1. Mijn verwachtingen van de volgende generatie consoles

Mijn verwachtingen van de volgende generatie consoles

Veel mensen zijn enorm benieuwd naar devolgende generatie consoles. Wat gaan de nieuwe consoles van Microsoft en Sony ons brengen? Dat de grafische kwaliteit verbeterd zal worden, staat vast. Maar wat zal er nog meer gaan veranderen, en waar zal de gamesindustrie mee doorgaan? Voorlopig zullen we nog even op de definitieve antwoorden moeten wachten, maar dit zijn mijn voorspellingen voor de komende generatie consoles.

Grafische kwaliteit

Er bestaat natuurlijk geen twijfel over het feitdat de volgende generatie consoles stappen gaan maken op het gebied van grafische kwaliteit. Maar niemand weet of dat reuzen- of mierenstappen worden. Veel mensen zetten hun vraagtekens bij de graphics van de aankomende Xbox en PlayStation. Voorbeelden uit het verleden hebben echter aangetoond dat dit vaak behoorlijk grote stappen zijn. Denk maar aan de overgang van de generatie van de Super Nintendo en de SEGA Genesis naar de generatie van de PlayStation en de Nintendo 64. Dat was natuurlijk een gigantische sprong: van 2D naar 3D graphics, voor die tijd nog een nieuwigheid. Maar kijk ook naar de huidige generatie en de grafische verbeteringen die deze consoles met zich mee hebben gebracht, zoals het gamen in HD. De geschiedenis toont aan dat nieuwe consoles vaak een flinke sprong maken op grafisch gebied, dus het is te verwachten dat dit ook bij de komende generatie consoles gaat gebeuren. Deze verwachtingen worden ondersteund door de tot nu toe uitgelekte specificaties van de consoles. Niemand weet of dit de juiste specificaties zijn, maar het lijkt erop dat de nieuwe systemen van Microsoft en Sony wederom een enorme sprong gaan maken op het gebied van graphics. Bereid je dus maar voor op al het grafisch geweld dat over een paar maanden op je beeldscherm zal verschijnen.

Motion/touch controls

Een van de dingen die deze generatie aan hetgamelandschap heeft toegevoegd, is motion- en touch controls. Veel mensen vinden het niks, maar ik heb er persoonlijk niks tegen. Natuurlijk speel ik een Mario of een Zelda liever met een controller, maar er zijn genoeg games waar motion- of touch controls goed kunnen werken. Het probleem met de afgelopen generatie, en specifieker met de Nintendo Wii, was dat ze je vaak verplichtten om met die controls te spelen. Je kreeg vaker niet dan wel de keuze om met een traditionele controller te spelen. Door deze oerdomme fout is Nintendo de laatste jaren toch een flink aantal hardcore gamers kwijtgeraakt die ze niet zomaar terugkrijgen. Daarom ben ik blij dat Nintendo met de Wii U zich weer iets meer lijkt te gaan richten op hardcore gamers. Om die reden verwacht ik ook dat Nintendo heeft geleerd van zijn fouten en bij de meeste grote games het gebruik van de touchscreen op de GamePad optioneel houdt. 

Microsoft en Sony zijn pas later begonnen met hettoevoegen van motion controls en lijken gamers beter te begrijpen, aangezien ze speciale games maken voor de Kinect en de PlayStation Move. Dat zijn vaak games die gericht zijn op een jonger en/of een breder publiek. Deze doelgroep heeft over het algemeen minder problemen met motion- en touch controls, dus de Move en de Kinect zijn perfect voor deze mensen. Ik verwacht dan ook dat Microsoft en Sony niet alleen de Kinect en de Move zullen implementeren, maar ook allebei een apparaat met touch controls zullen introduceren, speciaal voor de nieuwe consoles. Microsoft heeft natuurlijk al SmartGlass op de markt gebracht, maar voor de nieuwe Xbox gaan ze denk ik een nieuwe touch systeem ontwikkelen die 100% op maat gemaakt is voor de nieuwe Xbox. Waarschijnlijk zal dat niet gelijk bij de launch van het systeem uitkomen, maar een paar jaar later. Overigens denk ik dat wederom de focus van Microsoft en Sony bij de “casual gamers” zal liggen wat betreft de motion/touch controls. Dat is een grote doelgroep die niet al te kritisch is en alles koopt, ook al is het nog zo slecht. Ik snap dus wel dat Microsoft en Sony deze strategie waarschijnlijk gaan gebruiken, maar ik vind het wel jammer.

Online functionaliteiten

Hiermee bedoel ik alle diensten, functies en alleandere dingen die een internet connectie vereisen. Online gamen op de console was al mogelijk vanaf de Dreamcast, maar dankzij de PS3 en de Xbox 360 is het gamen tegen andere mensen over het internet in een stroomversnelling gekomen. Gedurende de levenscyclus van deze consoles zijn daar extra diensten zoals Xbox Live Arcade aan toegevoegd. In de loop van de volgende generatie consoles zullen daar nog veel meer diensten bij gaan komen. Welke diensten dat zullen zijn is nog maar de vraag, maar veel mensen denken dat het streamen van content een belangrijke functionaliteit wordt van de nieuwe Xbox en PlayStation. Ik ben echter van mening dat het streamen van content en de digitale distributie van games lang niet zo’n grote rol gaan spelen als dat mensen denken. Ik ben ervan overtuigd dat de retail verkoop nog steeds de grootste bron van inkomsten blijft voor de gamesindustrie. Mensen accepteren over het algemeen veranderingen nou eenmaal alleen als ze langzaam in werking gebracht worden. De nieuwe generatie consoles zal zich meer focussen op online functionaliteiten in het algemeen, maar nog niet zo extreem als veel mensen denken of hopen. Ik denk dat we daarvoor nog een generatie moeten wachten. Het aantal mensen dat online games speelt op de console zal niet krimpen, maar ook niet heel veel stijgen. Ik denk dat we bijna aan het maximum zitten en dat er in de komende jaren niet veel mensen meer bijkomen. 

Al met al verwacht ik veel van de nieuwe systemenvan Microsoft en Sony, maar misschien niet zo veel als de meeste mensen. Grafisch zullen we een enorme stap meemaken, waardoor we in de eerste maanden verblind zullen worden door alle mooie plaatjes. Als iedereen echter gewend is geraakt aan al het grafisch geweld, zal het des te meer gaan opvallen dat er bar weinig veranderd is. De consoles zullen nog meer gebruik maken van online diensten, maar lang niet zo veel als mensen hopen en verwachten. Ten slotte zullen Microsoft en Sony weinig risico’s gaan nemen wat betreft motion- en touch controls. Ze zullen dezelfde veilige Kinect- en Move games maken voor de “casual gamers”, maar het hardcore publiek zal niet aan zijn trekken komen. Natuurlijk is dit nog allemaal speculatie en kijk ik erg uit naar de nieuwe Xbox en PlayStation. Ik hoop dan ook van harte dat ik toch ongelijk ga krijgen.

Dit artikel is afkomstig van Undercover-gaming 

Dit artikel delen

Over de auteur