1. 'Kijkend naar het slagveld' - een sonnet over Company of Heroes 2

'Kijkend naar het slagveld' - een sonnet over Company of Heroes 2

“Een gedicht. Een sonnet over Company of Heroes 2. En het beste sonnet, daar ga ik een prijs voor verzinnen. De exacte regels ken ik niet, maar schrijf wel een sonnet. Doe maar.”

 

In de video ‘IGTV: Toppers van 2013 - Company of Heroes 2’ sprak Timo deze legendarische woorden. Jelles reactie (“Lekker laten lullen, die Timo”) getuigde niet van al te veel enthousiasme. Terecht? Misschien wel…

Aangezien Timo zelf niet wist wat een sonnet was, zal ik dat eerst even uitleggen. Omdat dichtkunst mijn grote passie is (Lees: dankzij wikipedia), kan ik jullie vertellen dat ieder sonnet is opgebouwd uit 14 regels. Er zijn verschillende soorten sonnetten, maar ik houd het lekker bij een klassieker: het Shakespeare-sonnet, bestaande uit drie strofen van vier regels en één strofe van twee regels. Tussen het laatste en één na laatste stuk vindt er een wending plaats. Het rijmschema? ABAB CDCD EFEF GG. Het is maar dat je het weet. Verder valt er veel te zeggen over de jambes, maar dat is te ingewikkeld om nu op in te gaan (Lees: dat snap ik totaal niet).

Afijn, genoeg theorie; over naar de praktijk! Lees en huiver…

'Kijkend naar het slagveld'

Tranen in de sneeuw

Pijn op het gezicht

Rennen bij een schreeuw

Hopen op wat licht

 

Schietend in de grond

Vallen in kou

Bloed rondom je mond

Au, au, au, au, au

 

De generaal loopt geen gevaar

Nee, hij ervaart geen pijn

Staat en staat en staat daar maar

Zijn tranen zijn slechts schijn

 

Thank God, het is niet echt, nee nee

’t Is Company of Heroes 2

 

(Mede mogelijkgemaakt door Mick’s rijmwoordenboek.)

Dit artikel delen

Over de auteur