1. Recensie: Orval - Bier van Wangermez

Recensie: Orval - Bier van Wangermez

Bier komt in allerlei soorten en vaten. Er is het ronduit ordinaire maar daardoor ook weer grappige Dennis-bier, bedacht door Harry Vermeegen om Dennis Bergkamp te eren. Er is het ‘iedereen-drinkt-het-maar-het-is-eigenlijk-niet-te-zuipen’ Heineken. Je kunt je tong laten strelen door het haast wijnachtige Rodenbach. En dan is er ook nog Orval, trapistenbier dat wordt uitgegeven door Wangermez.

De graphics van het flesje zijn, laten weeerlijk zijn, een beetje doorsnee. Echt weer dat typische bruin dat je in al die flesjes ziet. Waarom gebruiken bierbrouwers toch niet wat meer kleur vraag je je dan af. Het logo is gelukkig scherp en er zijn geen echte pixels te ontdekken in het afgebeelde visje, maar ook hier is wat weinig kleur te zien. Slechts het lila etiket, zorgt voor een lichte kleurtoon op een verder saai uiterlijk.

Maar het gaat natuurlijk allemaal om de inhoud en daarvan word je niets minder dan gelukkig. Wie het flesje op een goede temperatuur krijgt, tussen de twaalf en veertien graden Celsius, trakteert zichzelf op een ongekende smaaksensatie van jewelste. En meer van dat soort positieve woorden achter elkaar, want eigenlijk doet geen enkele beschrijving recht aan de inhoud. Het is een achtbaan van smaken met nimmer een saai moment. De enige tegenvaller is dat het flesje leeg kan.

Voordat het zover is, krijg je een eigenzinnigsmakend avontuur, waarbij het bier in perfecte balans is. Geen slok waarbij het schuim je huig kietelt, geen rare nasmaak die tien seconden later op komt zetten. Slechts een hint van vervliegend hop, dat het Orval zo bijzonder laat smaken, is aanwezig zonder dat het dominant wordt. Na elke slok blijf je zalig achter, om even later weer stil te genieten van de volgende. En de volgende. Nooit een saai moment met Orval.

Wie geen genoeg krijgt van het bier, kan eventueel overwegen een trip te wagen naar Orval zelf om daar in het abdij te genieten van Orval Vert. Een soort fanservice eigenlijk. Eigenlijk is aan eenieder maar één ding aan te raden: pre-order dit bier, of werkt dat alleen bij games zo?

Cijfer: 10/10

Titel: Orval

Releasedatum: begin 2013

Uitgever: Wangermez

Dit artikel delen

Over de auteur