1. Harvest Moon: Friends of Mineral Town (GBA)

Harvest Moon: Friends of Mineral Town (GBA)

Farmville is volgens de meeste vrouwen uit mijn klas echt fantastisch! Tussen de pauze zie je ze snel de mediatheek invliegen of hun telefoon grijpen, om nog snel even wat plantjes water te geven. Sorry, maar ik zie de lol er niet van in. Farmville is in mijn ogen dan ook echt commerciële rotzooi eerste klas. Want waarom zou je een online boerenleven met een tijdslimiet verkiezen, boven een boerenleven dat je veel meer te bieden heeft. En ik denk dat de meesten van jullie donders goed weten over welke game ik het heb. (mede omdat je ook al op deze recensie had geklikt, maar dat ter zijde)

Harvest Moon is namelijk de gameserie die je moet spelen wanneer je gek bent op het boeren leven. Het is een serie die al sinds het Nes tijdperk bestaat, en sindsdien vele delen op verschillende consoles heeft gehad.  Friends  of Mineral Town voor de Gameboy Advance, mag zichzelf een waardig deel binnen deze franchise noemen. Sterker nog, het is een van de betere games die de serie te bieden heeft. FoMN kwam destijds dus uit voor de GBA, waardoor fans vanaf die tijd ook in volle glorie konden boeren op de handheld. Nu konden ze dit al eerder met de voorgaande gameboydelen, maar nooit was het boerenleven zo compleet als hier. FoMN was echter een port van Harvest Moon: Back to nature, een game die jaren eerder voor de Playstation verscheen. Wel moet ik zeggen dat de overzetting uitmuntend gedaan is. Ook ben ik altijd al van mening geweest dat HM het beste tot zijn rechtkomt op handhelds. Dit omdat de games een zwaar verslavende factor hebben, en daardoor geschikt zijn voor korte speel sessies. Zie het als een dagboek waar je snel even iets in schrijft; De ene keer schrijf je enkele zinnetjes en en andere keer pen je een heel boekwerk. 

In deze game ga je proberen het boerenbedrijf van je opa weer nieuw leven in te blazen. De beste man is namelijk overleden, en dat is ook te zien aan de erfenis die hij je nalaat. Het is namelijk een grote zooi op het bedrijf. Je weiland ligt vol puin en onkruid, de schuren zijn stuk voor stuk leeg en het enige dier dat er rondloopt, is je kleine hondje. Er is dus flink wat werk aan de winkel, en een start als deze is een natte droom voor iedere HM fanaat. Want juist het opbouwen van je bedrijf is zo leuk aan deze game. Je begint dan ook met een klein zakcentje, waardeloos gereedschap en een kleine rugzak waar amper iets in past. Het mooie hiervan is dat je gelijk aan de slag wilt gaan om de boel eens even lekker onderhanden te nemen. Je vingers gaan er werkelijk van jeuken, en je hebt geen idee wat je als eerst aan wilt gaan pakken. Maar ook het antwoord op de vraag hoe jij aan geld gaat komen, is volledig aan jou. Want ga je eerst vissen, koop je een flinke zak graan om te verbouwen of haal je juist alles uit de natuur om je bankrekening aan te vullen? Het kan zijn dat geld verdienen je tweede doel  is, en dat je eerst bezig gaat met het op orde maken van je akkers. Je wordt hierin volledig vrij gelaten en er is dan ook genoeg te doen. En deze keuze vrijheid is een absoluut pluspunt, en doe je het vandaag niet dan komt het morgen wel. 

FoMN is een game in de reeks die zich profileert als geen ander dit doet. Dit is namelijk de meest complete HM die ik tegengekomen ben. Er is namelijk ontzettend veel content dat deze game je te bieden heeft. Zo kun je vrijwel alles in deze game meerdere malen upgraden. Denk hierbij aan je gereedschap, de inhoud van je rugzak of uitbreidingen voor je schuren en je huis. Maar ook zul je gaandeweg nieuwe gereedschappen en hulpmiddelen kunnen kopen die aan het begin nog niet beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de game interessant blijft en je een drang geeft om door te blijven spelen. Daarnaast hangt er aan al deze upgrades een flink prijskaartje, waardoor je geld echt waarde heeft en je eigenlijk nooit uitgekocht raakt. Want mocht je alles in huis hebben gehaald wat je hart je begeert, dan kun je altijd nog sparen voor de peperdure bungalow in het buurdorp. Naast het upgraden kent de game ook verschillende andere dingen om te doen. Zo is er het steen hakken in de mijn, kun je vissen in de rivier en oefen je frisbee gooien met je hond aan het strand. En zo zijn er vele andere onderdelen van vermaak. Niet dat dit altijd nodig is. Want geloof me dat je het druk krijgt naarmate je bedrijf groter wordt. De zon gaat vanaf die periode eerder onder dan je lief is, en aan vele dingen ben je die dag waarschijnlijk niet eens toe gekomen.

Want naast het boeren is er ook nog het sociale aspect. Nee,het is niet alleen het melken van de koetjes en het scheren van je schaapjes. Want dichtbij je boerderij ligt een volledig dorp vol met inwoners. Nu is dit een normaal begrip binnen de series, maar dit dorp overtreft ieder ander als het gaat om zijn activiteiten en inwoners. Er is gewoon ontzettend veel te doen. Er zijn veel winkels om dingen te kopen en festivals om aan mee te doen. Verder zul je echt een relatie op kunnen bouwen met de inwoners. Dit doe je door veel met ze te praten en ze cadeaus te geven. Hoe meer je dit doet, hoe meer je over ze te weten komt. Dit doordat ze je dit zelf vertellen, of doordat er een kleine cutscene geactiveerd wordt. Hele levensverhalen zitten in deze game verwerkt, en je wilt echt weten hoe deze aflopen. In sommige HM games zijn inwoners erg oppervlakkig en saai, maar in deze game hebben ze echt diepgang en zijn ze interessant. Op sommige inwoners heb je zelfs invloed als het gaat om bepaalde stappen in hun leven. Toon jij geen interesse in een bepaalde dorpeling, dan kan het zijn dat hij vertrekt om nooit meer terug te komen. Daarnaast zijn er natuurlijk de verschillende vrouwen die je kunt veroveren. Want ook het trouwen en kinderen krijgen zit in deze game verwerkt. De vrouwen zijn interessant tot op het punt dat je voor het altaar gestaan hebt. Daarna hebben ze je namelijk niet veel boeiends meer te melden.

Maar verreweg het leukst in deze game, blijft toch het draaiende houden van je boerderij. Het water geven van je planten, het roskammen van je koeien en het eieren rapen bij je kippen heeft absoluut zijn charme. En ondanks dat je iedere dag hetzelfde doet, blijft het toch ontzettend verslavend. Je krijgt echt een band met je bedrijf en hebt hart voor de zaak. Is een dier ziek dan grijpt dit je echt aan, en wil je het zo snel weer beter zien. Lukt dit je niet, dan is het altijd tragisch om afscheid te moeten nemen wegens een sterfgeval. Maar gelukkig biedt de game je ook de optie om eens een paar daagjes vrij te nemen en je te richten op andere dingen. Want ben je bevriend met kabouters, dan kun je deze voor je aan het werk zetten (een lekkere vriendschap). Maar over het algemeen zul je het werk het liefst zelf willen doen, zodat je in het oog houdt op wat er in je bedrijf gebeurd. Want hoe beter je bedrijf, hoe beter de producten en de prijs die je er uiteindelijk voor krijgt.

FoMN is dan ook een HM die heel weinig minpunten kent. Want het zit gewoon bomvol met enorm veel goeds. Maar toch kent het wel enkele missers. Zo is het naar binnen brengen van je dieren soms echt een kwelling. De kippen moet je een voor een optillen en koeien luisteren niet altijd naar je koebel. Waardoor je ze soms liever in de regen laat staan, dan dat je er moeite voor wilt doen. Maar ook het sluiten van winkels op feestdagen is soms een probleem, vooral als je dier ziek is en je een medicijn nodig hebt. Soms is het namelijk zo dat een winkel gesloten is een dag voor de feestdag, waardoor hij dus twee dagen dicht is. Verder hou je geregeld te weinig tijd over om naar het dorp te gaan. Waardoor bepaalde relaties verloren gaan, simpelweg omdat je ze niet kunt onderhouden. Vooral later in de game zul je hier soms tegenaan lopen.

Conclusie en beoordeling

Deze game is de meest leuke en complete Harvest Moon game die ik ooit gespeeld heb. Echt alles wat de serie zo goed maakt zit in dit spel verwerkt. Maar ook de vele leuke toevoegingen maakt dat ik dit spel met een glimlach op mijn gezicht speel. Tel daar ook nog eens bij op dat deze boerderij in je broekzak past, iets wat in mijn ogen een dik pluspunt is. Dus verwijder je Farmville account en scharrel deze game ergens op (mocht je hem nog ergens kunnen vinden). Spijt zul je er niet van krijgen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Meest complete HM tot nu toe!
 • Draagbaar.
 • Interessante relaties.
 • Verslavend.
 • Veel te doen.
 • Minpunten
 • Kon soms gebruikersvriendelijker.
 • Relaties soms moeilijk te onderhouden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Is bayonetta niet 2010

 • Must have :)

 • WoW: STERF!  WoW = Not!!!

 • kben WoW echt helemaal zat, ik kijk veel liever uit naar Diablo 3 of Starcraft 2…

 • HEET!

 • WoW = altijd hot!

 • Ben nog maar net begonnen met wow! Nu level 9… Laat maar komen die handel!

 • ik ben juist gestopt door al die veranderingen… misschien ook omdat ik vooral bezig was met pvp en pve minder drastisch verandert. maar na the burning crusade werd ik steeds minder vrolijk door alle aanpassingen, daarbij moet ik wel zeggen dat t ook heel veel verbeteringen meebracht, nouja goed uiteindelijk blijf ik toch telkens wel terug komen.. al is het alleen al om weer even t gevoel te hebben wat ik had toen ik voor t eerste in shadowglen stond en die epic muziek mij prikkelde xD wow spelers begrijpen denk ik wel wat ik bedoel :P

 • Wel hot hoor, als het uit komt ga ik wsl wel weer wow spelen :p

 • Hot natuurlijk. :D

 • Van mijn hoeft het niet meer…mijn verslaving voor een MMORPG (LOTRO) hed nogal het een en andere kapotgemaakt :P  Daarnaast vond ik WoW na een tijdje tegenvallen :S.  NOT voor mij


 • Hot d0h.  Is bayonetta niet 2010  Ja zekerz ;)


 • Heel hot. Ik speel na vijf jaar nog steeds elke dag WoW en het verveelt nog steeds niet. Dat is geen andere titel ooit gelukt. Laat maar komen!

 • Heter dan Heet, must have voor 2010.  Eén van de games waar ik het meeste naar uit kijk, en SC2 natuurlijk.

 • Dat het niet je game is betekent niet dat het een NOT is. Ik stem HAWT!

 • deze is HOT  na gestopt te zijn door wrath of the lichking's (slechte class/item balance vind ik), kijk ik toch erg naar deze uitbreiding uit.  Want wat ze hierin doen is alles simpeler maken voor blizzard zelf om alles te balanceren. Zo hebben items nu maar een aantal basis stats. Ik heb dan ook veel meer vertrouwen in Cataclysm dan in de woltk uitbreiding.  Alleen als enige minpunt is dan dat het combat system en tank & spank zooi nog altijd hetzelfde blijven.
 • @jamie nuts: Sukkel.

 • WoW is so 2004 dus dikke Not :) tijd voor een nieuwe Game Blizzard kom nou maar met Diablo 3 :D

 • HOT Duh!?

 • World of Warcraft boeit me totaal niet, gewoon niet leuk. NOT dus voor mij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren