kill animations
 • Gave power ups
 • de prijs op PSN
 • Minpunten
 • Kort verhaal (ca. 4 uur)
 • Beide eindes zijn niet bevredigend
 • Ammunitie is schaars

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En dan over 2 maanden komen ze met de XXL versie van de DS

 • jezus wat een schijtkleuren zeg, donker bruin voor een ds.

 • WTF 1.die kleuren sucks big time.

  2. groter wtf dat sucks nog erger DSi was gemaakt om in je zak te doen en niet ine en tas om mee te nemen.

 • jeej laat maar zitten.

 • omg hoeveel exemplaren van dit ding gaan ze nog maken!

 • De laatste keer dat Nintendo op gebied van kleur meteen een goeie keuze maakte was met de (zwart/grijze) N64…Daarna kwamen ze met paarse gamecubes..grijze/witte DS'en met koelkastontwerp, witte wii's (en dan een cool uitziende black limited edition die net 1 weekje beschikbaar was met te weinig losse zwarte wiimotes erbij te koop waardoor je met een zwarte wii moet spelen en witte wiimotes als je pech hebt)

  en nu bruine en rode DS'en..kunnen die mensen bij Nintendo echt niet normaal doen?:p

 • melk melk melk, een ds voor elk,,

  nintendo wil weer geld gaan vragen

  met een nieuwe om twee dagen,  melk melk melk, een ds voor elk  xD
 • om eerlijk te zijn vind ik het er maar lomp uitzien

 • Handig voor oma's die zelfs met leesbril niet kunnen lezen wat er op zo'n schermpje staat.

 • @ wexxle LOL, die was redelijk goed bedacht  OT: geweldig… eerst maken ze die dingen kleiner en goedkoper om ze vervolgens lelijker en groter te maken? nintendo volgens mij hebben jullie echt niks te doen! :S een grotere ds? kom op zeg! zorg dan tenminste voor meer goodies enzo….

 • Geef mij maar een klein scherm. Deze DS is zelfs groter als een PSP. oO Ik ben tevreden met m'n normale DSi.^^

 • Het blijft grappig dat men altijd meteen allerhande reacties plaatst alsof je verplicht bent het apparaat aan te schaffen. Alsof Nintendo je verplicht iedere variant aan te schaffen.  Als Nintendo meerdere varianten uit wil brengen, waarom ook niet? Mensen willen toch keuze? Heb je al een DS? Dan HOEF je deze niet aan te schaffen. De DS Lite was de aanzienlijke verbetering en een nieuwe aanschaf waardig ook al bezat je het originele koelkast model. DSi en DSi XL zijn meer "luxe" varianten die weinig meer bieden behalve een paar functies en grotere schermen.  Dat jij deze niet WIL aanschaffen is prima, maar om dan meteen te zeiken over uitmelken, wanneer de volgende variant komt etc, vind ik persoonlijk tever gaan. Je bent tot niets verplicht, niemand niet.  Varianten van handhelds en consoles maken ook Sony en Microsoft zich schuldig aan, maar het lijkt wel of Nintendo altijd het jankpaardje zal zijn voor menig kleuter met een zogenaamde mening.  Als je net een DSi gekocht hebt en je ziet deze aankondiging or je hebt al een DS en zou deze willen, MAAR je hebt het geld er niet voor over en/of baalt dat je deze versie niet kan aanschaffen kan ik me er nog iets bij voorstellen. Dan nog blijft het zo dat je tot niets verplicht bent, dus gedraag je ook niet alsof je deze MOET kopen van wie dan ook, want dat hoeft niet. Dus laat ook deze versie lekker bestaan naast de andere versies, de consument beslist zelf wel wat ze willen. Nintendo biedt het alleen maar aan.  "Ja waarom brengen ze niet meteen zo een versie uit dan"  Right. Dan was er wel weer gejank dat het A - veel te duur zou zijn op dat moment of B - dat het telang duurt voor deze handheld uitkomt omdat Nintendo wacht tot dit voor een betaalbare prijs in de schappen kan komen liggen. - nb discussie over kosten e.d. is niet zo geheel belangrijk, ik doel meer op soorten gejank wat er alsnog zou zijn geweest -.  Al wil Nintendo nog 20 varianten maken. Boeit dat uiteindelijk? Als je toch geen andere meer gaat kopen of wil kopen? Nee? Nou dan. Jank dan niet puur om te janken. Wil je m wel hebben, jank dan niet en schaf er een aan, jij wil het hebben ongeacht of je er al een hebt, dan leg je daarbij neer en jank niet om hoe je het liever had willen hebben. Het is nu eenmaal niet anders. Deal with it. Get over yourself.  Nintendo kondigt dit soort dingen tenminste nog aan. Als je echt iets jankbaars wilt hebben denk dan bijvoorbeeld aan het aanschaffen van bijv een Mac. Week later kondigen ze een verbeterde variant aan voor dezelfde prijs en voila ligt een dag later al in de winkel. Geld terug? nuh uh. Dat overkwam een kennis van. Dat is pas melkerij en naaierij in zijn puurste vorm.  Overigens is uitmelken een erg populaire term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Uitmelken is wanneer een game of product op zoveel fronten wordt uitgebuit dat het aanzienlijk de kwaliteit aantast van de algehele naam, puur om de naam maar op zoveel mogelijk producten te kwakken en geld te verdienen. Zolang iets kwalitatief uitstekend in elkaar zit en blijft zitten, zie ik eigenlijk niet in wat uitmelken daarmee te maken heeft. Zolang er vraag blijft naar producten of franchises en men geeft daar gehoor aan (ook al op soms onvoorziene manieren) is dat nog steeds geen uitmelken. Zeker niet als de kwaliteit gehandhaafd blijft.  Zow, dat moest ik even kwijt :)


 • Eigenlijk is dit helemaal zo gek niet. Elk type product heb je in verschillende maten. TV's, laptops, computerschermen. Waarom mag een handheld niet in verschillende formaten verkrijgbaar zijn?

 • @ Geonicus

  Één traan (one piece)….. ;)

 • De kleuren zijn :r  Maar ja, ik wacht nog steeds op een volwaardige opvolger nintendo!

 • Jammer dat er geen GBA port in zit anders had ik deze wel gehaald (Groter scherm is altijd win en in mijn spijkerbroek past zoiezo geen DS in wat voor formaat dan ook). De DS Lite vind ik nog altijd het prachtigst van de famillie. Dit vanwege de GBA-port.

  De bruine kleur is overigens sjiek en niet voor de kinders bestemd nee.

 • *sigh*

 • die grotere styles is echt oerlelijk. net een balpen. veel te dik imo.

 • Weinig @ de melkerij

 • *kuch*LELIJK!!*kuch*

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren