1. Mafia II (PS3)

Mafia II (PS3)

Geef mij het begrip ‘tijdloze klassiekers’ en ik zing met volle borst Mister Sandman, bring me a dream. BAM BAM BAM BAM! Make him the cutest that I’ve ever seen. BAM BAM BAM BAM! Geef mij het woordje ‘vendetta’ en ik denk spontaan aan remember, remember the fifth of November, gunpowder treason and plot, I see no reason why gunpowder treason should ever be forgot. Geefmijtenslotte de game ‘Mafia II’ en ik zal onuitgesproken vertellen over… Tja, Mafia II? 

Zoals de titel het al verraad, gaat het spel over de maffia die zich gevestigd heeft in Empire Bay, een stad gebaseerd op New York ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In het begin van het verhaal maakt de speler kennis met Vito en Joe, twee boezemvrienden die de misdaad niet schuwen. Wegens omstandigheden (spoilers dus) worden ze van elkaar gescheiden, maar na enige tijd worden ze weer verenigd. Vito is vastberaden om zich niet meer aan criminele wandaden te wagen, maar dat is buiten zijn oude makker Joe en de schulden van zijn overleden vader gerekend. Met tegenzin komt hij voor het eerst in aanraking met de maffia.

Vanaf dit moment wordt het verhaal pas echt interessant. Waarbij er in het begin nog weinig actie te beleven valt, stap je plotseling in een karretje van een kermisattractie om een dolle rit te maken die verdeeld is over vijftien hoofdstukken. Vito leert elk hoofdstuk wel een nieuw personage kennen die hem op de een of andere manier in nesten werkt en dan is het gegarandeerd schieten geblazen. Vooral de momenten waarop Vito en Joe oude, verlaten gebouwen binnenvallen om tientallen tegenstanders het zwijgen op te leggen, zijn me bijgebleven. Geef toe, wat is er beter dan een steengoede schietscène waarbij een of meerdere personen het opnemen tegen een hele horde vijanden.

Als zulke scènes talrijk in een spel aanwezig zijn, kan het toch niet meer mislukken? Jawel, de sfeer kan voor mij de redding of de ondergang zijn van een spel. Gelukkig slaat 2K Czech de spijker op de kop qua sfeer. Alle seizoenen zijn aanwezig in de game, maar persoonlijk heeft de winter meer dan een lengte voorsprong op de anderen. Heel de stad is dan bedekt met een goede laag sneeuw en wanneer je met een auto er in rijdt, hoor je de sneeuw kraken onder de banden. Dit is een uitzonderlijk sfeergevoel dat ik nog nooit heb gehad in een game. Zeker wanneer het deuntje Let itsnow! Let it snow!Let it snow! speelt op deradio van de auto.

Al deze elementen hebben gezorgd voor een ijzersterk spel, maar geen enkel spel kan perfect zijn. Dit is dan ook het geval met Mafia II. Hij is verre van perfect. Wie dacht om Empire Bay heerlijk te ontdekken na de aftiteling, komt lelijk uit de verf. Free roaming is enkel mogelijk tijdens het verhaal en is dus afhankelijk van het verhaal. Het is dus mogelijk dat Vito’s partner Joe of een ander personage achter je aanhollen als een blok aan je been. Maar dit neemt niet weg dat Empire Bay een prachtige stad is om te ontdekken. Heb je geld te weinig? Overval gewoon een sandwichbar. Is de benzine van je auto op? Neem gewoon iemand anders zijn typische jaren 50 auto. Mede dankzij de mooie graphics is het fijn om in die stad te zijn.

Sinds de release van Mafia II zijn er drie uitbreidingspakketten verschenen. The Betrayal of Jimmy, Jimmy’s Vendetta en Joe’s Adventures. Van deze drie is Joe’s Adventures het noemenswaardigst. In dit uitbreidingspakket speel je, zoals de titel al aangeeft, met Joe terwijl Vito door omstandigheden (spoilers dus) geen misdaad kan begaan. De missies zijn zeker te vergelijken met de missies van het originele verhaal, maar er is wel iets extra toegevoegd. Tijdens elke missie kan je punten scoren die dan terecht komen op het online scorebord. Dit is leuk voor de competitieve games onder ons, maar voor de casual gamers zal dit niet echt veel toevoegen. Spelers die fan zijn van Mafia II, zullen dit uitbreidingspakket maar al te graag spelen. 

Conclusie en beoordeling

Mafia II is een game die vele gamers lang zal nablijven. Niet alleen het uitstekend verhaal gecombineerd met talrijke actie- en schietscènes maken het spel zo goed, maar ook de uitzonderlijke sfeer die er in het mooie Empire Bay heerst, zorgt ervoor dat dit een top game van formaat geworden is. Ook de DLC doet wat het moet doen en brengt nog meer schietgeweld naar Empire Bay. De mindere en wat trage actie in het begin van het verhaal is klein bier vergeleken met deze absolute, onvergetelijke ervaring!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Uitstekend verhaal
  • Talrijke actiescènes…
  • Uitzonderlijke sfeer
  • Mooie graphics
  • Goede DLC
  • Minpunten
  • ...behalve in het begin

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren