1. Mario Strikers: Charged Football (Wii)

Mario Strikers: Charged Football (Wii)

Een gamer is een simpel wezen. Geef ze geweld (liefst in de vorm van een jaarlijks terugkerende Call of Duty) of voetbal (Fifa, want wat is PES?)  en je hoort ze een heel jaar niet meer. Geef ze echter een van beide op een Nintendo-spelsysteem en de hel breekt los (zie de meltdown rondom de aankondiging van Bayonetta 2). Spellen op met name de Wii zijn per definitie slecht, gimmicky en kinderachtig. Niemand minder dan Nintendo zelf waagt het om al deze ingrediënten in een knetterende toverketel te gooien. Het hoogst explosieve brouwsel dat ontstaat, is omgedoopt tot Mario Strikers Charged Football.

Bovenstaande banner impliceert een snelle actievolle game. Niets bevat meer waarheid. Door het futsalprincipe aan te houden – vijf tegen vijf op een klein veld – ontstaat een rap en dynamisch voetbalspel. Het enige probleempunt is dat de keeper eenvoudig het hele doel kan bestrijken. Om toch tot scoren te komen, is wat vernuft en misleiding vereist. Met iedere pass laadt de bal een beetje op, hetgeen niet geheel toevallig aan de titel van het spel doet denken. Hoe verder de bal opgeladen is, hoe harder de schoten of hoe beter bepaalde individuele acties zijn. Hierdoor loont een aanval over veel schijven, maar ontstaat er ook gelijk dreiging bij balverlies. Het ronde voorwerp verliest zijn lading niet bij een overname, dus de tegenstander kan profiteren van jouw harde werk. Andersom geldt dat natuurlijk ook, waardoor een open en hectische wedstrijd een veelvoorkomend tafereel is.

Tot zover het voetballende gedeelte van de game. Er zijn ook achterbaksere manieren, waarvan ik geen groot fan ben, om een doelpunt te maken. Zo kun je een bal genoeg opladen om, met één van de drie sidekicks, een skillshot of, met de captain, een megastrike te produceren. Een zogenaamde skillshot vertaalt letterlijk de speciale vaardigheden van een personage in een schot. Birdo verstopt de bal in een ei, die hij of zij vervolgens in het doel schiet en Hammer Bros. gooit een drietal hamers alvorens hij de bal in het doel tracht te krullen. Een megastrike is een heel ander verhaal. De megastrike is gelijk ongeacht welk personage uit het Mario-universum de captain is. Er verschijnt een teller die aangeeft hoeveel ballen richting het doel reizen. Kritter, de vaste keeper in elk team, moet dan de ballen handmatig zien te stoppen. Gelukkig hoeft het niet altijd zover te komen; een eenvoudige duw die de tegenstander in het gras laat bijten, is al genoeg om het drama te voorkomen.

Indien het niet mogelijk is met grof geweld de zaak verdedigend op orde te krijgen, kun je altijd nog de toevlucht nemen tot items. Net zoals in Mario Kart kun je jezelf bedienen door een tegenstander met een schild onderuit te schoffelen of een paddenstoel gebruiken om een tijdelijke spurt in te zetten. De captains kunnen een specifieke power-up tot hun beschikking krijgen. Mario en Luigi kunnen voor korte tijd in een reus veranderen en Waluigi kan een muur van doornstruiken opwekken. Tot overmaat van ramp verschijnt sporadisch de tekst “Wall-luigi” in beeld als de actie wordt ingezet, wat niet duidt op de meest geïnspireerde speciale vaardigheid.

Wederom brengt het spel zelf de oplossing. Door speciale uitdagingen succesvol af te ronden, zijn zogenaamde cheats vrij te spelen. De cheats zijn in dit spel meer extra opties dan daadwerkelijke valsspelerij. Toen de mogelijkheid zich voordeed dat ik items, skillshots en megastrikes buitenspel kon zetten, greep ik die met beide handen. Andere opties zijn bijvoorbeeld dat alleen de keeper de speler van een megastrike kan weerhouden of dat iedereen op het veld sterker is. Veel meer voorbeelden kan ik niet geven, omdat ik simpelweg niet meer vrijgespeeld heb. Ook speelbare characters zijn te unlocken door verschillende cups te winnen in de bekermodus. Hierbij loopt de moeilijkheid per behaalde trofee op, tot de Striker Cup, waarbij de computer alles geeft.

Dit is een mooi bruggetje dat mij tot mijn grootste ergernis brengt – de moeilijkheidsgraad. Misschien moet ik het beter verwoorden: ik erger me aan de manier waarop het niveau opgeschroefd wordt. Er is niks mis met een beetje uitdaging in een game. In een spel waarin overmacht in nummers is uit te drukken, is het weinig bevredigend als je telkens met grote cijfers wint. Het lijkt dan een inkoppertje om de strijdgeest van de computer wat aan te wakkeren. Als de moeilijkheid op niveau vier (op schaal van vijf) staat ingesteld, gebeuren er echter onaangename dingen. In plaats van een toename in voetballende kwaliteiten en tactisch inzicht, wat je mag hopen, neemt de computergestuurde tegenstander de controle over meerdere veldspelers. Kort door de bocht gesproken houdt dit in dat je in je eentje achter de feiten aan blijft lopen. De tweede geautomatiseerde speler zal de enige voetballer die jij bestuurt steeds wegslaan voordat je in de buurt van de persoon komt die in het bezit is van de bal. Zonder dat het een prettige uitdaging wordt, bekruipt een gevoel van oneerlijkheid mij. Bovendien transformeert het spel dan van voetbalgame tot vechtspel, waarin alleen de agressiefste speler kan overleven.

Nu ik dieper op individuele aspecten van de game in ben gegaan, vind ik dat het tijd is om het totaalplaatje te overzien. De verschillende stadions zijn – op een enkele uitzondering na – sfeervoller dan het behang dat in de realistische voetbalspellen voor publiek door moet gaan. Hoewel het standaardstadium The Vice behoorlijk braaf is, doet het spel zijn best om stoer over te komen. Zonder plichtmatig aan de vraag naar mannen met een testosteronoverschot te voldoen, weet Nintendo een game neer te zetten die ruig overkomt. Met name door subtiele effecten in de menu’s ontstaat er een sfeer die de recentere Mario-titels zo missen: dat kleine vleugje brutaliteit, zonder de kindvriendelijkheid uit het oog te verliezen.

Conclusie en beoordeling

Mario Strikers Charged Football is, zoals in essentie alle Mario-parodieën, een voetbalspel met een eigen twist. Door de speelvelden klein te houden en te omringen door sfeervolle omgevingen, kan één van de leukste voetbalspellen in jaren ontstaan. Helaas beperkt het spel je in het genot door spelen op een hoger niveau onaangenaam te maken. Wil je hierin meegaan, dan verliest het spel zijn voetballende charme. Voor mij als liefhebber van goed voetbal is dat doodzonde, maar de meeste simpele gamers kunnen deze overdaad aan geweld wel appreciëren, ondanks dat het op een Nintendo-console is.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Dynamisch
 • Geen steriele vormgeving
 • Sfeervolle stadions
 • Minpunten
 • Sommige power-ups ongeïnspireerd
 • Oneerlijk bij hoge moeilijkheidsgraad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • enkel eens leuk met vrienden anders geen fifa voor mij kben al blij met enkel de demo

 • Fifa verveeld me altijd na een tijdje, dus zit er niet in voor mij.

 • Bedankt voor het plaatsen! Erg leuk dat ik dit vanuit me studie mag organiseren in samenwerking met FIFALive =)

 • Gister was FIFALIVE toernooi in Den Haag auch Super !  Koentje92 FTW !

 • wat heb je er nou aan om een ps3 te winnen??? De mensen die het ECHT goed kunnen hebben er toch 1?

 • Gaat wel om een PS3 Slim he

 • Vandaag is net een einde gekomen aan mn 47 win streak:p Lijkt me best vet om keer aan zo'n tournooi mee te doen eigelijk, maar ben 360 gewend

 • Jammer dat al die toernooien op de Ps 3 zijn. Weet iemand iets van zo'n toernooi op de xbox?

 • Ik wou meedoen, niet omdat ik denk ik dat ik kan winnen, maar omdat het lekker in de buurt is, en wordt georganiseerd door de hogeschool waar ik volgend jaar ga studeren (deeltijd welteverstaan), maar ik kan niet as zaterdag!! :-(

 • Bedankt voor het plaatsen! Erg leuk dat ik dit vanuit me studie mag organiseren in samenwerking met FIFALive =)

  Die site heb je ook zeer mooi gemaakt hoor, hopelijk komen er veel mensen opdagen. :D

 • iemand fifa 10 beschikbaar

 • En Ewouder is er uiteraard bij om verslag te doen!

 • Ik ga niet, hopelijk komt eens zoiets in Belgie :O

 • Geweldig initiatief is FIFALive. Ik ben jammer genoeg niet zo goed in voetbalgames.

 • Leuk, ben ik net uit Nijmegen verhuisd. -_-'

 • Leuk, maarja, zie liever cash als ps3 =P heb dr al eentje. En k hoef juist geen slim.

  Op fifalive gewoon 400 euro voor winnaar.

  Maar het gaat ook om de fun natuurlijk, ben er niet bij, want ik kan niet.

 • Beetje dom dat je ps3 kan winnen… Als je nou zegt van de eerste 3 krijgen geldprijs, dan waren er een hoop meer mensen op af gekomen, dat weet ik wel..

 • laat maar

 • Nah, dan word ik waarschijnlijk vet hard ge-owned.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren