1. Pullblox (3DS)

Pullblox (3DS)

Iedereen heeft weleens op een slechte dag een zonde op zijn lichaam begaan door een snack uit de muur te halen. Dit werkt dermate verslavend dat sommigen spontaan aan muren begonnen te trekken in de hoop dat er achter de barrière vlees van vreemde vegetatie schuilt. Met enige regelmaat leidde dit echter niet tot een maaltijd, maar tot ontwrichting van de muur. Deze gradiënt stelde klauteraars in staat om zelfs het sterkst beveiligde fort binnen te komen. Nadat deze ontdekking gepubliceerd werd in Nature, is het aantal inbraken door hoogleraren verzoveelvoudigd. Dit inspireerde Nintendo tot het maken van Pullblox.

Oké, wellicht is het werkelijke verhaal iets genuanceerder, maar feit blijft dat we gezegend zijn met Pullblox, Nintendo’s eerste grote nieuwe digitale knaller. Zoals in de inleiding al lichtelijk is gesuggereerd, draait het spel om het trekken aan een wand om zo datzelfde obstakel te beklimmen. Ondanks dat de muur oneindig dun is, kan Mallo, de held, de gekleurde bouwstenen tot drie lagen uitschuiven met als doel het eindpunt, wat vaak bovenin zit, te bereiken.

Echter, voordat hij los mag gaan, moet hij eerst verplicht een ellenlange tutorial doorlopen. De uitleg overstijgt het niveau van Dora de Verkenner niet en is als klap op een broodje kroket niet tot nauwelijks door te spoelen. Alsof dit nog niet genoeg napalm voor je hersencellen is, dien je ook nog tien bedroevend simpele levels te doorlopen eer je met het echte werk mag beginnen. Dat is verspilling van hersencapaciteit die later hard nodig zal blijken.

Na voltooiing van een fors aantal pullbloxen (bij gebrek aan een betere vertaling), begint het hele circus opnieuw. Gelukkig wordt de ijver dit keer wel beloond met een tweetal gadgets: een knop om alle bouwblokken met dezelfde kleur als de knop uit te schuiven en een riolenstelsel dat niet bestaat. De toevoeging van deze twee elementen maakt lay-outs mogelijk, die veel geavanceerder zijn dan wat tot dan toe is getoond. Vanaf dit punt begint het niveau gestaag op te lopen. Zeker in het begin zal je je er zonder problemen doorheen weten te werken, maar de bonuslevels zijn dermate moeilijk dat je haast de NS vertraging toewenst uit frustratie.

Is dit alles wat Pullblox te bieden heeft? Nee. Naast de ellende die de inleiding met zich meebrengt, herbergt het spel vooral veel plezier. Het principe is dermate makkelijk dat het zo te leren is, maar het is moeilijk te herkennen welk trucje je precies moet gebruiken. Juist door de moeilijkheid geeft het veel voldoening als Mallo na lang zwoegen naar het doel toe waggelt. Indien een level te moeilijk blijkt, bestaat er zelfs de mogelijkheid om hem over te slaan. Of dat aan te raden is, valt te bediscussiëren, aangezien de volgende pullblox nóg moeilijker is.

Gelukkig bevat Pullblox ook nog een manier om de creatieve geest te verruimen. Het spel beschikt namelijk over een level editor, waarmee naar eigen inzicht een pullblox gemaakt kan worden. Vervolgens is het mogelijk deze scheppingen te delen met de rest van de wereld door het geheel in een QR-code om te zetten. Natuurlijk werkt dit principe ook omgekeerd: met de 3DS zijn QR-codes in te scannen teneinde nieuwe puzzels aan het arsenaal toe te voegen. Dankzij dit simpele principe staat er een virtueel eindeloze stroom gratis DLC klaar om de duur van het spel te verlengen.

Conclusie en beoordeling

Pullblox is als een worst die niet smaakt tot je beseft dat het een vegetarisch product betreft. In het begin is het erg plichtmatig, maar daarna kunnen alle remmen los. Het eenvoudige concept herbergt vele geheimen en staat bovendien garant voor veel speelplezier. Voor degenen die vrede op aard’ willen brengen, is er de level editor met mogelijkheid tot publiceren. Dat leidt dan weer, voor degenen die daar te lui voor zijn, tot een zee aan DLC gevuld met de vele handgemaakte levels.
7,7
Score
77
Score: 75
  • Pluspunten
  • Makkelijk op te pakken…
  • Vermakelijk
  • Geleidelijk oplopende moeilijkheidsgraad
  • Vrijwel oneindig veel levels door DLC
  • Minpunten
  • …maar dat schijnt het spel zelf niet door te hebben

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren