1. Jouw foto in de Playboy?

Jouw foto in de Playboy?

Alles wat jij op InsideGamer plaatst, mag Sanoma gebruiken in al haar bladen en websites. Voor je het weet staat jouw foto die je in het Fototopic plaatst volgende week op de cover van de Playboy.

Algemene Voorwaarden, wie leest ze? Als je een poll zou houden en iedereen eerlijk zou antwoorden, gok ik dat zo'n 0,1% de Algemene Voorwaarden daadwerkelijk leest. Toch zijn bijna alle 10.000 (als ik dit mag geloven) leden hiermee akkoord gegaan.

Omdat ik niet meer op het forum mag, heb ik IG-tijd over. Aangezien er in het weekend toch niks interessants te doen is op de frontpage, besloot ik de Algemene Voorwaarden te lezen. Ik kwam tot een paar vreemde ontdekkingen.

Lees mee: http://www.insidegamer.nl/doc/algemenevoorwaarden/

Allereerst is er duidelijk een scheiding te zien tussen wat InsideGamer zelf een keer aan Algemene Voorwaarden heeft geschreven en wat het werk is van een jurist. Tot en met artikel 6 zijn het voor de hand liggende regels over het gebruik van de site en het forum. Het staat er allemaal in normale taal beschreven. Vanaf artikel 7 is de shit echter aan. Een advocaat van Sanoma heeft dit waarschijnlijk gedaan, met de opdracht om InsideGamer er zo goed mogelijk voor te zetten. In een notendop: Het komt erop neer dat InsideGamer alles mag, maar als er iets verkeerds op InsideGamer staat, ze er niets mee te maken hebben.

Een voorbeeld?

Artikel 10: Portretrecht en intellectuele eigendomsrechten deelnemers

1. Door plaatsing van foto-, beeld-, video-, tekst- en/of ander materiaal door de deelnemer op de website InsideGamer.nl geeft deelnemer volledige en onvoorwaardelijke toestemming aan Sanoma dit materiaal onbeperkt (her) te gebruiken en te publiceren, onder meer ten behoeve van reclame-, promotionele – en andere (al dan niet commerciële) doeleinden, ten behoeve van InsideGamer.nl en/of ten behoeve van derden, in print alsmede in elektronische vorm, onder meer via Internet en vergelijkbare netwerken en door middel van databanken en elektronische gegevensdragers zoals cd-roms, dvd’s en dergelijke.

Als ik het goed begrijp (ik heb een paar lessen Recht gehad) komt dit erop neer dat alles wat je plaats op InsideGamer, hetzij memberrecensie, foto's van jezelf, goede columns zoals deze, of bijvoorbeeld een eigen videoreview, door Sanoma gebruikt mag worden zonder jouw toestemming. Dan te bedenken dat Sanamo één van de grootste uitgevers van Nederland is! Sanoma is een internationaal bedrijf, het geeft ook bladen uit in de Scandivanische landen. Ik weet niet of dit recht ook internationaal geld, maar misschien word jouw memberrecensie wel vertaald naar het Fins en op Pelit.fi gezet, zonder dat je het weet. Staat jouw naam dan onder dat artikel? Dacht het niet!

2. Voor zover dat ingevolge de Auteurswet is toegestaan, doet de deelnemer afstand van zijn/haar persoonlijkheidsrechten met betrekking tot de content die hij/zij op InsideGamer.nl plaatst, waaronder in ieder geval afstand van zijn/haar recht op naamsvermelding.

Je doet zodra je iets plaatst afstand van het recht op naamsvermelding. 

Nog een paar voorbeelden:

NU.nl schrijft een artikel over drugsverslaafden. Ze hebben even een foto nodig. Waarom betalen voor een Stockfoto, als je een topics vol met foto's van gamers hebt? Gratis!

Playboy houdt een landelijke reclamecampagne voor hun blad. Langs de snelwegen staan grote billboards met daarop: "Zie jij er ook zó uit? *insert willekeurige foto van IG-lid*, dan krijg je toch geen vriendin. Neem daarom een abo op de Playboy". De campagne is een succes en Sanoma besluit er een tv-spotje bij te maken voor op SBS6 (ook van Sanoma). Vind je het niet leuk dat jouw foto gebruikt wordt? Pech heb je, want je hebt ermee ingestemd op InsideGamer.nl

Zie hier een lijst van alle media waar jou kop in kan komen te staan op wat voor manier dan ook: http://www.sanomamedia.nl/merken/

Jonger dan 16?

Nog iets ludieks dat in de Algemene Voorwaarden staat: Je moet minimaal 16 jaar zijn om je te registreren op InsideGamer. Ben je dat niet, dan moet je toestemming van je ouders hebben. InsideGamer kan de minderjarigen op ieder moment vragen om aan te tonen dat ze die toestemming hebben. Kun je dat niet dat is het toedeledokie met je account.

Wat doen andere sites?

Ik heb even snel gekeken naar de Algemene Voorwaarden van andere Nederlandse gamesites, maar ik heb eigenlijk niks kunnen vinden. Gamer.nl heeft maar een paar kleine redelijke punten in hun Algemene Voorwaarden. XGN en Pu.nl hebben ze niet eens.

Afijn, let dus voortaan op wat je post. Het kan zomaar ergens opduiken waar je het liever niet hebt. Eigenlijk zijn de rechten die InsideGamer/Sanoma heeft onredelijk, maar ja dan kom je toch lekker niet op de site?

Dit artikel delen

Over de auteur

Ldawg Ik hou van games