1. Batman: Arkham City (X360)

Batman: Arkham City (X360)

Games die gebaseerd zijn op superhelden; het is een genre apart. Er zijn weinig games binnen dit genre die worden beschouwd als goede games, laat staan geweldige. Toch is er wat mij betreft een game die boven al zijn soortgenoten uitspringt. Er zijn een aantal zeer goede superhelden-games, maar niemand komt ook maar in de buurt van Batman: Arkham City.

Dit geweldige spel uit 2011 is een perfecte weergave van de wereld waarin Batman zich voortbeweegt: donker, somber en mysterieus. De drie films uit de Dark Knight trilogie geven een goed voorbeeld van die wereld, maar Batman: Arkham City gooit er nog een schepje bovenop. Ik heb zelden zo'n sfeervolle, rauwe en open wereld meegemaakt in een videogame. Elk gebouw, elke straatsteen en elke vijand ademt authenticiteit. De wereld van het Batman universum is op een precieze en unieke manier omgezet naar een videogame. Daarnaast is de wereld enorm en vol met geheimen. Je krijgt niet alleen de kans om de wereld te verkennen, je wordt er toe aangezet. Het lijkt wel of ontwikkelaar Rocksteady in elke hoek van de map de speler iets te doen wilde geven, en dat is ze gelukt.

Een belangrijk onderdeel van de game is het vechten. Je zult een groot gedeelte van de game in gevecht zijn, vaak met meerdere vijanden tegelijk. Als dit aspect onzorgvuldig zou zijn aangepakt, zou het saai en repetitief kunnen worden. Bij Batman: Arkham City is hier totaal geen sprake van. Het vechtsysteem zit onvoorstelbaar goed in elkaar, waardoor je nooit het gevoel hebt dat het saai word. Ook zal je nooit de controle kwijt raken tijdens een gevecht. Dankzij het perfect werkende countersysteem kun je hele groepen vijanden verslaan, mits je goed oplet en op het juiste moment countert. Niet alleen werkt het knokken heel soepel, ook zier het er heel bruut uit. Meer dan eens zullen er armen en benen gebroken worden.

Als je niet bezig bent met het vernederen van een groep criminelen, is er een grote kans dat je de mogelijkheden van de verschillende gadgets aan het verkennen bent. Met meer dan vijftien gadgets tot je beschikking zijn er dus genoeg speeltjes om je mee te vermaken. De meeste gadgets zijn echter niet alleen speeltjes, maar zijn ook echt nuttig voor het behalen van verschillende missies. Jammer genoeg waren niet alle gadgets even interessant. De Remote Electrical Charge en de Freeze Blast waren bijvoorbeeld erg leuk om te gebruiken en ook nog eens handig tijdens gevechten, maar andere gadgets zoals de Sonic Batarang en de Line Launcher vond ik een stuk minder interessant en bruikbaar. Ik had liever gezien dat alle gadgets in de game daadwerkelijk leuk en nuttig waren om te gebruiken.

Het verhaal van de game zal ik niet verklappen, maar ik vond het persoonlijk heel sterk en er zaten een aantal plot twists in die ik niet zag aankomen. Het verhaal bleef tot het einde fascinerend en trouw aan het Batman universum. De characters die je in de game tegenkomt zullen bekend aanvoelen voor diegenen die de wereld van Batman kennen. Alle beroemde slechteriken komen langs en stuk voor stuk zijn ze uniek en interessant. De een meer dan de ander, maar ik ben geen slecht ontworpen character tegengekomen in de game. Ook over de missies is goed nagedacht. Vooral de hoofdmissies wisten mij van het begin tot het einde te boeien. De meeste zijmissies zijn van hetzelfde niveau, maar enkele vallen wat betreft kwaliteit buiten de boot. Vooral het verzamelen van de Riddler Trophies voelt vaak meer aan als een klusje dan als een avontuur.

Conclusie en beoordeling

Er zijn een paar kleine dingetjes op deze game aan te merken. Zo zijn niet alle gadgets even nuttig en leuk om te gebruiken. Ook duren sommige zijmissies iets te lang, waardoor na verloop van tijd beginnen aan te voelen als vervelende klusjes. Maar je moet wel een hele goede reden hebben als je niet van deze game wilt genieten. Batman: Arkham City is niet alleen een spel voor liefhebbers van Batman, maar eigenlijk voor iedereen die houdt van brute gevechten, een open wereld die je uitnodigt om het verkennen en een uitstekend verhaal dat tot het einde toe spannend en entertaining blijft. Batman: Arkham City is de beste superhelden-game ooit en een van beste games van de afgelopen paar jaar.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een sterk verhaal
 • Fantastische wereld
 • Geweldig vechtsysteem
 • Goede weergave van het Batman universum
 • Minpunten
 • Niet alle gadgets zijn even bruikbaar en nuttig
 • Sommige zijmissies worden na verloop van tijd saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • RBN gaat echt tof worden, ik kan niet wachten. :)

 • Als er iets dat te hard wordt uitgemolken, is het wel dit genre.

  (GH-rockband- band hero ).

 • @iTouch  Rock Band melkt niets uit. Zij brengen juist heel veel downloads zodat mensen zelf kunnen bepalen wat ze kopen. Guitar Hero daarintegen brengt allemaal spin-offs op de markt als Aerosmith, Metallica, Van Halen etc.

 • kopen  Dat is mijn punt, ik vind dat dit word uitgemelkt omdat je het moet kopen, er komen zoveel liedjes bij en steeds alles kopen ? :/

 • Er komen liedjes bij om mensen een plezier te doen. Ze kunnen moeilijk alles in één keer op een schijfje doen ;)  Die Phoenix nummers zijn wel tof. Ik moet toch echt een volwaardig Rockband deel gaan aanschaffen om Rockband DLC te kunnen spelen :D

 • @ itouch  Laten we dan maar terug naar de oertijd gaan en leven naar het recht van de sterkste. Het is toch logisch dat op het moment dat een bedrijf dat ergens geld en tijd aan heeft besteed een vergoeding wil voor die kosten? Daarnaast is er niemand die je verplicht om ook maar iets te kopen.

 • @ Frankieman  Ja maar dan blijft het nog steeds uitmelkerij, hoeveel delen zijn er wel niet van Rockband & GH, ik bedoel je betaalt tegenwoordig alleen voor een nieuwe tracklist, ik ben er iig klaar mee.

 • All That Remains is altijd goed ^^

 • kopen  Dat is mijn punt, ik vind dat dit word uitgemelkt omdat je het moet kopen, er komen zoveel liedjes bij en steeds alles kopen ? :

  Anders verhuis je even naar Noord Korea commie :')

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren